Waar moeten we op letten deze maand?
Elke maand leggen we Chris Oosterling, commercieel directeur bij MUNT Hypotheken, actuele vragen voor. Deze keer laat hij zijn licht schijnen over de meest recente marktontwikkelingen.
De offerte van MUNT is vernieuwd. Daardoor is deze voor consumenten nog beter te begrijpen. Aan commercieel directeur Chris Oosterling de vraag: hoe houd je alles zo simpel mogelijk?
“Sinds MUNT begon in 2014 hebben we altijd gekeken naar wat beter kon. De hypotheekmarkt kon soms onnodig ingewikkeld zijn en dat veranderde nauwelijks. Door helder te communiceren en simpele taal te gebruiken, schudde MUNT de boel al flink op. Bovendien hebben we processen geoptimaliseerd zodat consumenten niet langer dan nodig hoeven te wachten. Die aanpak werd beloond, maar we zijn niet stil blijven zitten.”
“We zagen dat het aanbod toch nog wat ingewikkeld was. Versimpelen is een vak apart: het is niet zo moeilijk om complexe zaken als een renteaanbod op papier te zetten, maar dat wordt snel één grote grijze letterbrij. Weten consumenten dan echt wat ze tekenen? Ingewikkelde zaken simpel, kort en helder uitleggen kost veel moeite. Het duurde dan ook maanden voordat we de nieuwe offerte helemaal klaar hadden. Uit de reacties die we deze week krijgen merken we dat zowel adviseurs als consumenten tevreden zijn: het is overzichtelijker en begrijpelijker geworden.”
“Schrijf wat je wil zeggen en zoek naar simpele woorden die daarbij passen. Vermijd vaktermen en ingewikkeld taalgebruik. Een aantal voorbeelden: woorden als ‘doch’, ‘anderszins’, ‘doen toekomen’, ‘completeren’ en ‘insolvabel’ heb je echt niet nodig. Daar zijn andere woorden voor die beter te begrijpen zijn en die een tekst leesbaarder maken. Als je diep in de materie zit, zie je dat niet altijd. Het helpt soms om even je hoofd leeg te maken. Als ik vastloop ga ik regelmatig even hardlopen op de hei. Dan kan ik weer met een frisse blik kijken en vind ik vaak een simpele manier om zaken uit te leggen.”
“Stel, een klant begint zijn hypotheekschuld met honderd procent van de marktwaarde van de woning. Als hij na een aantal aflossingen onder de negentig procent marktwaarde komt, valt hij bij MUNT in een andere risicoklasse. MUNT was een van de eerste hypotheekverstrekker die dan automatisch de risico-opslag laat vervallen, zonder dat de consument dat hoeft aan te vragen. Dat scheelt een hoop tijd, moeite en geld. Met het berekenen van de looptijdrente kunnen adviseurs hun klanten dus beter van dienst zijn. Websites als looptijdrente.nl berekenen de gemiddelde rente van de totale lening, dat is veel belangrijker dan de aanvangsrente.”
Elke maand leggen we Chris Oosterling, commercieel directeur bij MUNT Hypotheken, actuele vragen voor. Deze keer laat hij zijn licht schijnen over de meest recente marktontwikkelingen.
In aanloop naar de verkiezingen spreekt Kop-Munt met politieke partijen over hun plannen voor de woning- en hypotheekmarkt. Vandaag de visie van kandidaat-kamerlid Pieter Grinwis, nummer vijf op de lijst van de ChristenUnie en woordvoerder wonen van die partij.
Zeker 78.000 huishoudens lopen het risico dat ze hun aflossingsvrije hypotheek niet opnieuw kunnen financieren als deze afloopt. Althans, dat stelt de AFM. Niet iedereen is het daarmee eens.