In de Nederlandse hypothekenmarkt zijn steeds meer buitenlandse investeerders actief. Deze buitenlandse investeerders brengen nieuw geld op de markt, waardoor meer hypotheken beschikbaar zijn voor consumenten. Maar hoe kijken buitenlandse beleggers aan tegen de risico’s van het investeren in Nederlandse hypotheken? En waarom is het zo belangrijk dat zij goed worden voorgelicht over deze risico’s?
Het risico dat vaak als grootste wordt ingeschat is de hoogte van hypotheken van Nederlanders in verhouding tot de woningprijzen. 100% van de woningwaarde lenen komt eigenlijk niet voor in andere Europese landen en leidt dus snel tot vragen over historische verliezen. Gelukkig zijn deze verliezen een van de laagste van Europa. Dat komt door onze conservatieve verstrekkingsnormen, met name ten aanzien van inkomen. Daarnaast is de betalingsmoraal van Nederlanders erg hoog.
Bijna iedereen weet dat een groot deel van Nederland onder het zeeniveau ligt. Daarom kijken beleggers ook naar overstromingsrisico. Het gaat dan over het risico dat wordt gelopen door het stijgen van zeespiegel als gevolg van het opwarmen van de aarde. Nederland is kampioen watermanagement en de Nederlandse overheid heeft dit risico goed in kaart. Dit betekent niet dat wij als hypotheekverstrekker dit risico moeten negeren.
Overstromingsrisico
Daarom brengen wij tegenwoordig overstromingsrisico in kaart door middel van een risicomodel, waarbij we rekening houden met overheidsplannen en het stijgen van de waterspiegel. Gelukkig valt dan het risico erg mee, maar het is natuurlijk wel omgeven door onzekerheid. Wie weet exact hoe Nederland ervoor staat in 2040?
Andere dingen die specifiek zijn voor Nederland zijn de lange rentevaste periodes en de mogelijkheden om vervroegd af te lossen. Door de recente rentestijging is dit ook een onderwerp dat steeds meer aandacht zal krijgen.
Buitenlandse investeerders verhogen het aanbod van hypotheken, wat goed is voor consumenten. Wat wel belangrijk is, is dat deze buitenlandse partijen investeren via hypotheekverstrekkers die goede en eerlijke inzichten geven in risico’s én dat ze zich voor de volledige looptijd van de hypotheken committeren. Hypotheken zijn een langetermijnbelegging en je zult er dus ook moeten zijn voor jouw hypotheekklanten als bijvoorbeeld het overstromingsrisico wat hoger uitvalt dan geprojecteerd.
Langere termijn
Bij MUNT investeren we vooral namens Nederlandse pensioenfondsen, die zich voor de volledige termijn van de hypotheken committeren. Daarnaast zijn er buitenlandse beleggers met wie we dezelfde afspraken hebben. Net als als de Nederlandse fondsen committeren zij zich voor de langere termijn, waardoor het belang van de hypotheekklanten is gewaarborgd.