Welke van uw voorspellingen voor 2017 zijn uitgekomen? En welke niet?
Mijn verwachting was dat het hypotheekproces verder zou worden geoptimaliseerd door middel van automatisering en digitalisering, met voordelen voor de klant. Ik verwachtte dat Basel 4 mogelijk voor uitdagingen zou gaan zorgen en dat specifieke doelgroepen problemen zouden ervaren bij het financieren van hun droomhuis.
Terugkijkend op deze voorspellingen zien we dat Basel 4 actueel is, dat het optimaliseren van het hypotheekproces nog in volle gang is en dat het WEW zich in 2017 samen met andere partijen sterk heeft gemaakt voor specifieke doelgroepen. Zzp’ers, uitzendkrachten, mensen met funderingsproblemen en mensen die moeite hebben om een overlijdensrisicoverzekering af te kunnen sluiten hebben hier nog steeds baat bij. Daar zijn we trots op.
Tegelijkertijd was het doel voor 2017 om stabiliteit te brengen op de woningmarkt. Daarvoor is een goede balans tussen woningaanbod, regelgeving en hypotheekverstrekking noodzakelijk. Het nieuwe kabinet lijkt zich hiervan bewust. Het is nu zaak om de komende jaren, via standaardisering van maatwerk, specifieke doelgroepen, die anders achter zouden blijven of buiten zouden worden gesloten, toegang te (blijven) bieden.
Wat worden volgens u de belangrijkste ontwikkelingen op de hypotheekmarkt in 2018?
Het belangrijkste thema is passend aanbod, zowel van woningen als van financieringen. Voor specifieke doelgroepen is maatwerk noodzakelijk. En dat maatwerk zal gestandaardiseerd moeten worden, zodat het in de praktijk ook daadwerkelijk aangeboden zal worden door de geldverstrekkers.
Het WEW zal zich in 2018 in ieder geval richten op oplossingen voor specifieke groepen, zoals senioren en starters. We zien dat deze groepen hoge drempels ervaren bij het zoeken naar een betaalbare koopwoning, bij het langer behouden van deze woning en bij het doorstromen. Daarnaast is één van de grootste uitdagingen waar we voor staan het verduurzamen van de (bestaande) woningvoorraad. Een grote ambitie van het WEW is om hieraan een impactvolle bijdrage te leveren, door investeringen van energiebesparende voorzieningen (EBV) te stimuleren en consumenten inzicht te bieden in de voordelen van verduurzaming, wat betreft wooncomfort, woningwaarde en verkoopbaarheid van de woning.
Welke ontwikkelingen in hypotheekland baren u momenteel zorgen? En welke juicht u juist toe?
De geschiedenis leert ons dat we een crisis snel weer vergeten. Het WEW streeft naar stabiliteit. Wij pleiten ervoor niet weer generieke versoepelingen door te voeren, maar ook niet om met generieke regels veel doelgroepen te belemmeren. Verantwoorde ruimte bieden aan doelgroepen met nieuwe standaarden is ons devies.
Hoewel de gehele markt bezig is met verschillende verbeteringen, kan dit wat het WEW betreft sneller. Zo gaat het verduurzamen van bestaande woningen nog erg traag. Ook mét NHG zijn er veel mogelijkheden om te investeren in energiebesparende voorzieningen. Willen we echt een verschil kunnen maken en de klimaatdoelstellingen van Parijs halen, dan zullen we hier gezamenlijk een stap extra in moeten zetten. Dat begint bij een proactieve markt die consumenten informeert én stimuleert.
Hoe ziet u het vak van adviseur veranderen? Hoe speelt het WEW hierop in?
Ook nu is het 't allerbelangrijkste om het bedieningsconcept te wijzigen, technologische mogelijkheden in te passen in het hypotheekadvies en echt het verschil te maken door kwalitatief advies te leveren, wat echt van toegevoegde waarde is voor de klant.
Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat klanten behoefte hebben aan blijvende ondersteuning, ook ver na het afsluiten van de hypotheek. Het advies zal verder moeten gaan dan sec de hypotheekafsluiting zelf. Informatie over het verduurzamen van de woning, breder financieel advies, ondersteuning rond life events zoals scheiding en werkloosheid. Het is een prachtig vak, toch!
Het WEW tracht de markt te ondersteunen door middel van verbeteringen in het beleid en het ketenproces en door gerichte trainingen aan te bieden, bijvoorbeeld over de verduurzamingsmogelijkheden.
Wat is op hypotheekgebied uw grootste wens voor 2018?
Een stabiele woningmarkt, waarbinnen vraag en aanbod in balans zijn en consumenten in staat zijn om op een veilige en verantwoorde wijze voldoende financiële middelen tegen een zo laag mogelijke prijs te verkrijgen. Om een woning mee te kunnen financieren, om de kwaliteit van de woning te verbeteren of om deze op zijn minst te kunnen behouden.
Maar ook hoop ik dat vernieuwingen in de markt, zoals de zzp-propositie of perspectiefverklaring, succesvol worden opgepakt en volume kunnen maken. Hetzelfde geldt voor innovaties voor starters, senioren en op het gebied van duurzaamheid. Door een snelle invoering kunnen we al deze doelgroepen ondersteunen. Het zou toch prachtig zijn om te zien dat senioren veel gemakkelijker naar een goedkopere woning kunnen verhuizen, zonder belemmerende acceptatiecriteria?
Daarnaast hoop ik dat we mensen met een minder inkomen en vermogen toch verantwoorde ruimte kunnen bieden voor het kopen van een eigen woning. En ik hoop dat we mensen met een latente behoefte om hun woning te verduurzamen kunnen stimuleren om dit ook daadwerkelijk te doen en hen hierbij kunnen helpen. Voor deze en andere mensen doet het WEW óók in 2018 enorm haar best.