Hogere rente, lagere rente, overreactie?

24 november 2023 Leestijd ± 3minuten
Hogere rente, lagere rente, overreactie?

Het dominante thema op de financiële markten is en blijft de rente. Dat is niet alleen de korte rente, die bepaald wordt door de Centrale Banken. Nog belangrijker is de risicovrije swaprente langer dan 5 jaar, zo legt senior portfolio manager bij DMFCO Matthieu Vos uit. Die risicovrije swaprente wordt bepaald door de vrije jongens van de kapitaalmarkten. 

Die vrije jongens droomden van een dalende rente, waardoor zowel aandelen als obligaties in waarde zouden stijgen. Ze schrokken eind september ruw wakker door de toon van de Centrale Banken: geen renteverlagingen, maar dreigen met renteverhogingen. 

De stemming was in oktober daardoor ook wat vlakjes. Er werden wisselvallige winstcijfers gepubliceerd waarbij zelfs de “Magnificent Seven”, de tech-goudhaantjes uit de VS zoals Google, de beloftes niet konden waarmaken. Het MKB in Europa worstelde, mede door de hoge (her)financieringskosten en lagere omzet. Kortom, niet de ingrediënten die sfeerverhogend werken.

Kapitaalmarkt

Maar dat is buiten de spelers op de kapitaalmarkt gerekend. Die zagen mogelijkheden en noemden de tegenvallende cijfers afkoelen of sensibiliseren. Minder vraag betekent optimistisch gezien minder krapte op de arbeidsmarkt en dus lagere inflatie. Lagere winst duidt op een toegenomen kans op recessie. Samen met de dalende inflatie kan dat maar één ding betekenen: er komt dus toch een renteverlaging aan. 

Helemaal los van de werkelijkheid was dat niet: de inflatie in de VS daalde van 3,7% naar 3,2%. Niet enorm, maar een hoopgevend signaal. In Europa daalde de inflatiecijfers nog forser, van 4,3% naar 2,9%. Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank (de FED), merkte op dat de stijgende lange marktrente zijn werk wat overbodig maakte. Daarbij gaf hij aan dat de FED mogelijk al vanaf december de rente met minder grote stappen zal verhogen. Nog steeds verhogen dus, maar met minder grote stappen. Beleggers dromen nu van een rally die tot het einde van het jaar voortduurt. De S&P heeft het september-oktoberverlies alweer ongedaan gemaakt.

Martkbewegingen

Wat kan je nu met zulke door emoties gedreven marktbewegingen? Powell waarschuwde dat er nog een poos sprake zal zijn van hoge rentes, maar het lijkt alsof niemand dat wil horen. De lange rente over looptijden boven de 5 jaar is in november fors gedaald en vlak - zie de grafiek hierboven. Dat bijna puberale gedrag is te verklaren vanuit de angst voor een dreigende recessie. Marktspelers verwachten dat de FED en andere centrale banken het zover niet laten komen.

Mocht er echt een recessie komen, dan zullen ze de rente onder politieke druk wel moeten verlagen. Daarbij speelt ook mee dat er belangrijke verkiezingen aankomen. 

Tips voor hypotheken 

Als het besef bij de financiële markten doordringt dat de rentes langer hoog blijven, zal de lange rente (>15 jaar) stijgen. Daarmee komt die dan op het niveau van de 10 jaar rente.  Dit betekent dat je voor een 20 of 30 jaar hypotheek nauwelijks meer betaalt dan voor een van 10 jaar. Dat geeft huiseigenaren een gratis optie want als je eerder verhuist, kun je óf boetevrij aflossen, óf je hypotheek meenemen. 

Matthieu Vos, senior portfolio manager bij DMFCO: “Als het besef bij de financiële markten doordringt dat de rentes langer hoog blijven, zal de lange rente stijgen.”

Lees ook
Wat betekent de winst van Wilders voor de woningmarkt?

Wat betekent de winst van Wilders voor de woningmarkt?

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Roel Wonders van Roel Wonders Hypotheekadvies over het grootste nieuws op de binnenlandpagina's van de afgelopen week: de PVV is de grootste geworden. 

Onafhankelijke verkoop bestaat niet - onafhankelijk advies wél!
Column

Onafhankelijke verkoop bestaat niet - onafhankelijk advies wél!

Financiële keuzes zijn als een doolhof met talloze wegen en valkuilen. De juiste route kiezen kan het verschil maken tussen financiële zekerheid en een leven vol zorgen. In deze wirwar van opties zijn er twee belangrijke gidsen: de banken en verzekeraars versus de onafhankelijke hypotheek- en assurantieadviseurs. De vraag die we onszelf moeten stellen is: wie is de beste gids voor de financiële toekomst?

62 procent Nederlanders: Nieuw kabinet moet méér doen om woningvoorraad te verduurzamen

62 procent Nederlanders: Nieuw kabinet moet méér doen om woningvoorraad te verduurzamen

Een nieuw kabinet moet meer financiële mogelijkheden ter beschikking stellen om het verduurzamen van woningen mogelijk te maken. Uit onderzoek van MUNT Hypotheken blijkt dat 62 procent van de Nederlanders hiervoor pleit. De hypotheekverstrekker vindt dat de overheid en financiële instellingen huiseigenaren onvoldoende motiveren om hun woning te vergroenen.

Volatiele rente: inflatie blijft voorlopig

Volatiele rente: inflatie blijft voorlopig

Er wordt wel vaker geschreven dat de rente volatiel is, maar de afgelopen 6 weken is dat ook echt het geval. Hoe komt dat nu? Matthieu Vos, senior portfolio manager bij DMFCO, legt het uit.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.