Hou op met ‘het maximale uit je geld halen’

18 juni 2020 Leestijd ± 3minuten
Hou op met ‘het maximale uit je geld halen’

De woningbezitter is smoorverliefd op de hypotheekschuld, stelt econoom Erica Verdegaal in haar column in het Financieele Dagblad (FD). Met overwaarde-constructies wordt er steeds meer geleend, is dat allemaal wel nodig? Hoog tijd om Verdegaal hierover eens wat vragen te stellen.

Wat gaat er volgens u mis op dit moment?

“Al sinds de jaren 90 heerst het idee je alles uit je geld moet halen wat erin zit. Je geld moet zogenaamd vóór je werken. Dat klinkt natuurlijk enorm leuk, maar een deel van de mensen kan hierdoor ook in de problemen komen. Hoe je het ook wendt of keert: een hypotheek blijft een schuld; het is geleend geld waarmee je je huis betaalt.
 

We weten allemaal dat het niet verstandig is om met geleend geld te investeren of te beleggen. En toch doen we het massaal met zogenaamde overwaardeconstructies.”
 

Door (nieuwe) regelgeving en goede adviezen van hypotheekadviseurs worden grote risico’s toch voorkomen?

“Er is zeker veel verbeterd sinds de vorige crisis waarbij de huizen van 1,3 miljoen mensen ‘onder water’ stonden. Als ik daar aan denk kan ik nog wel boos worden, dat heeft enorm veel impact op de levens van die mensen. Tegenwoordig zal dit waarschijnlijk iets minder snel gebeuren op zo’n grote schaal, omdat je sinds 2013 verplicht annuïtair moet aflossen. Maar, we moeten echt niet vergeten dat het nog steeds heel erg is om in de financiële problemen te komen doordat er gespeeld is met overwaarde; ook als het maar om een beperkte groep mensen gaat.
 

Daarom vind ik ook dat we moeten oppassen met maximaal lenen - of de overwaarde volledig uitmelken. Ik snap overigens wel dat niet alle hypotheekadviseurs het met mij eens zijn, maar ze hoeven niet bang voor mij te zijn hoor. Ik ben geen bedreiging, want mijn macht als journalist is beperkt. Ook in ons nieuwe boek ‘Crisis! Wat te doen? Van rood naar groen’, hameren we erop dat mensen niet per se altijd het maximale uit hun geld hóéven te halen.
 

Waarmee is de hypotheekklant volgens u het meeste geholpen op dit moment?

“Laat mensen in ieder geval weten dat ze een keuze hebben. Niet al het geld hoeft naar een huis te gaan. Ik heb laatst eens zitten tellen en kwam uit op zo’n 15 tv-programma’s die gaan over wonen en verbouwen. Ontzettend leuk om naar te kijken, maar alles moet maar nieuw en design. Daardoor kunnen mensen volgens mij ook gaan denken dat een nieuwe keuken of een verbouwing een must zijn - en dat is natuurlijk niet zo.
 

Voor nu is het denk ik belangrijk dat wij, als financieel experts, mensen zo goed mogelijk bijstaan in het maken van verstandige keuzes. Zeker voor jonge mensen is de huidige crisis de eerste economische dip die ze meemaken. Help ze om te voorkomen dat ze onnodig in de problemen komen.”

 


Lees ook
Vraag het aan Chris: "Extra aflossen? Juist nu niet…"
Column

Vraag het aan Chris: "Extra aflossen? Juist nu niet…"

Elke maand leggen we een prangende hypotheekvraag voor aan Chris Oosterling, commercieel directeur van MUNT Hypotheken. Deze keer geeft Chris antwoord op de telkens terugkerende vraag over extra aflossen - en geeft hij en passant ook nog wijnadvies.

Deze hypotheekadviseur maakt klanten juist blij met aflossingsvrij (waar mogelijk natuurlijk)
Adviseur van de maand

Deze hypotheekadviseur maakt klanten juist blij met aflossingsvrij (waar mogelijk natuurlijk)

De hypotheekadviseur van de maand april is Marco Vonk (33) van De Hypotheker in Hilversum. Met een achtergrond in klachtenafhandeling bij grote financiële partijen, is hij drie jaar geleden overgestapt naar de ‘andere kant’ en hypotheekadviseur geworden.

Thuiswerken de norm? Dit zijn de gevolgen voor de functie van een woning

Thuiswerken de norm? Dit zijn de gevolgen voor de functie van een woning

Sinds de coronacrisis is thuiswerken voor veel Nederlanders dé standaard geworden. Het is nog maar de vraag of dit na de crisis verandert. Dat we vanuit huis werken, heeft grote invloed op onze effectiviteit, onze work-life balance, maar ook op de functie van onze woning. We spraken erover met arbeidsdeskundige Caroline Engel.

Opeethypotheek: de grootste voor- en nadelen voor senioren op een rij
Trends

Opeethypotheek: de grootste voor- en nadelen voor senioren op een rij

Sommige ouderen beschikken over een flink vermogen, maar dat zit vaak vast in hun huis. Om dit toch te verzilveren, bestaat er de ‘opeethypotheek’. Hiermee kunnen ouderen de overwaarde van hun huis verzilveren, zonder dat ze hoeven te verhuizen. Maar welke voor- en nadelen kleven er aan de opeethypotheek?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.