Huidige manier van financieren gedateerd? “Het is op het moment veel te rigide”

20 november 2023 Leestijd ± 3minuten
Huidige manier van financieren gedateerd? “Het is op het moment veel te rigide”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week geeft Christian Gilissen van Gilissen Finance zijn visie op de uitspraak van Menno Luiten dat banken moeten stoppen met hun hypotheekadvies en de uitspraak van Carla Muters dat de woningfinanciering gedateerd is.

Het feit dat banken vanaf 1 oktober verplicht op hun Vergelijkingskaart vermelden dat ze géén onafhankelijk advies geven, is wat Menno Luiten betreft een stap in de goede richting maar nog niet genoeg. Stelling: Banken moeten stoppen met hun hypotheekadvies.

“Eens. Niet alleen hebben mensen hiermee de zekerheid dat ze ook daadwerkelijk het best beschikbare hypotheekproduct krijgen aangeboden. Ook het non level playing field – banken die hun adviestarieven lager kunnen leggen dan de tussenpersoon omdat ze ook rente ontvangen over de hypotheken die ze verkopen – wordt hiermee weer gelijkgetrokken.

Wanneer je als tussenpersoon onverhoopt toch een bank adviseert, ben je de klant nu direct ‘kwijt’. Dus naast dat de bank er geld aan verdient - in de vorm van rente – is de bank ook nog eens je directe concurrent als het gaat om een hypotheek verhogen of meenemen. Want tegen de banktarieven kan een onafhankelijk tussenpersoon niet op. Het zou menig bank sieren als ze de klant die ze gekregen hebben van een tussenpersoon weer netjes daar zouden laten aankloppen voor vervolgadvies.”

Ook NHG-bestuurder Carla Muters deed stevige uitspraken over de huidige woningfinanciering. Die is volgens haar hopeloos gedateerd. Mee eens? 

“Ja, het huidige systeem is 22 jaar oud en klopt niet meer met de huidige situatie. Ik vind het systeem op dit moment te rigide. Er moet standaard worden gekeken naar het netto besteedbaar inkomen (NBI). Daar wordt nu, behalve soms bij complexere aanvragen, niet bij stil gestaan. Je hebt hier wellicht ook een ander type adviseur voor nodig; daarmee kunnen we een kwaliteitsslag maken in ons vak. Tijdens de opleiding tot hypotheekadviseur (WFT Hypothecair Krediet) mag hier best meer aandacht aan worden besteed. 

Dat NBI moet je blijven toetsen. Hoe ziet de situatie er over een poos uit - bij life changing events? Daar mag de adviseur een grotere rol in spelen en de klant meer bij worden betrokken. Nu vindt de geldverstrekker het prima, zolang er maar betaald wordt. Door op NBI te accepteren en verstrekken mag de geldverstrekker de adviseur vaker vragen naar de klantsituatie. Zo blijven we er als hypotheekadviseurs toe doen. In de verzekeringswereld is dit wel ingebakken door risico in kaart te blijven brengen.

We moeten ook kijken naar de aow-leeftijd van relaties. Als iemand 27 is en wil starten, mag diegene wat mij betreft best een hypotheek in veertig jaar aflossen in plaats van in dertig jaar. Die termijn is nu gebaseerd op de wet inkomstenbelasting 2001, die heeft geen lang leven meer lijkt mij. Op deze manier creëren we meer ruimte voor starters. 

Ik ben voor veel meer maatwerk in plaats van rigide. Het slaat nergens op dat je met 4,2 procent minder kan lenen dan met 4,51, omdat er toevallig een wiskundige formule achter zit.” 

Denk je dat die verandering ook gaat komen binnenkort? 

“Dat ligt eraan wat er woensdag (tijdens de verkiezingen, red.) gebeurt en hoe het politieke landschap eruit komt te zien. Een rechts kabinet heeft andere plannen met de woningmarkt dan een links. Links wil vaak meer reguleren terwijl rechts wat meer kijkt naar het individu en eigen verantwoording.”


Lees ook
Menno Luiten: “De consument verdient volledige transparantie”
De Koplopers

Menno Luiten: “De consument verdient volledige transparantie”

De afgelopen weken kon niemand in de vakpers om Menno Luiten heen. Na bijna vijf jaar is hij weer terug op het oude nest. Direct laat de nieuwe directeur van MUNT Hypotheken het stof opwaaien in hypotheekland. Enigszins verbaasd: “Ik verkondig de boodschap dat banken geen advies zouden moeten geven al tien jaar.”

Ons advies helpt mee om een dure vereffening te voorkomen
Column

Ons advies helpt mee om een dure vereffening te voorkomen

De eigenaar van een woning is overleden, heeft geen testament en de erfgenamen zijn onvindbaar. In zo'n geval kan de rechter op verzoek van een belanghebbende of een schuldeiser een zogeheten vereffenaar benoemen. Die is dan verantwoordelijk voor de afwikkeling van de nalatenschap. 

Wie krijgt mijn stem?
Column

Wie krijgt mijn stem?

Er zijn meer dan genoeg belangrijke onderwerpen te bedenken voor de verkiezingen. Als hypotheekadviseur die dagelijks aan tafel zit met woningzoekenden, kan ik mij maar één hoofdthema bedenken: de woningnood.

Oerwoud aan financiële regelgeving: “Ons vak krijgt steeds meer waarde”

Oerwoud aan financiële regelgeving: “Ons vak krijgt steeds meer waarde”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Hans Stroosma van BTER Financieel Leeuwarden over de mogelijke wijzigingen in het belastingstelsel, en wat de invloed hiervan is op financieel advies.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.