De huizenprijzen zijn in de eerste drie maanden van 2024 flink gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Ook krimpt het aanbod steeds verder, zo blijkt uit het kwartaalrapport van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). “En de situatie wordt nog erger”, ziet adviseur Jeroen Smits van De Hypotheker in Gorinchem. Ook vindt hij dat makelaars zelf debet zijn aan prijsopdrijving.
De huizenprijzen maakten in de eerste drie maanden van dit jaar pas op de plaats, maar ten opzichte van een jaar geleden werden koopwoningen 9,1% duurder.
De NVM merkt op dat er steeds meer kijkers op te koop staande woningen afkomen. Ook het aantal biedingen op een woning neemt toe. In het eerste kwartaal werd liefst 55% van de verkochte woningen boven de vraagprijs verkocht.
Een positief punt was dat de nieuwbouwmarkt in het eerste kwartaal herstel toonde. NVM-makelaars verkochten bijna 7.000 nieuwbouwwoningen, een toename van 16% ten opzichte van een kwartaal eerder.
Grotere oververhitting
Adviseur Jeroen Smits ziet dat het sinds januari weer drukker in de markt is geworden. “Mensen moeten nu weer heel vaak op een huis bieden, om kans te maken op een woning. Vorig jaar was het sneller raak. Je ziet ook dat bijna alle huizen weer boven de vraagprijs worden verkocht. De oververhitting van de markt is duidelijk erger geworden.”
Volgens Smits zijn met name huizen met een verkoopprijs tot zes ton in trek. “Huizen tot drie ton zijn geliefd bij starters. Die moeten nu vaak overbieden waardoor ze eigen geld moeten inbrengen. In het doorstromerssegment zie je dat mensen het huis waarop ze bieden best kunnen betalen – maar ze krijgen het vaak niet omdat er te veel wordt overboden.”
Prijsopdrijvende methoden
Smits vindt dat makelaars zelf medeverantwoordelijk zijn voor de prijsstijgingen. Hij meent dat ze ‘verkoopmethoden’ gebruiken die prijsopdrijvend werken. “De makelaar wil er het meeste voor zijn klant uit halen. Dat snap ik. Maar de methodes die ze hiervoor gebruiken, jagen de prijs op. Hij zet het huis wat onder de waarde op Funda en nodigt allemaal kijkers op één dag uit. Twee dagen later moeten ze bieden. Zo wordt onder hoge druk de woning gekocht. Dan wordt er flink overboden. Makelaars moeten dus niet gaan klagen dat de prijzen zo hard stijgen, terwijl de branche dat zelf veroorzaakt.”
Smits voorziet dat de situatie het komende jaar nog erger wordt. “Het is hele basale economie: er is te weinig aanbod en heel veel vraag. Ik zie het aanbod niet groter worden. Er komt niet genoeg vrij en er wordt te weinig bijgebouwd. Aan de aanbodkant zie ik dus de oplossing niet. En aan de vraagkant verwacht ik niet dat de rentes gaan stijgen. De ECB heeft juist gehint op rentedalingen en dat zie je uiteindelijk altijd terug in de hypotheektarieven.”