Huurder zoekt adviseur niet op: ‘Vaker negatiever beeld dan werkelijkheid’

17 maart 2023 Leestijd ± 3minuten
Huurder zoekt adviseur niet op: ‘Vaker negatiever beeld dan werkelijkheid’

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week Mieke Pannekoek van Financieel Fit Boxmeer over betalingsachterstanden, hopeloze huurders en hypotheekrenteaftrek. 

Betalingsachterstanden nemen toe onder jongeren. Deze groep maakt relatief vaak gebruik van uitgesteld betalen. Het BKR registreert geen zogeheten buy now pay later-systemen zoals Klarna. Wat BKR betreft gaat dat wel gebeuren om jongeren te beschermen. Stelling: schulden door uitgesteld betalen zouden bij de BKR geregistreerd moeten staan.

“Ik vind het ver gaan. Ik vind dat er nu al voldoende bij BKR geregistreerd staat. Ook dit registreren is een enorme hoeveelheid aan extra administratie. Bovendien is het een momentopname. Dat neemt overigens niet weg dat achteraf betalen vaak onvoorziene kosten met zich meebrengt wanneer je vergeet te betalen. Maar dat geldt voor meer betaaloplossingen. Dit heb je immers ook met een creditcard.”

Het is voor huurders moeilijk om een woning te kopen, omdat ze vaak niet over genoeg eigen vermogen beschikken en lastig vermogen kunnen opbouwen. Van de huurders zoekt 36 procent de hypotheekadviseur überhaupt niet op, omdat zij denken dat kopen in hun situatie sowieso geen optie is. Stelling: zonde, er is meer mogelijk dan deze mensen denken.

“Ik zou het zeker aanraden om vrijblijvend advies in te winnen. Een goed voorbeeld: het bestaan van een starterslening is bij huurders lang niet altijd bekend. Als je daar niet van op de hoogte bent, heb je vaak een negatiever beeld dan de werkelijkheid. 

Stel de gemeente biedt geen starterslening aan: dan kun je als adviseur kijken in welke gemeenten dit wel het geval is. Vaak is er meer mogelijk dan de klant denkt. Maar ook als er nu nog even geen opties zijn, kan je samen met een adviseur uitstippelen waar je naar toe moet werken. Bijvoorbeeld hoeveel eigen vermogen je nodig hebt om de kosten koper te kunnen betalen.” 

Tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten kwam uiteraard de woningmarkt aan bod. Hoewel de provincies daar niet over gaan, werd ook de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek bepleit.  Stelling: afschaffing van de renteaftrek helpt starters op de woningmarkt.

“Er wordt gezegd dat die aftrek de prijzen van de huizen kunstmatig hoog houdt, maar ik denk dat het de kansen van een starter juist vermindert als je deze afschaft. Voor doorstromers die hun lage rente mee kunnen nemen, heeft die belastingaftrek weinig impact omdat dat rentepercentage veel lager is. Voor een starter die nu in deze hoge rente moet instappen is de hypotheekrenteaftrek wel degelijk belangrijk. Een starter die met de huidige hoge rente moet aankopen, is juist erg gebaat bij een stukje renteaftrek. Ook de startersvrijstelling in de overdrachtsbelasting is voor starters erg fijn doordat ze minder eigen vermogen hoeven te hebben om op de markt te komen.”


Lees ook
‘Door wanprestatie bank liep klant bijna €4.250 aan belastingvoordeel mis’
Dat ene advies

‘Door wanprestatie bank liep klant bijna €4.250 aan belastingvoordeel mis’

In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Vandaag vertelt Arjen van Doesum van Freek Hypotheek Zaandam over dat ene advies…

Huurders vrezen bij voorbaat kansloos te zijn op koopmarkt

Huurders vrezen bij voorbaat kansloos te zijn op koopmarkt

Veel huurders willen graag overstappen naar een koopwoning, maar kloppen niet aan bij een adviseur. Zij gaan ervan uit dat ze sowieso geen kans maken, zo blijkt uit een representatief onderzoek van MUNT Hypotheken onder bijna tweeduizend huishoudens. 64 procent van de huurders in Nederland overweegt momenteel een overgang naar een koopwoning. Het is voor hen echter moeilijk om een woning te kopen, omdat ze vaak niet over genoeg eigen vermogen beschikken en lastig vermogen kunnen opbouwen. 

Per dag verwerkt Stan de Muijnck 10 gigabyte aan data

Per dag verwerkt Stan de Muijnck 10 gigabyte aan data

MUNT Hypotheken is niet meer weg te denken uit de Nederlandse hypotheekbranche. Maar wie zijn de werknemers achter MUNT? We laten een aantal bekende en onbekende gezichten aan het woord. Dit keer: Stan de Muijnck, manager Data & Analytics bij DMFCO, het moederbedrijf van MUNT. 

Russisch gas een bruggetje naar verduurzamen? “Niet nodig, mensen zijn blij als ze kunnen verduurzamen”

Russisch gas een bruggetje naar verduurzamen? “Niet nodig, mensen zijn blij als ze kunnen verduurzamen”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Mieke Pannekoek van Finzie Boxmeer vertelt onder meer over de ontwikkelingen rondom de gastoevoer vanuit Rusland op haar hypotheekgesprekken: “Mensen zijn blij als ze van het gas af kunnen.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.