Hypotheek Panel: Wordt er wel genoeg gedaan voor starters?

03 december 2020 Leestijd ± 3minuten
Hypotheek Panel: Wordt er wel genoeg gedaan voor starters?

Het Kop-Munt Hypotheek Panel geeft gevraagd en ongevraagd een mening over heikele kwesties in de hypotheekmarkt. Deze week geven ze hun mening over de aanpak van de startersproblematiek. Wordt er wel genoeg gedaan?

Starters hebben het moeilijk op de woningmarkt. Punt. Daar is iedereen het ondertussen wel over eens en er is veel aandacht voor vanuit alle partijen in de hypotheekmarkt. Van overheid, tot geldverstrekker: iedereen heeft er aandacht voor. 

Maar, wordt er vanuit de markt wel voldoende actie ondernomen om de starter te helpen?


“Ouders en een garantiecertificaat”


Mark van Dongen is partner van de Hypotheekshop Dongen en hypothecair planner. Volgens hem kan er voor een oplossing op korte termijn eerst gekeken worden naar de ouders van de starters. “Wat wij veel zien is dat starters hulp nodig hebben van hun ouders om überhaupt een woning te kunnen kopen. Ouders willen vaak wel helpen, maar ze willen soms liever borg staan dan dat ze een schenking doen. Het zou denk ik mooi zijn als geldverstrekkers die optie ook zouden bieden. Sowieso zouden geldverstrekkers kunnen kijken of de interne regels wat flexibeler kunnen als er geld binnen het gezin wordt geleend of geschonken.”

Verder ziet Van Dongen nog een oplossing voor starters die moeten concurreren met beleggers zonder voorbehoud van financiering. “Als geldverstrekkers een soort van garantiecertificaat (dat bijvoorbeeld drie maanden geldig is) afgeven voor de financiering, zou dat enorm helpen in deze markt waar snel kunnen schakelen een geduchte voorsprong betekent.”


“Afschaffen overdrachtsbelasting helpt niet”


Robin van der Hoff is financieel planner bij Hypotheken Midden Nederland. Volgens hem heeft het niet veel zin dat de overheid voornemens is om de overdrachtsbelasting voor starters af te schaffen. “Het klinkt natuurlijk leuk zoiets, maar in de praktijk breng je zo de markt om zeep. De extra ruimte die vrijkomt door het wegvallen van de overdrachtsbelasting, wordt al snel gebruikt om te overbieden. En zo drijf je de markt natuurlijk nog verder op. In sommige gemeenten, ook buiten de randstad, is de markt nu al overspannen. 
 
Van der Hoff ziet wel een andere optie. “Het is natuurlijk zonde dat starters nu 100 procent van de hypotheek verplicht moeten aflossen. Het zou enorm schelen in de maandlasten als je voor deze jonge doelgroep bijvoorbeeld 50 procent aflossingsvrij toestaat. Starters proberen nu een grens op te zoeken om toch nog een woning te bemachtigen. Mét de daarbij behorende toetsing en lasten op 100 procent annuïtaire of lineaire basis. Als in de praktijk de last dan lager uitkomt, geeft dat nog steeds financiële ruimte als het qua inkomen een keer tegen zit.


“Terug naar de premie A-woning”


Als het aan hypothecair planner Susan van der Graaf van De HypotheekAcademie ligt komt de premie A-woning weer terug: “Er zijn op dit moment wel startersleningen via de gemeente, maar dat is toch een soort van lappendeken. Sowieso zetten die weinig zoden aan de dijk, met de huidige hoge woningprijzen. Wat mij betreft zou een premie A best weer terug mogen komen, dat was veel duidelijker dan die ingewikkelde voorwaarden van startersleningen.”

De hoge lasten voor starters baren ook Van der Graaf zorgen. “Er zijn nu ook geldverstrekkers die experimenteren met een looptijd van veertig jaar. Dat zou best eens een oplossing kunnen zijn - zónder indirect prijsopdrijvend effect, zoals bij het kwijtschelden van de overdrachtsbelasting. Ook een deel aflossingsvrij in box 3 zou een oplossing kunnen zijn . Hoe dan ook, oplossingen genoeg, maar er lijkt altijd te weinig consensus in de markt te zijn over de juiste aanpak.”
 


Lees ook
Verduurzaming steeds vaker in adviesgesprek en in hypotheek
Trends

Verduurzaming steeds vaker in adviesgesprek en in hypotheek

Het aantal hypotheekadviseurs met kennis van verduurzaming neemt snel toe. Hierdoor groeit onder consumenten de interesse voor het financieren van duurzaamheid. Tegelijkertijd moet er nog wel wat gebeuren voor ook woningbezitters met weinig middelen de stap kunnen zetten.

Hypotheek Toppers: dit was 2020 voor Martin Koot (Moneyview)

Hypotheek Toppers: dit was 2020 voor Martin Koot (Moneyview)

Het was een bijzonder jaar voor iedereen, ook in de hypotheekwereld. Deze maand kijken hypotheek toppers terug op hun jaar. Martin Koot (MoneyView) vertelt graag over ‘zijn’ 2020, dat niet zo dramatisch werd als hij dit voorjaar wellicht vermoedde.

Huizenprijzen zijn nu vergelijkbaar met die in 2008
Trends

Huizenprijzen zijn nu vergelijkbaar met die in 2008

Na zeven jaar van onafgebroken huizenprijsstijgingen lijkt het alsof de bomen op de woningmarkt tot in de hemel blijven groeien. Met inflatie en inkomensstijgingen meegerekend valt de prijsstijging echter wel mee. Volgens hoogleraar vastgoedwaardering Marc Francke zijn de prijzen nu min of meer vergelijkbaar met die in 2008.

Starter moet voorlopig uitgaan van 2 procent overdrachtsbelasting
Dilemma

Starter moet voorlopig uitgaan van 2 procent overdrachtsbelasting

De afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters werd tijdens Prinsjesdag 2020 met veel bombarie aangekondigd. Donderdag 12 november is deze in aangepaste vorm als onderdeel van het Belastingplan 2021 aangenomen in de Tweede Kamer, maar is nog altijd niet definitief. Wat houdt deze aanpassing in voor de consument?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.