Starters hebben het moeilijk op de woningmarkt. Punt. Daar is iedereen het ondertussen wel over eens en er is veel aandacht voor vanuit alle partijen in de hypotheekmarkt. Van overheid, tot geldverstrekker: iedereen heeft er aandacht voor.
Maar, wordt er vanuit de markt wel voldoende actie ondernomen om de starter te helpen?
“Ouders en een garantiecertificaat”
Mark van Dongen is partner van de Hypotheekshop Dongen en hypothecair planner. Volgens hem kan er voor een oplossing op korte termijn eerst gekeken worden naar de ouders van de starters. “Wat wij veel zien is dat starters hulp nodig hebben van hun ouders om überhaupt een woning te kunnen kopen. Ouders willen vaak wel helpen, maar ze willen soms liever borg staan dan dat ze een schenking doen. Het zou denk ik mooi zijn als geldverstrekkers die optie ook zouden bieden. Sowieso zouden geldverstrekkers kunnen kijken of de interne regels wat flexibeler kunnen als er geld binnen het gezin wordt geleend of geschonken.”
Verder ziet Van Dongen nog een oplossing voor starters die moeten concurreren met beleggers zonder voorbehoud van financiering. “Als geldverstrekkers een soort van garantiecertificaat (dat bijvoorbeeld drie maanden geldig is) afgeven voor de financiering, zou dat enorm helpen in deze markt waar snel kunnen schakelen een geduchte voorsprong betekent.”
“Afschaffen overdrachtsbelasting helpt niet”
Robin van der Hoff is financieel planner bij Hypotheken Midden Nederland. Volgens hem heeft het niet veel zin dat de overheid voornemens is om de overdrachtsbelasting voor starters af te schaffen. “Het klinkt natuurlijk leuk zoiets, maar in de praktijk breng je zo de markt om zeep. De extra ruimte die vrijkomt door het wegvallen van de overdrachtsbelasting, wordt al snel gebruikt om te overbieden. En zo drijf je de markt natuurlijk nog verder op. In sommige gemeenten, ook buiten de randstad, is de markt nu al overspannen.
Van der Hoff ziet wel een andere optie. “Het is natuurlijk zonde dat starters nu 100 procent van de hypotheek verplicht moeten aflossen. Het zou enorm schelen in de maandlasten als je voor deze jonge doelgroep bijvoorbeeld 50 procent aflossingsvrij toestaat. Starters proberen nu een grens op te zoeken om toch nog een woning te bemachtigen. Mét de daarbij behorende toetsing en lasten op 100 procent annuïtaire of lineaire basis. Als in de praktijk de last dan lager uitkomt, geeft dat nog steeds financiële ruimte als het qua inkomen een keer tegen zit.
“Terug naar de premie A-woning”
Als het aan hypothecair planner Susan van der Graaf van De HypotheekAcademie ligt komt de premie A-woning weer terug: “Er zijn op dit moment wel startersleningen via de gemeente, maar dat is toch een soort van lappendeken. Sowieso zetten die weinig zoden aan de dijk, met de huidige hoge woningprijzen. Wat mij betreft zou een premie A best weer terug mogen komen, dat was veel duidelijker dan die ingewikkelde voorwaarden van startersleningen.”
De hoge lasten voor starters baren ook Van der Graaf zorgen. “Er zijn nu ook geldverstrekkers die experimenteren met een looptijd van veertig jaar. Dat zou best eens een oplossing kunnen zijn - zónder indirect prijsopdrijvend effect, zoals bij het kwijtschelden van de overdrachtsbelasting. Ook een deel aflossingsvrij in box 3 zou een oplossing kunnen zijn . Hoe dan ook, oplossingen genoeg, maar er lijkt altijd te weinig consensus in de markt te zijn over de juiste aanpak.”