Hypotheek Toppers: dit was 2020 voor Martin Koot (Moneyview)

03 december 2020 Leestijd ± 3minuten
Hypotheek Toppers: dit was 2020 voor Martin Koot (Moneyview)

Het was een bijzonder jaar voor iedereen, ook in de hypotheekwereld. Deze maand kijken hypotheek toppers terug op hun jaar. Martin Koot (MoneyView) vertelt graag over ‘zijn’ 2020, dat niet zo dramatisch werd als hij dit voorjaar wellicht vermoedde.

Corona zette letterlijk de hele wereld op z’n kop dit jaar. Hoe was dat voor jou, Martin?


“Dit jaar was in ieder geval heel anders dan we van tevoren hadden bedacht. En ik denk dat het niet alleen voor mij geldt als ik zeg dat het ook erg leerzaam was. Veel dingen waarvan we dachten dat ze normaal waren, werden in een keer van ons afgenomen. Dat voelde raar en we vonden het vooral niet leuk. 

Maar, er zit zeker een keerzijde aan deze medaille…

Ik loop al wat jaartjes mee in de hypotheekwereld en we mopperen wel eens dat veranderingen zo langzaam gaan. Nou, dat was dit jaar wel even anders hé? Het is toch heel mooi om te zien hoe flexibel mensen en organisaties ineens zijn wanneer de nood aan de man is. Als ik alleen al kijk naar onze eigen organisatie dan ben ik daar nog steeds trots op: binnen een week waren 30 mensen up-and-running vanaf hun thuiswerkplek.”


Wat blijft je het meeste bij van 2020?


Wat ik vooral mooi vond en vind is dat we door al het videobellen ineens een kijkje kregen in de leefwereld van mensen. Ik ben een mensenmens, daar kan ik niks aan doen, maar ik vind het dus fantastisch om de mens achter de functie te zien. Niet op de manier van netwerken en bla-bla, maar echt hoe mensen zijn. Door de toch wat meer intieme setting van de thuiswerkplek, praten mensen makkelijker. Daardoor was 2020 ook het jaar dat ik heel veel mooie gesprekken heb gehad. 

Dat vind ik echt een verrijking. We hebben hier natuurlijk niet om gevraagd en dit niet gewild, maar er gebeuren dus ook gewoon mooie dingen.


Wat waren de mooiste dingen van 2020?


Nooit meer saaie vergaderingen. Ik heb er bijvoorbeeld een sport van gemaakt om gekke dingen te spotten op de achtergrond bij het videobellen, zoals wc-rollen. Je zou door al dat hamsteren toch denken dat die huizen tjokvol wc-papier staan, maar dat viel tegen. Wel zag ik veel stofzuigers en fitnessapparaten - wat een martelwerktuigen. 

Maar lang leve de techniek, ik ben blij dat ons dit niet tien jaar eerder is overkomen. Dan hadden we dit natuurlijk allemaal niet kunnen doen. De hypotheekwereld draaide daarbij een topjaar en ons bedrijf eigenlijk ook. 

En in mijn vrije tijd lukte het ook nog eens om samen met 60 vrijwilligers een coronaproof festival te organiseren, ‘Zomer op het Fort’. Echt een prachtmoment in deze tijd van zorgen.


Wat hoop je dat er volgend jaar gaat gebeuren, of wat vind je dat er moet gebeuren? 


Als ik nu naar de markt kijk, maak ik me wel zorgen. Ondanks de crisis is de woningmarkt enorm in beweging en de woningnood is ondertussen gigantisch. De kloof tussen starters en de woningmarkt groeit steeds verder en daar moeten we als sector wat mee doen. 

Ik zit nu al 27 jaar in de hypotheekwereld, maar het lukt ons niet om voor iedereen fatsoenlijke huisvesting voor elkaar te krijgen. De prijzen lopen ondertussen hard op, dus we moeten aan de bak. Oftewel, we hoeven ons in 2021 en daarna nog lang niet te vervelen.
 


Lees ook
Verduurzaming steeds vaker in adviesgesprek en in hypotheek
Trends

Verduurzaming steeds vaker in adviesgesprek en in hypotheek

Het aantal hypotheekadviseurs met kennis van verduurzaming neemt snel toe. Hierdoor groeit onder consumenten de interesse voor het financieren van duurzaamheid. Tegelijkertijd moet er nog wel wat gebeuren voor ook woningbezitters met weinig middelen de stap kunnen zetten.

Hypotheek Panel: Wordt er wel genoeg gedaan voor starters?
Dilemma

Hypotheek Panel: Wordt er wel genoeg gedaan voor starters?

Het Kop-Munt Hypotheek Panel geeft gevraagd en ongevraagd een mening over heikele kwesties in de hypotheekmarkt. Deze week geven ze hun mening over de aanpak van de startersproblematiek. Wordt er wel genoeg gedaan?

Angst voor gierend dure fundering terecht?

Angst voor gierend dure fundering terecht?

Door toenemende droogte krijgen potentieel 1 miljoen huizen te maken met problemen bij de fundering. Wie gaat dat betalen en hoe gaan taxateurs, hypotheekadviseurs en geldverstrekkers hiermee om?

Starter moet voorlopig uitgaan van 2 procent overdrachtsbelasting
Dilemma

Starter moet voorlopig uitgaan van 2 procent overdrachtsbelasting

De afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters werd tijdens Prinsjesdag 2020 met veel bombarie aangekondigd. Donderdag 12 november is deze in aangepaste vorm als onderdeel van het Belastingplan 2021 aangenomen in de Tweede Kamer, maar is nog altijd niet definitief. Wat houdt deze aanpassing in voor de consument?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.