Achter de schermen bij MO.servicing: Kiri Veenstra
Er zijn nogal wat bedrijven waar je mee te maken hebt als hypotheekadviseur. Maar wat gebeurt daar nou áchter de schermen? De redactie van Kop-Munt gaat op onderzoek uit.
Starters moeten verplicht aflossen en hebben geen ingewikkelde spaarproducten. Op papier lijkt een startershypotheek daarom eenvoudig. Door de hoge woningprijzen moeten starters echter tot het uiterste gaan om de financiering rond te krijgen. Daardoor roepen ze meer dan andere groepen hulp in van een adviseur, ziet Paul van der Meijs, directeur van Holland Hypotheek Groep.
De organisatie heeft verschillende websites waaronder startershypotheek.nl. Hier vinden starters op hen toegespitste informatie en de weg naar een adviseur. Aan dat laatste is een grote behoefte, zegt Van der Meijs. “Gemiddeld komen zes op de tien consumenten in Nederland die hypotheekadvies zoeken terecht bij een intermediair. Bij starters is dat zeven op de tien.”
Dat starters meer dan gemiddeld behoefte hebben aan advies komt voor een deel door onervarenheid. Een huis kopen en een hypotheek afsluiten zijn grote stappen en veel mensen zoeken de zekerheid die een adviseur kan bieden. Een andere grote factor is volgens Van der Meijs dat starters vaak alles uit de kast moeten trekken om een woning te kunnen kopen.
“In toenemende mate wordt een schenking van ouders ingezet en gekeken naar startersleningen. Een op de zeven financiert daarnaast een stuk met een consumptief krediet. We zien dus echt dat starters zo veel mogelijk verschillende mogelijkheden aanwenden om toch maar die woningmarkt op te komen. Bij het leggen van die financiële puzzel speelt de adviseur een steeds grotere rol.”
Het is belangrijk dat de adviseur daarbij de volle aandacht geeft aan de risico’s. Gemiddeld steken starters namelijk 47.000 euro eigen geld in hun woning, zegt Van der Meijs. “Als zo alle buffers verdwijnen in het huis, moet je wel zorgen dat je verzekerd bent voor het moment dat het fout gaat. Starters zijn bovengemiddeld vaak flexwerker. Dat maakt mensen uit die groep kwetsbaar en de verantwoordelijkheid van de adviseur misschien wel groter dan bij mensen die al wat verder zijn in hun wooncarrière.”
De overheid probeert de positie van starters op de woningmarkt te verbeteren. Zo verdwijnt de overdrachtsbelasting voor deze groep volgend jaar. Van der Meijs verwacht niet dat dit veel starters zal helpen. “Onze verwachting is dat starters de extra ruimte gebruiken om er in de biedingsstrijd een schepje bovenop te doen. Uiteindelijk belandt dat fiscale voordeel vooral in de zakken van degene die een woning verkoopt. Wij zijn ook niet de enige die dit denkt. De Raad van State heeft soortgelijke opmerkingen gemaakt.”
Wat zou dan wel kunnen helpen? Het vergroten van de leencapaciteit in ieder geval niet, zegt Van der Meijs. “Daar wordt ook over gesproken. Vroeger kon je immers ook meer lenen in verhouding tot de waarde van het onderpand. Het feit dat alle financiële registers al worden opengetrokken, maakt dat ik dat alleen absoluut niet verstandig zou vinden. De enige echte oplossing is het aanbod van woningen vergroten.”
Er zijn nogal wat bedrijven waar je mee te maken hebt als hypotheekadviseur. Maar wat gebeurt daar nou áchter de schermen? De redactie van Kop-Munt gaat op onderzoek uit.
Elke maand leggen we een prangende vraag voor aan Chris Oosterling, commercieel directeur van MUNT Hypotheken. Deze keer schijnt Chris zijn licht over de verschillende rentevast periodes. Willen mensen meer zekerheid inbouwen dan voorheen?