Adviseur in het huis van Cruquius: “Ik noem het de West Wing”

19 januari 2022 Leestijd ± 3minuten
Adviseur in het huis van Cruquius: “Ik noem het de West Wing”

Elke hypotheekadviseur werkt zo nu en dan aan de financiering van een buitengewone woning. Maar waar werken de intermediairs zelf? In deze rubriek gaan we op zoek naar bijzondere locaties. We trappen af met Jacques Hendriks van Helder Huis uit Spaarndam. 

Wat kan je vertellen over de geschiedenis van Spaarndam? 

“Spaarndam is ontstaan door de Spaarndammerdijk. Deze werd verordend uit Amsterdam, waar ze last hadden van natte voeten. En die dijk moest natuurlijk onderhouden worden. Voordat je het weet is er een vissersdorpje met alles erop en eraan. Zelf wonen en werken wij aan die dijk in het Rijnlandshuis.”

Niet alleen de locatie is bijzonder, maar ook het gebouw zelf.

“Het gebouw werd gebouwd in 1641 en werd van origine gebruikt door het hoogheemraadschap van Rijnland. Dagelijks liep er zo’n zestig man op het terrein om van alles te doen. Er was bijvoorbeeld een koetshuis. Het is tot tien jaar geleden altijd bewoond geweest door hoge ambtslieden en dus belangrijke personen. Bijvoorbeeld door een dijkgraaf of een waterbouwkundige zoals Cruquius, die hier gewoond heeft.”

Artikel gaat verder onder de afbeelding.

Hoe zijn jullie terechtgekomen op deze prachtige locatie? 

“Het heeft vanaf 2007 een poosje leeggestaan. Toen is het ook gedeeltelijk gerenoveerd en is het op Funda gezet voor verhuur. Omdat het erfgoed is wil het hoogheemraadschap het niet verkopen. We zochten een pand waarin wij werk en wonen konden combineren. Naast ons waren er destijds een hoop meer gegadigden. Gelukkig zijn wij het geworden.”

Jullie wonen er dus ook. Hoe ziet de verdeling van het pand eruit?

“Het bestaat uit twee delen: het westelijke- en oostelijke gedeelte. Je hebt als het ware twee vleugels, en daarnaast nog een torengebouw. Wij wonen zelf in – wat ik altijd noem – de West Wing, zoals het Witte Huis. Beneden hebben we vier vertrekken, vijf als je de hal meetelt. Van west naar oost is dat: de keuken, hal, eetkamer, woonkamer en als laatste het kantoor.”

“De mensen komen bij ons echt aan huis. Vaak zit je met twee of drie mensen aan tafel. Maar soms komt het voor dat je een hele familie over de vloer hebt, bij vererving bijvoorbeeld. Dan zitten we met zijn allen in onze eetkamer. Dat is namelijk tevens onze spreekkamer, die is vrij ruim. Die ruimte grenst met schuifdeuren van glas en lood aan de woonkamer.”

Wat zijn de voordelen van een kantoor aan huis?

“De reistijd! Dat scheelt natuurlijk een hoop. Het is makkelijker met gezinsactiviteiten. Ik zie mijn zoontjes regelmatig. Thuiswerken door corona was voor ons dus ook niet echt aanpassen. Maar er zijn natuurlijk ook nadelen. Bijvoorbeeld dat de kinderen nog wel eens willen spelen en dus lawaai maken, terwijl ik moet focussen op een lastig dossier."

Artikel gaat verder onder de afbeelding.

Ben je niet bang dat het prachtige, bijna luxueuze Rijnlandshuis de consument afschrikt? 

“Dat idee heb ik niet. Het is moeilijk in te schatten, want je weet alleen welke je klanten je wel krijgt. Wij zijn heel down to earth. Ons aanbod is ook heel gewoon. Door hier te wonen en werken worden wij niet opeens andere personen of een andere dienstverlener. Wat wel zo is: je hoeft mensen niet te bewijzen dat je goed bent in je vak.” 


Lees ook
Wat wil jij later worden? Hypotheekadviseur!
Column

Wat wil jij later worden? Hypotheekadviseur!

Kan jij je nog herinneren wat je vroeger wilde worden? Ik heb geen idee wat ik allemaal heb opgeschreven toentertijd. Daar stond in ieder geval zeker niet het beroep hypotheekadviseur tussen.  

EIB: “Afschaffen renteaftrek raakt vooral jongeren”

EIB: “Afschaffen renteaftrek raakt vooral jongeren”

Het belasten van de eigen woning in box 3 is vooral nadelig voor de groep 65-plussers. Zij moeten hierdoor fors inleveren. Daarnaast raakt het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek met name jongeren. Dit blijkt uit een rapport van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). “Het idee dat de hypotheekrenteaftrek een enorme verstoring voor de woningmarkt is, is achterhaald”, stelt EIB-directeur Taco van Hoek.

Ouderen met tweede aflossingsvrije hypotheek en oversluiten

Ouderen met tweede aflossingsvrije hypotheek en oversluiten

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Klaas Ozinga van De Hypotheker Voorburg en Kees Steijger van De Hypotheker Den Haag noemen een tweede aflossingsvrije hypotheek voor senioren ‘een gezonde ontwikkeling’. 

Gemeenteraadsverkiezingen: "Die schep moet de grond in"

Gemeenteraadsverkiezingen: "Die schep moet de grond in"

De gemeente Alphen aan den Rijn is met ruim 112.000 inwoners één van de dertig grootste gemeenten van Nederland. Ook hier is de huizenmarkt krap. Wethouder Wonen Gerard van As (Nieuw Elan) waarschuwt voor tweedeling en pleit voor forse investeringen in woningbouw. Adviseur Roy van Dreumel van de Hypotheekshop is het eens: “Die schep moet in de grond.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.