‘Klanten Vivat lopen geen risico'

02 maart 2018 Leestijd ± 3minuten
‘Klanten Vivat lopen geen risico'

Het rommelt rond de moeder van verzekeraar Vivat, het Chinese Anbang. De oprichter en topman Wu Xiaohui zit achter de tralies en de Chinese overheid heeft het bedrijf nu onder curatele gesteld. Het roept nog eens de vraag op hoe risicovol het is als een Nederlandse bank of verzekeraar in handen komt van een investeerder uit het verre oosten?

Hoogleraar corporate finance Jaap Koelewijn van Nyenrode ziet in ieder geval niets in dit soort inmenging in de Nederlandse financiële sector. Hij legt uit waarom hij vindt dat Nederland investeerders uit landen als China en Rusland buiten de deur moet houden.

Wat voor risico ziet u?

“Er komt in feite een onbetrouwbare grootaandeelhouder aan boord. Ook al staan ze op papier op afstand, het is zeker dat ze invloed gaan uitoefenen en wie garandeert ons dan dat ze niet met louche zaken aan de gang gaan? Ik denk dat het op macro-economisch niveau niet goed is dat meerderheidsaandeelhouders komen uit landen waar het ondernemingsbestuur op een minder hoog niveau staat.”

Wat voor zaken heeft u het over?

“Er komt bijvoorbeeld een Chinese bestuursvoorzitter. Die wil niet de dialoog aan gaan, maar zegt alleen maar ‘we gaan doen wat ik wil’. Als hij dan bepaalt dat klanten geholpen moeten worden die officieel niet door een screening zouden komen, kun je wel aanvoelen dat er druk gaat ontstaan om die zaken toch te doen.”

Zijn bedrijven en investeerders meteen verdacht door hun land van herkomst?

“Als je er goed naar kijkt is daar ontzettend veel aan de hand met integriteit en governance. China, Rusland, landen uit het Midden-Oosten, dit zijn landen met hele slechte bestuurlijke structuren. Er is een gebrek aan scheiding der machten, er is geen goede rechtsstaat. China is een groot en machtig land en meent zich te kunnen onttrekken aan afspraken zoals wij die kennen. Als de grote roerganger daar bepaalt dat het anders moet, dan gaat het anders. Dat is het probleem met dit soort partijen. Het is niet handig daar zaken mee te doen.”

Is er ook een risico voor de klant?

“Dat is niet zo groot. Als Vivat omvalt moeten de hypotheken worden verkocht. Daar zijn dan wel weer partijen voor te vinden. Ook voor de hypotheken van DSB is een goed heenkomen gevonden. Of het contract wordt voortgezet onder dezelfde voorwaarden, dat weet je niet.”

En voor klanten die bijvoorbeeld een verzekeringspolis hebben?

“Er zijn veel controlemechanismen ingebouwd. Officieel houdt De Nederlandsche Bank toezicht en stuurt aan op voldoende solvabiliteit. Daarom heeft die Chinese club twee jaar geleden ook kapitaal bijgestort. Als het echt helemaal fout gaat, dan krijg je een vervelend scenario dat over moet worden gegaan tot verkoop van de portefeuille. Als een eventuele koper dat al zal willen, dan alleen tegen hele scherpe voorwaarden. Die wil dan misschien dat de opgebouwde rechten worden afgewaardeerd. Maar misschien geef ik een wat somber beeld. Het zit in mijn aard om in dat soort doemscenario’s te denken.”


Lees ook
Ouderschapsverlof beïnvloedt leencapaciteit
Opinie

Ouderschapsverlof beïnvloedt leencapaciteit

Na de geboorte van je kind kun je tijdelijk minder gaan werken en zo gebruik maken van het ouderschapsverlof. Dit is nu nog meestal onbetaald verlof. Toch is het een interessante regeling voor ouders omdat ze recht houden op het aantal uren werk dat ze hadden voor het verlof in ging. Bij het kopen van een huis kan het alleen wel een aandachtspunt zijn. Adviseurs kunnen namelijk niet zomaar rekenen met het inkomen van voor het verlof. Hierdoor kunnen consumenten mogelijk een lagere hypotheek afsluiten.

'MUNT is een trendsetter'
Opinie

'MUNT is een trendsetter'

Erik Teunisse is al 22 jaar franchisenemer van de Hypotheker, met twee vestigingen: in Harderwijk en in Dronten. Zijn klantenbestand bestaat voor een groot deel uit doorstromers en overstappers. MUNT Hypotheken scoort goed bij de laatste doelgroep. “MUNT heeft het proces voor het oversluiten van hypotheken makkelijker gemaakt. Daar hebben ze een gat in de markt gezien. Je ziet dat andere hypotheekaanbieders dit voorbeeld nu volgen.”

Een huizenkoper is net een parkiet
Column

Een huizenkoper is net een parkiet

Hoe kun je het gedrag van mensen beïnvloeden? Het antwoord op deze vraag is niet zo ingewikkeld. Goed gedrag moet je belonen en slecht gedrag negeren. Dat blijkt onder andere uit het proefschrift ‘Organisaties conditioneren. De invloed van beloning en straf op werkprestaties’ van Marius Rietdijk, tegenwoordig wetenschappelijk directeur van het Aubrey Daniels Research Institute for Behavior Analysis (ADRIBA) aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Rietdijk baseert zijn conclusie mede op een tweetal experimenten, met een parkiet en werknemers van een printplatenfabriek. Voor zowel mens als dier geldt: een compliment geven, heeft meer resultaat dan een tik op de vingers. Je zou denken dat dit principe dan ook opgaat voor huizenkopers. Niet iedereen denkt er echter zo over.

Geen enkele reden voor doemverhalen woningmarkt
Opinie

Geen enkele reden voor doemverhalen woningmarkt

Het herstel van de woningmarkt is de afgelopen jaren hand in hand gegaan met een daling van de hypotheekrente. Nu het erop lijkt dat de rente alleen nog maar omhoog kan, is er de angst dat de woningmarkt weer in het slop zal raken. Onwaarschijnlijk, concludeert de Amsterdam School of Real Estate na onderzoek.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.