"Maximale hypotheek daalde nog verder omdat de rente opnieuw steeg"
In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Bas van Hoorn vertelt over dat ene advies…
Als adviseur zal dit vast herkenbaar zijn: zodra mensen erachter komen dat ik ‘iets met hypotheken’ doe, krijg ik onmiddellijk de vraag of het een goed moment is om te kopen. De verwachting is dat ik dan met een hele beleggingsanalyse kom, want ik ben ten slot van rekening ook een belegger.
Mijn reactie is echter meestal niet eentje die verwacht wordt. Ik begin namelijk met het stellen van de volgende vragen:
Het is eenvoudig om te denken: “Ik heb toch overwaarde in mijn huidige woning en dus is het zeker goed om te verhuizen. Ik cash een paar ton en krijg vervolgens een lager risicotarief op mijn hypotheek, geld om een verbouwing te doen en een grotere woning.”
Als deze woning bij je lange termijn financiële en familie situatie past is dat zeker een goed idee. Is dat niet zo, dan zou ik nog even verder sparen en voor de woning gaan die bij je past. Zeker als je een huurwoning hebt. Waarom zeg ik dat?
Neem de volgende situatie. Een doorstromer verkoopt zijn huis in Eindhoven met een overwaarde van 2 ton. Vervolgens wordt een woning van een miljoen gekocht tegen maximale financiering. Stel, één van de twee overlijdt terwijl de huizenprijzen zijn gedaald. Je moet dan de woning verkopen omdat je de lasten niet kan dragen en de gehele overwaarde is verdampt.
Ik vind zelf dat je het huis waarin je woont niet moet zien als een investering, maar als een thuis. Mocht je dat toch willen, dan is de eerste regel van investeren: voorkom dat je een gedwongen verkoper bent als markten tegenzitten. Dat is veel belangrijker dan het slimste instapmoment te timen.
Juist als adviseur speelt u een essentiële rol in het behoeden van klanten voor een gedwongen verkoop door het hebben van een degelijk advies gesprek. En zo bent u ook stiekem een beetje beleggingsadviseur.
In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Bas van Hoorn vertelt over dat ene advies…
De afgelopen weken hebben we de hypotheekmarkten in een aantal andere landen belicht. In deze laatste aflevering bekijken we de Nederlandse hypotheekmarkt, maar dan vanuit buitenlands perspectief.
De Zwitserse hypotheek- en woningmarkt ziet er heel anders uit dan de Nederlandse. Zo is de hypotheekadviesbranche heel klein, bezitten weinig mensen een eigen woning, kan er niet boetevrij worden afgelost en bestaan Zwitserse hypotheken uit twee delen.
Net als de Nederlandse hypotheekmarkt heeft de Amerikaanse hypotheekmarkt momenteel veel last van de stijgende rente. In de VS is de stijging van de hypotheekrente zelfs nog veel groter. Daarnaast worden potentiële huizenkopers in de VS streng getoetst. Aan de hand van een ‘credit check’ wordt beoordeeld of zij kredietwaardig zijn.