Gekkenhuis voor hypotheekadviseurs - en dat zal nog wel even zo blijven
Op z’n zachtst gezegd is 2020 niet het meest eenvoudige jaar geweest. Van coronastress tot oversluitgolf, het kostte nogal wat energie. Maar nu is de zomer daar...
Steeds vaker wordt een gift gebruikt om te overbieden op een koopwoning. Deze belastingvrije schenking, of ‘jubelton’ zou er voor zorgen dat de huizenprijzen (nog verder) worden opgedreven. Maar wat betekent dit in de praktijk?
“De ene week is het de schuld van de makelaars, de volgende week van de gulle ouders,” verzucht Jos Koets wanneer we hem vragen naar de relatie tussen de jubelton en huizenprijzen. Bij zijn hypotheekadviespraktijk ziet Koets ook dat veel starters een gift van hun ouders nodig hebben om überhaupt nog een woning te kunnen kopen. Maar of dat de reden is dat huizenprijzen de pan uitrijzen…
‘De schuld van de jubelton’, zo lust Koets er nog wel een paar. Dat de woningprijzen enorm hoog zijn is wat hem betreft gewoon een feit. De hoofdoorzaken daarvoor zijn in de basis de lage rente en de stijgende huurprijzen. “Kopen is voor veel mensen vaak de enige optie, want huren is gewoon enorm duur. Ik snap het allemaal wel,” vertelt Koets. “Mensen gaan dan de trukendoos opentrekken, soms samen met de makelaar of de hypotheekadviseur. Alles om maar een betaalbare woning te bemachtigen. De een verzwijgt de studieschuld en de ander heeft weer een gift nodig. Maar hoe je het ook wendt of keert, dat is natuurlijk niet de oorzaak dat de prijzen zo hoog zijn.”
Volgens Koets zijn zulke trucs die gebruikt worden om de hypotheek te maximaliseren zorgelijk. Mensen moeten haast wel overbieden om een betaalbaar dak boven het hoofd te krijgen.
Eén van de grootste problemen is volgens Koets dat er geen rem meer zit op de koopprijzen. “Het lijkt er soms wel op dat de taxatiewaarde wordt aangepast aan de koopsom,” daardoor belanden de woningprijzen in een soort van opwaartse spiraal volgens Koets. “Als huizen voor een steeds hogere prijs getaxeerd worden, heeft dat een vliegwieleffect. Het volgende huis dat in die straat te koop komt, zal automatisch ook hoger worden getaxeerd. Logisch, maar het is wel iets waar we ons met zijn allen bewust van moeten zijn.”
Hier kan de hypotheekadviseur volgens Koets wel een rol in spelen: “Persoonlijk vertel ik mensen altijd dat het prima is om te overbieden, maar dat ze dat alleen moeten doen met eigen middelen. Willen ze dat niet, dan mogen ze ergens anders naartoe, ik ga ze in ieder geval niet helpen bij zo’n onverstandige actie.
Zoals het er nu voorstaat is er geen weg meer terug naar lagere, of meer ‘normale’ woningprijzen volgens Koets. “We zullen daarvoor echt naar een ander systeem moeten, maar daar wil niemand aan natuurlijk op dit moment. Dus in de tussentijd is het aan ons als adviseurs om deskundig advies te geven. Wij zijn de professionals en moeten ons zo gedragen.” Dat daar er af en toe een belastingvrije schenking nodig is om een betaalbare woning te bemachtigen is daarbij niet erg vindt Koets, “Als we ons maar wel realiseren dat de woningprijzen op dit moment wel erg boven de maat zijn - en dat dat ooit zal gaan veranderen.”
De coronacrisis heeft tot nu toe weinig tot geen invloed gehad op de woningprijzen en het aantal verkochte woningen. Dat is vreemd, zo schrijft Niek Hoogeveen, Directeur zakelijke markt bij de Taxatheek in een opinieartikel. Dat de prijzen niet zijn gestegen, is volgens hem wellicht te verklaren door het feit dat er een structureel tekort aan woningen is en de rente historisch laag staat. De bereidheid om te kopen is dan ook nog voldoende aanwezig om de markt te ondersteunen. Dit kan natuurlijk veranderen, zeker als we een tweede coronagolf krijgen.
Het afgelopen jaar zet Kop-Munt.nl regelmatig hypotheekadviseurs in de spotlight, door ze uit te roepen tot hypotheekadviseur van de maand. Maar is het wel de adviseur die al die aandacht verdient?