Jan Modaal kan geen kant op; slechts 1,1 procent van de koophuizen is beschikbaar voor de alleenstaande met een modaal inkomen. Ondanks de dalende huizenprijzen van de afgelopen tijd is de situatie voor alleenstaanden weinig verbeterd ten opzichte van een jaar geleden. Hoe zie jij dit veranderen in de toekomst?
“Ik denk dat de gekte op de woningmarkt nog wel even aanhoudt. De rente gaat niet omlaag. Ik zie dat er nu echt veel wordt gebouwd, maar alleen daarmee wordt het probleem voor de starter niet opgelost. Die heeft echt een starterslening nodig om er tussen te komen.”
“Er is hier in de gemeente wel een starterslening, maar er is al lang geen budget. De pot is bijna altijd leeg. Soms krijgt iemand de starterslening toegewezen en gebruikt diegene het uiteindelijk toch niet; dan gaat het terug in de pot. Maar dat is héél soms – het is een soort loterij. Als je naar de website gaat krijg je meestal het bericht dat er geen budget is. Ik pleit daarom voor budget op de begroting van 2024.”
“Een groot deel van mijn klanten is starter, meestal hardwerkende mensen met een goed inkomen. Maar daarmee kom je tegenwoordig niet ver meer. Deze mensen komen niet in aanmerking voor een sociale huurwoning, maar kunnen ook niet kopen. Het is ook de generatie met een studieschuld. Doordat wij die studieschulden mee moeten nemen in de berekeningen en de rentes zijn gestegen, valt er een grote doelgroep buiten de boot. Voor deze groep doe ik de noodkreet: stop meer geld in de pot voor starterssubsidies!”
En wat als dat (voorlopig) niet gebeurt?
“Geldverstrekkers trappen steeds vaker een beetje tegen het systeem door meer maatwerk aan te bieden. Dat moet meer gebeuren, daar ligt een oplossing. Ik hoop dat meer geldverstrekkers dat gaan doen.”
“Je kunt binnen de starterslening ook aanpassen hoe breed de eisen zijn om in aanmerking te komen. Vanuit het westen van het land verhuizen veel mensen naar onze gemeente. Je zou kunnen zeggen: de starterslening is alleen voor mensen die hier ook echt economisch gebonden zijn.”
Bij 22% van de Nederlandse huishoudens sluit de huidige woning niet aan bij de voorkeur van de bewoners voor huur of koop. Is een oplossing voor de krappe woningmarkt wellicht het bouwen van huurappartementen voor ouderen?
“Een kleinere maar luxe woning is voor ouderen ideaal. Het is fijn als je op die leeftijd een beetje bij elkaar kan zitten en een stukje sociale controle hebt en misschien zelfs zorg dichtbij – zonder dat je gelijk naar een tehuis moet. Ik denk dat oudere mensen niet snel meer naar een huurappartement zouden willen verhuizen, maar wel bijvoorbeeld naar een bungalow. Of naar een tiny house. Ik zie de oplossing dus al met al in het bouwen van kleinere, meer passende koopwoningen. Ook hier geldt: maatwerk is de oplossing.”