Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week geeft Gerard Ragetlie uit Berkel en Rodenrijs zijn mening over ruimere kansen voor starters, een rustigere markt en een rem op de BKR-plannen.
Minister Kaag wil niet dat het BKR klakkeloos alle hypotheekschulden gaat registeren en werkt aan een wetsvoorstel om BKR onder toezicht van de overheid te zetten. Vind je dat een goed idee?
“Ja. Een hypothecaire lening wordt bij aanvang volgens de dan bekende toetsingsnormen verstrekt. Als blijkt dat tijdens de looptijd, door welke reden dan ook, achterstanden ontstaan, is het logisch dat die worden geregistreerd. Maar het vastleggen van álle lopende hypotheken - waarvan het overgrote deel echt probleemloos verloopt - is een brug te ver.”
“BKR is onafhankelijk, maar het is een taak van de overheid om ervoor te zorgen dat zo weinig mogelijk mensen in de schuldproblemen komen. Dat de overheid toezicht gaat houden op BKR lijkt me daarom wenselijk, want schuldproblemen komen linksom of rechtsom altijd voor rekening van de samenleving.”
Het aantal hypotheekaanvragen is volgens de Hypotheker het afgelopen kwartaal bijna gehalveerd ten opzichte van een jaar eerder. Heb jij het ook rustig?
“Het is zeker rustiger. Feitelijk begon de daling al na de zomervakantie. Wat me nu zorgen baart, is dat het aantal bouwvergunningen voor nieuwbouw de afgelopen kwartalen is afgenomen. Berkel en Rodenrijs is een vinex-gebied. Mijn praktijk is gelukkig gemengd, bestaande bouw en nieuwbouw, maar andere adviseurs in mijn gemeente zijn voor een veel groter deel afhankelijk van nieuwe projecten. Die zijn gewend dat makelaars nieuwbouwklanten doorsturen. Die stroom droogt op, en dat merken ze. Gelukkig zijn de afgelopen jaren goed geweest - en wie in goede tijden wat reserveert, komt ook de mindere tijden door.”
Jongeren krijgen meer kans op de woningmarkt. Ten opzichte van december 2021 steeg het aantal hypotheekaanvragen van jongeren tot 35 jaar voor woningaankoop met 9 procent in de laatste maand van 2022. Hoe zit dat in Berkel en Rodenrijs?
“De starters die ik over de vloer krijg, zijn vaak kinderen van relaties. Er is geen lokale subsidie voor starters, dus regelmatig zijn het stellen waarbij de ouders een zetje kunnen geven. De prijzen dalen hier iets maar blijven relatief hoog: Berkel en Rodenrijs ligt gunstig tussen Den Haag en Rotterdam in en heeft goed openbaar vervoer.”
“Er wordt veel gepraat over bouwen voor starters, maar het wordt nauwelijks gedaan. De gemeente heeft de regie voor nieuwbouwprojecten volledig aan projectontwikkelaars overgelaten. De gemeente heeft niet bedongen dat er starterswoningen bij grote projecten zouden worden gebouwd. Maar ze leren: bij de herontwikkeling van de oude meelfabriek is dat nu wel gedaan, al gaat dat om een handvol woningen.”