Klant gaat met vakantie, kan de hypotheekakte eerder worden getekend?

23 februari 2023 Leestijd ± 3minuten
Klant gaat met vakantie, kan de hypotheekakte eerder worden getekend?

Tegenover mij zit een power-koppel: hij een uit de Hollandse klei getrokken adonis en zij een Zuid-Amerikaanse ravissante zwartharige schoonheid. Ze hebben een woning gekocht en de afgesproken passeerdatum is over drie weken.

Vandaag ontvangen ze het taxatierapport van hun nieuwe woning. Dat is het laatste wat nog nodig is om de hypotheekofferte af te kunnen ronden en morgen wordt die ingediend bij de geldverstrekker.

Ik denk: over drie weken? Dat is spannend. Zij zien geen enkele wolk aan de horizon. Wat ze wel spannend vinden is hun aanstaande bezoek aan haar familie op het andere continent. Aanstaande zaterdag vertrekken ze al en op de beoogde passeerdatum zijn ze niet hier in het land. 

Het vriendelijke verzoek van het koppel is om daarom de akte van levering en de hypotheekakte dan ook al aanstaande vrijdag te tekenen. Geen enkele twijfel van hun kant dat dat niet zou kunnen. Van mijn kant des te meer.

Zowel de verkoper als de makelaar hebben ze niet benaderd over een vervroegde passeerdatum. Is dat nodig dan? Intussen denk ik aan de hypotheek van de verkoper: hoe zit het met de opzegtermijn van die hypotheek? We hebben die al opgezegd tegen de oorspronkelijke datum van de overdracht, maar lukt het de bank wel om de aflosnota eerder te sturen? De geldverstrekker zal het razend druk hebben en dat zal ook een uitdaging zijn.

Ik heb het daar uiteraard niet over en ik probeer uit te leggen dat de bank eerst de offerte moet ontvangen, dan deze verwerken, beoordelen en fiatteren. Vervolgens zal de bank de notaris de hypotheekstukken sturen die dan de passeerdatum moet doorgeven. De bank heeft vervolgens nog enkele dagen nodig om de gelden op de derdengeldenrekening van de notaris te storten.

Mijn conclusie is dan ook dat binnen vier dagen passeren een kansloze exercitie is. De eerste scheurtjes in het power-harnas worden zichtbaar. Ik wil natuurlijk niet dat de scheuren groter worden en dat het harnas in stukken uiteenvalt. Het gaat er uiteraard om dat zij met een gerust hart op vakantie kunnen gaan, dat er geen enkel probleem is als de oorspronkelijke datum blijft zoals deze is en dat ze na terugkomst van de woning kunnen genieten.

Ik stel dan ook voor om een aankoop- en hypotheekvolmacht op te stellen. Dan kan een medewerker van mij de akten namens hen tekenen. Ze gaan de makelaar informeren dat iemand namens hen de eindinspectie zal doen en de sleutel in ontvangst zal nemen. 

Op deze wijze kunnen ze met een gerust hart op vakantie en kan eenieder zonder bijkomende stress het eigen deel van het aankoop- en financieringstraject voor zijn rekening nemen.

Dit koppel stelde zich goed op. Sommigen eisen dat het gaat zoals zij dat willen zonder rekening te houden met anderen. En dan schuurt het snel. 
Dat uiteindelijk ook de oorspronkelijke passeerdatum niet werd gehaald bleek in dit geval voor geen enkele partij een probleem. Gelukkig maar.


Lees ook
Ellen Hensbergen: “De woningmarkt zit in de twilight zone”
De Koplopers

Ellen Hensbergen: “De woningmarkt zit in de twilight zone”

De verkoop van een huis wordt zoveel mogelijk uitgesteld, constateert Ellen Hensbergen. De directeur van MUNT Hypotheken trekt een parallel met de vorige huizencrisis, in 2008. “Ook toen vonden verkopers het moeilijk om los te laten.”

Wat doet verduurzaming met de waarde van je woning?
Column

Wat doet verduurzaming met de waarde van je woning?

Je hebt ze ongetwijfeld gesproken: klanten die nadenken over verduurzaming. Is het voor klanten op leeftijd nog wel slim om extra kosten te maken? Een rekenvoorbeeld.

Bezwaar maken tegen nieuwe WOZ: “Het kan een stuk transparanter”

Bezwaar maken tegen nieuwe WOZ: “Het kan een stuk transparanter”

Elke week bespreken we aan de hand van een aantal stellingen het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze laat Guido Schotten, adviseur van VLIEG Financieel Advies Amstelveen, zijn licht schijnen over de WOZ-waarde, stijgende huizenprijzen en bouwkundige keuringen.

Als je doet wat je deed...
Column

Als je doet wat je deed...

We weten allemaal dat we een tekort aan woningen hebben in Nederland. Dat is een structureel probleem en geldt zowel voor koop- als huurwoningen. Hoe zou jij dat oplossen?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.