Klimaatrisico is een hype aan het worden. AFM en Calcasa hebben in de laatste maand al het FD gehaald. Maar waarom staat het nu zo in de aandacht? Grote bedrijven worden door wetgeving verplicht dit risico in kaart te brengen. Dit is goed, omdat het stijgen van de gemiddelde temperatuur met 1.5-2 graden problematisch kan zijn voor hun beleggingen. Het is dus een onderwerp dat zeker aandacht verdient.
Wat echter jammer is, is dat de artikelen in het FD geen inzicht geven in klimaatrisico’s, maar vooral leiden tot ‘klimaatpaniek’. Calcasa heeft in de recente berekeningen een scenario meegenomen waarbij de helft van de Nederlandse woningen onderloopt. Laten we hopen dat dit trieste scenario vooral een theoretische blijft.
Een gebalanceerd verhaal is veel beter op zijn plaats hier. We zullen naar alle waarschijnlijkheid meer te maken krijgen met extremere regenval, zo stelt het KNMI. Hetzelfde geldt voor bosbranden. Dit risico is afgedekt door verzekeringen. Je kunt een discussie houden of deze verzekeringen blijven, maar verzekeraars zijn zich bewust van hun maatschappelijke rol. Dus geen paniek!
Overstromingsrisico
Dan kom je bij onverzekerde risico’s zoals overstromingsrisico. Onze rivieren zijn een risico, daar weten ze in Limburg alles van. De overheid heeft hier echter goede plannen voor. Dit neemt het risico niet weg, maar reduceert wel het risico substantieel. Buitendijks wonen is wel een risico als de waterspiegels stijgen. Dus mocht u iemand adviseren in hartje Dordrecht, is het niet slecht dit risico te bespreken. Of kijk eens op www.overstroomik.nl.
Het andere onverzekerde risico is funderingsrisico. Rotterdam en Amsterdam zijn gebouwd op palen. Deze huizen kunnen last krijgen van paalrot, omdat de palen door temperatuurstijging langer droog staan. Dit is een complex probleem, wat ook (nog) niet zichtbaar is aan de buitenkant van de woning. Maar mocht u een adviseur zijn in Rotterdam, laat een potentiële huizenkoper ook eens hier kijken www.duikinjefundering.nl voordat ze een bod doen op een huis.
Onderhoudskosten
Het is wel zo dat oudere huizen, hoe prachtig ook, nou eenmaal meer onderhoudskosten hebben. Het bouwbesluit stelt een minimale eis op dit moment van 50 jaar. Een oud huis kopen betekent een potje aanhouden voor het vervangen van het dak en eventueel fundering. En natuurlijk het isoleren van de woning!
Er is echter geen reden tot klimaatpaniek. Het is belangrijk om het hoofd koel te houden, omdat anders de Nederlandse huizenvoorraad onfinancierbaar wordt. Geen belegger/bank durft nog een hypotheek te verstrekken als zij deze extreme nieuwsberichten geloven. Dit is echter een overtrokken reactie die jammerlijk is, omdat het niet in lijn met de dagelijkse praktijk.