Rente kan alleen omhoog als het economisch beter gaat

03 januari 2022 Leestijd ± 2minuten
Rente kan alleen omhoog als het economisch beter gaat

In de rubriek De Kettingvraag stelt Roel van Meeuwen uit Diessen vakgenoot Antoine van de Laar uit Someren de volgende vraag: “Wat verwacht jij van de hypotheekrente?”

“Ik verwacht vooralsnog dat de hypotheekrente laag zal blijven. De rente kan namelijk alleen omhoog als het economisch beter gaat. En daarvoor moeten eerst alle mutaties van corona voor het overgrote deel de kop in worden gedrukt. Dergelijke spanningen hebben veel invloed op de economie. Vervolgens is de link met de woningmarkt snel gemaakt.”

Wat zou een stijging van de hypotheekrente betekenen?

“Dat zou meer problemen op de woningmarkt creëren. Er is al een woningtekort. Je hebt te maken met inflatie en door allerlei oorzaken lukt het niet om voldoende huizen te bouwen die vraag en aanbod in balans zouden kunnen brengen. Als de rente dan ook nog eens omhoog gaat, wordt het nog moeilijker om een huis te kopen. Gelukkig houdt de concurrentie de markt scherp.”

Door de concurrentie blijft de rente laag?

“Zeker! Verstrekkers willen voor hun investeerders en beleggers een winstmarge boeken. Op het moment dat er veel concurrentie is – en die is er zeker – dan kun je niet zomaar omhoog met de rente. Je prijst jezelf op dat moment uit de markt. Ik ben dan ook blij dat pensioenfondsen zich hebben gestort op de Nederlandse markt. Dat had niet veel langer moeten duren.”

Als de rente inderdaad laag blijft, zal de markt dan ook een bubbel blijven?

“De markt is oververhit, dat is wel duidelijk. Ik snap wel dat sommigen het hebben over een zeepbel. De vraag is of hij straks klapt of langzaam leegloopt en weer oppompt. Dat laatste zou het mooiste zijn. We blijven dan alleen met een probleem dat niet wordt opgelost zitten. Als er niet meer gebouwd wordt en de inflatie niet daalt, dan blijft het een heel moeilijke markt.”

Wat wil jij weten?

“Ik geef de kettingvraag graag door en zou willen vragen: welke drie zaken zou jij wijzigen als minister voor volkshuisvesting?”

Elke maand beantwoordt een hypotheekadviseur een vraag van een collega, waarna de adviseur zelf een vraag stelt aan een andere vakgenoot. Voorwaarde: ze mogen geen directe collega’s zijn en werken bij voorkeur niet in dezelfde provincie. Antoine van de Laar is financieel adviseur bij Staals & Van der Laar in Someren. 


Lees ook
“Het ministerie moet de toezichthouder op de vingers tikken”
Opinie

“Het ministerie moet de toezichthouder op de vingers tikken”

In de rubriek De Kettingvraag stelt Antoine van de Laar uit Someren aan vakgenoot Harrie-Jan van Nunen uit Den Bosch de volgende vraag: “Welke zaken zou jij wijzigen als minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening?”

AFM waarschuwt: “Met maatwerk worden de grenzen van verantwoord lenen opgezocht”
De Koplopers

AFM waarschuwt: “Met maatwerk worden de grenzen van verantwoord lenen opgezocht”

De huizenmarkt is oververhit. Hypotheekadviseurs zetten alles op alles om hun klanten aan een hypotheek te helpen en doen steeds meer aan maatwerk. Zdenka van Schaik, Manager Lenen en Sparen bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM), waarschuwt dat open leennormen niet té ruim geïnterpreteerd moeten worden. 

Peter Boelhouwer: “Afschaffing jubelton heeft heel weinig effect”
Opinie

Peter Boelhouwer: “Afschaffing jubelton heeft heel weinig effect”

Er kan vanaf 2024 geen gebruik meer worden gemaakt van de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning, zo is in het regeerakkoord afgesproken. Deze zogeheten ‘jubelton’ zou voor de woningmarkt te verstorend werken en sommige mensen teveel bevoordelen. “Als sommige starters een steuntje in de rug krijgen en andere niet, dan wordt er ongelijkheid gecreëerd”, zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar Huisvestingssystemen in Delft. Wel vindt hij dat de afschaffing weinig zoden aan de dijk zet.  

Pensioenfondsen kunnen voor verduurzaming niet zonder de hypotheekadviseur
Column

Pensioenfondsen kunnen voor verduurzaming niet zonder de hypotheekadviseur

Waarom gaat de reductie van de CO2 langzaam? Het ontbreekt niet aan goede bedoelingen. Het grote probleem is de rekening die moet worden betaald om een betere wereld te krijgen. Kijk maar naar Nederlandse woningen: driekwart van de huiseigenaren is positief over verduurzaming van de eigen woning, maar rond de 40% denkt dat het te weinig oplevert en onderneemt geen actie. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.