Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Ruben Steen van Q Financieel laat zijn licht schijnen over het slot op de woningmarkt, bouwen in het buitengebied en Britten die hun hypotheek niet meer kunnen betalen.
De gekte op de huizenmarkt is voorbij, wordt nu veelal gezegd. NHG concludeert intussen dat de woningmarkt alleen maar verder op slot is gegaan. Financieringsmogelijkheden nemen af. Hoe zie jij de mogelijkheden voor starters nu?
“Het overbieden is inderdaad voorbij, net als de massa’s mensen die op huizen afkomen. Dat wil niet zeggen dat het probleem is opgelost. Woningen zijn nog steeds te duur en het inkomen van starters niet hoog genoeg. Het aanbod is nog niet op het punt van een aantal jaar terug.”
“Wij zien wel steeds meer starters in de spreekkamer die een bod willen doen. De beleggers zijn al weg; dat was zo’n vijftig procent van de bezichtigingen die we in deze regio hadden. Dat vind ik dus wel een goede ontwikkeling voor de starters. Als beleggen wordt ontmoedigd, komen beleggingspanden op de markt. Ik verwacht dat starters binnen twee jaar meer kans hebben. Het gaat langzaam de goede kant op.”
Intussen is de woningbouw stilgevallen. Kamerlid Peter de Groot vindt dat de focus nog te veel op binnenstedelijk bouwen ligt, terwijl de kansen juist in het buitengebied liggen. Is dat de oplossing?
“Buiten de stedelijke omgeving liggen projecten net zo goed stil: van de acht projecten zijn er zes gestaakt. De grond is misschien wel duurder in Amsterdam maar de materialen zijn nog net zo duur buiten de stad. Bovendien kun je daar minder vragen en heb je er in mijn ervaring minder kans om te verkopen.”
“Bestaande bouw is nu eenmaal vaak goedkoper voor hetzelfde aantal vierkante meters. Een nieuwbouwwoning is een stuk meer waard; je label is goed, je energierekening laag. Maar je moet dat geld wel hebben en het er voor over hebben. Wat ook meespeelt is dat het sentiment over nieuwbouw in de media overwegend negatief is. De koper is wantrouwend en denkt: ik wacht nog wel even een jaartje.”
In het Verenigd Koninkrijk betaalden afgelopen maand 700.000 huishoudens hun hypotheek of huur niet. Ruim 3 procent van alle huiseigenaren betaalde de hypotheek niet. Kan dat scenario ook in Nederland gebeuren?
“In Nederland staan de maandlasten goed in verhouding met wat mensen maximaal kunnen lenen. Bij een tijdelijk contract wordt vaak maar 70% van je inkomen meegerekend bij het bepalen van de leencapaciteit. Daar wordt dus een slag om de arm gehouden. Er moet veel gebeuren, wil een klant zijn hypotheek niet meer kunnen betalen.”
“Ook is er genoeg om op terug te vallen, mocht er wel wat misgaan. Ik zie vaak genoeg dat maar één van de partners werkt. Als diegene dan iets overkomt, heb je een probleem. Ik vind het daarom heel belangrijk dat arbeidsongeschiktheid en werkloosheid wordt besproken. Het is de taak van de adviseur om de klant daarop te wijzen.”
“Voor de huursector ben ik blij met de nieuwe reguleringen. Door de ophoging van het puntensysteem hoeven mensen die huren geen belachelijke huurprijzen meer te betalen en krijgen starters wat meer kansen.”