Een gemiste kans, vindt Bep Bergman, notaris in Stadskanaal en voorzitter van EPN, de vereniging van estate planners in het notariaat. Ze had graag gezien dat deze beperking was vervallen. Ze vertelt welke obstakels er nog meer zijn bij het gebruik van deze regeling en welke aandachtspunten er zijn voor schenkers en ontvangers.
Wie is de doelgroep die deze regeling nu gebruikt?
“Als het gaat over de regeling voor de eigen woning, die 100.000 euro, dan is die beperkt tot de doelgroep achttien tot veertig jaar. De regeling was tijdelijk heel ruim, er gold geen enkele beperking. Maar in de regeling die vorig jaar in werking trad, is de leeftijdsbeperking er wel. Dat is jammer, want in mijn praktijk maak ik regelmatig mee dat de jubelschenking niet van toepassing is vanwege de leeftijdsgrens van veertig jaar.”
Is die grens in de praktijk eigenlijk te laag?
“Het geld zit vaak in stenen en komt pas vrij als ouders zelf overlijden of eerder wanneer ze naar een zorginstelling of aanleunwoning gaan. Het komt dan regelmatig voor dat kinderen al ouder zijn dan veertig. Dit is dan toch vaak een vervelende streep door de rekening.”
Zijn er andere redenen waarom mensen af zien van gebruik van de regeling?
“Wat wel eens een reden is, is dat veel banken bij extra aflossing boeterente rekenen. Dat vind ik echt een kwalijke zaak. Het zou mij een lief ding waard zijn als banken de aflossing zouden belonen door de boeterente te laten varen bij de jubelschenking. Er zijn maar een paar banken die daar voor in zijn.”
Hoe gaan banken verder om met de schenking?
“Je ziet wel dat banken steeds vaker voor het uitbrengen van de hypotheekofferte willen zien dat het resterende deel echt met eigen middelen wordt betaald, dat het dus niet om een lening gaat. Heel vaak willen ze dus al voor het verstrekken van de financiering dat de schenking is vastgelegd in een schenkingsovereenkomst.”
Wat zijn andere aandachtspunten voor schenkers en ontvangers?
“Wat mensen wel eens over het hoofd zien is dat ze formeel een beroep moeten doen op de vrijstelling. Het komt wel voor dat de notaris niet aan tafel zit als ouders schenken voor aflossing, dan is er doorgaans ook geen andere adviseur die mensen erop kan wijzen dat ze wel aangifte moeten doen bij de Belastingdienst. Wat ik ook niet onbelangrijk vind is de toepassing van de uitsluitingsclausule. Dat heeft als effect dat als de zoon of dochter gaat scheiden, dit bedrag niet hoeft te worden gedeeld met de ex-partner. De uitsluitingsclausule, wie legt de schenkingsovereenkomst vast en wie doet de aangifte en weet diegene dat een beroep moet worden gedaan op de verhoogde vrijstelling? Dat zijn de dingen waar ik als notaris tegenaan loop.”