Leeftijdsgrens en boeterente grootste obstakels bij jubelschenking

09 april 2018 Leestijd ± 3minuten
Leeftijdsgrens en boeterente grootste obstakels bij jubelschenking

Vorig jaar is de eenmalige belastingvrije schenking voor de eigen woning verruimd naar 100.000 euro (inmiddels: 100.800 euro). Daarmee kwam een crisismaatregel uit 2014 in uitgeklede vorm terug. Uitgekleed, want de vrijstelling geldt alleen als de ontvanger jonger dan veertig jaar is.

Een gemiste kans, vindt Bep Bergman, notaris in Stadskanaal en voorzitter van EPN, de vereniging van estate planners in het notariaat. Ze had graag gezien dat deze beperking was vervallen. Ze vertelt welke obstakels er nog meer zijn bij het gebruik van deze regeling en welke aandachtspunten er zijn voor schenkers en ontvangers.

Wie is de doelgroep die deze regeling nu gebruikt?

“Als het gaat over de regeling voor de eigen woning, die 100.000 euro, dan is die beperkt tot de doelgroep achttien tot veertig jaar. De regeling was tijdelijk heel ruim, er gold geen enkele beperking. Maar in de regeling die vorig jaar in werking trad, is de leeftijdsbeperking er wel. Dat is jammer, want in mijn praktijk maak ik regelmatig mee dat de jubelschenking niet van toepassing is vanwege de leeftijdsgrens van veertig jaar.”

Is die grens in de praktijk eigenlijk te laag?

“Het geld zit vaak in stenen en komt pas vrij als ouders zelf overlijden of eerder wanneer ze naar een zorginstelling of aanleunwoning gaan. Het komt dan regelmatig voor dat kinderen al ouder zijn dan veertig. Dit is dan toch vaak een vervelende streep door de rekening.”

Zijn er andere redenen waarom mensen af zien van gebruik van de regeling?

“Wat wel eens een reden is, is dat veel banken bij extra aflossing boeterente rekenen. Dat vind ik echt een kwalijke zaak. Het zou mij een lief ding waard zijn als banken de aflossing zouden belonen door de boeterente te laten varen bij de jubelschenking. Er zijn maar een paar banken die daar voor in zijn.”

Hoe gaan banken verder om met de schenking?

“Je ziet wel dat banken steeds vaker voor het uitbrengen van de hypotheekofferte willen zien dat het resterende deel echt met eigen middelen wordt betaald, dat het dus niet om een lening gaat. Heel vaak willen ze dus al voor het verstrekken van de financiering dat de schenking is vastgelegd in een schenkingsovereenkomst.”

Wat zijn andere aandachtspunten voor schenkers en ontvangers?

“Wat mensen wel eens over het hoofd zien is dat ze formeel een beroep moeten doen op de vrijstelling. Het komt wel voor dat de notaris niet aan tafel zit als ouders schenken voor aflossing, dan is er doorgaans ook geen andere adviseur die mensen erop kan wijzen dat ze wel aangifte moeten doen bij de Belastingdienst. Wat ik ook niet onbelangrijk vind is de toepassing van de uitsluitingsclausule. Dat heeft als effect dat als de zoon of dochter gaat scheiden, dit bedrag niet hoeft te worden gedeeld met de ex-partner. De uitsluitingsclausule, wie legt de schenkingsovereenkomst vast en wie doet de aangifte en weet diegene dat een beroep moet worden gedaan op de verhoogde vrijstelling? Dat zijn de dingen waar ik als notaris tegenaan loop.”


Lees ook
Onvoorziene fiscale strop treft juist huizenbezitters die veel hebben afgelost
Opinie

Onvoorziene fiscale strop treft juist huizenbezitters die veel hebben afgelost

Een huizenbezitter met een kleine hypotheekschuld kan er vanwege de jaarlijkse inperking van de hypotheekrenteaftrek mee geconfronteerd worden dat hij meer belasting moet betalen dan hij kan aftrekken. Dat kan voorkomen omdat iedereen, volgens staatssecretaris Wiebes, de hypotheekrente in de aangifte moet opgeven, zelfs als dit niet of niet volledig leidt tot een aftrekpost. De VEH vindt dat dit in strijd is met eerdere toezeggingen van minister Blok en tekent protest aan. “Het toont maar weer aan hoe complex we de regelgeving met betrekking tot de eigen woning hebben gemaakt,” vindt Hendrik Schakel van Viisi.

‘Aflossingsvrije hypotheek is geen giftig product’
Opinie

‘Aflossingsvrije hypotheek is geen giftig product’

De aandacht voor de risico’s van de aflossingsvrije hypotheek is de laatste tijd sterk toegenomen. Huiseigenaren die niet of weinig aflossen, zouden moeten nadenken hoe ze zorgen dat ze aan het eind van de looptijd hun huis kunnen houden. Hoogleraar vastgoedeconomie Dirk Brounen denkt inderdaad dat het belangrijk is dat mensen vooruit kijken. Tegelijkertijd vindt hij ook dat de risico’s van aflossingsvrij niet moeten worden overdreven.

Beleggen in een vakantiewoning: wel of geen aanrader?
Opinie

Beleggen in een vakantiewoning: wel of geen aanrader?

Je ziet ze steeds vaker, advertenties met teksten als: ‘Beleggen in een vakantiewoning, met een gegarandeerd rendement van 8 procent.’ Heel wat meer dan de huidige 0,5 procent die je nog op je spaarrekening krijgt. Een prima belegging dus? Of zitten er addertjes onder het gras? “Er zijn wel een paar voorbehouden te maken, voor je een klant een dergelijke belegging adviseert, helemaal als ze er geleend geld voor gebruiken,” constateert financieel planner Ramón Wernsen.

Verduurzaming van de woning: isoleren of nul-op-de-meter?
Opinie

Verduurzaming van de woning: isoleren of nul-op-de-meter?

In een vorig artikel gaven Marcel Warnaar, senior wetenschappelijk medewerker bij het Nibud  en Jeroen Pels, manager Hypotheken bij Triodos Bank, hun advies om het hypotheekgesprek direct aan te grijpen om het onderwerp duurzaamheid ter sprake te brengen. Dit keer gaan ze in op de vraag: ga je stap voor stap optimaliseren of kies je direct voor de nul-op-de-meter-woning?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.