Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Annelies Schoonderbeek van By Annelies in Zwolle over de invoering van een verbeterd biedlogboek en het gebruik van cryptovermogen voor hypotheken.
Dat is een positieve ontwikkeling. Veel kopers, vooral starters, hebben moeite met het inschatten van een reëel bod. Hierdoor bieden ze te veel of zetten ze juist te laag in waardoor ze misgrijpen. Door biedingen achteraf inzichtelijk te maken, krijgen kopers beter zicht op wat gangbaar is en kunnen ze zich beter voorbereiden op toekomstige biedingen. Dit vergroot de transparantie en eerlijkheid op de woningmarkt en voorkomt dat bieders zich laten meeslepen in emotionele opbodstrategieën.
Hoewel de NVM vreest dat verkopers en makelaars hierdoor minder controle hebben over het biedproces, is dit onterecht. Omdat de biedingen pas na afloop zichtbaar worden, heeft het geen opdrijvend effect tijdens het proces. Sterker nog, het kan juist het vertrouwen in de woningmarkt vergroten door het biedproces inzichtelijk te maken. Natuurlijk kan het confronterend zijn om achteraf te zien dat je te veel hebt geboden, maar dit helpt kopers in de toekomst betere beslissingen te nemen. Voor extra ondersteuning kunnen zij nog altijd een aankoopmakelaar inschakelen of waarderapporten via platforms zoals Calcasa raadplegen. Dit is niet alleen relevant voor starters, maar ook voor doorstromers, die ondanks hun overwaarde nog steeds afhankelijk zijn van een realistische inschatting van de woningwaarde.
Er is een groeiende vraag naar het gebruik van cryptovermogen voor hypotheken, ik zie dit ook terug in de praktijk. Steeds meer mensen hebben een deel van hun vermogen in crypto’s, zowel jonge als oudere beleggers. Toch zijn banken nog erg terughoudend, vooral omdat crypto moeilijk te reguleren is en er zorgen zijn over witwaspraktijken. Dit maakt het voor veel kopers lastig om hun cryptovermogen in te zetten bij de aankoop van een huis.
Tegelijkertijd is crypto niet meer weg te denken uit de financiële wereld. Het is een moderne vorm van beleggen en in sommige steden wordt er zelfs al met crypto betaald in winkels. Banken en toezichthouders vrezen het gebrek aan grip op de herkomst van deze middelen, maar in veel gevallen is het best te herleiden. Als iemand crypto koopt vanaf een betaalrekening, is de oorsprong van het geld al grotendeels transparant.
Een ander argument van banken is de volatiliteit van crypto. Het kan sterk in waarde fluctueren, waardoor ze het liever niet als officieel vermogen zien. Dit is begrijpelijk, maar als iemand zijn crypto omzet in euro’s en op een bankrekening stort, zouden banken hier soepeler mee om kunnen gaan. Toch merken veel kopers dat er dan nog steeds terughoudendheid is, simpelweg omdat het geld uit crypto afkomstig is.
Hoewel de risico’s erkend moeten worden, is het goed om te onderzoeken hoe cryptovermogen op een verantwoorde manier kan worden meegenomen in hypotheekaanvragen. De markt verandert en banken zullen vroeg of laat moeten meegroeien met deze ontwikkeling. Meer duidelijkheid en richtlijnen vanuit toezichthouders kunnen helpen om de balans te vinden tussen controle en de realiteit van een steeds digitaler financieel systeem.