Luiten: 'Offerterente niet meer van deze tijd'

05 augustus 2024 Leestijd ± 2minuten
Luiten: 'Offerterente niet meer van deze tijd'

Hypotheekadviseurs die voor klanten een hypotheek met offerterente aanvragen in plaats van dag- of dalrente, gaan mogelijk voorbij aan de zorgplicht voor de consument. Adviseurs moeten een bijzonder sterk verhaal hebben waarom offerterente een goede keus is als de verwachting is dat de rentes dalen. Die offerterente raakt de vaak nietsvermoedende consument bij een dalende hypotheekrente namelijk in de portemonnee. 

Bij een aanbod met dagrente krijgen consumenten een lagere rente als de rente voor soortgelijke geldleningen op de dag van passeren lager is dan de rente in het aanbod aan de klant. Bij offerterente krijgt de consument altijd de rente uit het aanbod, ook al is de rente in de tussentijd flink gedaald. Offerterente is geen zeldzaam fenomeen: maar liefst zeventig procent van de hypotheekaanbieders hanteert offerterente bij één of meer producten. 26 van de 44 partijen werken zelfs alléén maar met offerterente. Daar zitten ook bekende namen bij zoals a.s.r., Aegon, SNS en Woonfonds.  

Voor de financiële positie van de huizenkoper kan deze rente behoorlijke financiële gevolgen hebben. Menno Luiten, directeur van MUNT Hypotheken, legt uit: “Stel, de rente op het aanbod van een hypotheek van 360.000 euro bedraagt 4,2%. Als een maand later de rente is gedaald naar 3,8%, dan scheelt dat bij dagrente 120 euro per maand. Bij een rentevasteperiode van 10 jaar komt dat neer op 14.400 euro aan extra kosten voor de consument, zonder daarbij rekening te houden met eventuele hypotheekrenteaftrek.”  

Niet passend bij tijdsgeest 

Luiten maakt zich zorgen: “Het aanvragen van een aanbod op basis van offerterente past niet meer bij de huidige markt en tijdsgeest. In een dalende rentemarkt kan het bijzonder ongunstig uitpakken voor de consument.” 

Veel consumenten verwachten op dit moment dat de rente verder zal dalen. In een woningmarkt waarin vraag en aanbod nog steeds niet in balans zijn waardoor dikwijls sprake is van tijdsdruk, ontbreekt vaak een goed beeld van de consequenties van bepaalde keuzes, meent Luiten. “Logischerwijs lezen ze niet alle kleine lettertjes meer. Een keus voor een bepaald hypotheekproduct met bijpassende rente kan er tijdens het vergelijken heel gunstig uitzien, maar bij dalende rentes kan je uiteindelijk een flinke rentekorting hebben laten liggen. Dan kun je beter kiezen voor een hypotheekaanbod waarbij de consument profiteert van dalende rentes in de tijd tussen aanbod en passeren.”  

Tijdsdruk

Uit onderzoek van MUNT Hypotheken onder ruim 1.600 Nederlanders met een koophuis blijkt dat de krapte op de huizenmarkt van invloed is op beslissingen tijdens een huizenzoektocht. Zestig procent van de Nederlanders met een koophuis denkt dat woningkopers momenteel door tijdsdruk sneller een hypotheek nemen zonder eerst echt een goede vergelijking te maken. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft geen idee of de voorwaarden van diverse hypotheken onderling verschillen. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.