Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Arjé Pappie van De Hypotheekshop Watergraafsmeer bespreekt onder meer de brief van de AFM over de aanscherping van maatwerk: “Als mensen in de problemen komen, blijkt er achteraf vaak sprake van een combinatie van extra leningen.”
Een aantal hypotheekverstrekkers perkt de mogelijkheden voor maatwerk flink in, na een brief van toezichthouder AFM. Bij hoeveel van jouw aanvragen komt maatwerk kijken?
“Zestig of zeventig procent, echt heel veel! In de media hoor ik dat banken strenger moeten worden, maar dat is niet wat ik lees in de brief van de AFM. Zij willen dat zaken beter worden vastgelegd, dat er beter gemotiveerd en bewezen moet worden waarom er wordt afgeweken. Er staat niet dat maatwerk niet meer mag. Ze willen duidelijke kaders met duidelijke vastlegging.
Mensen komen niet in de problemen door die paar honderd euro die ze aan hypotheek betalen. Als mensen in de problemen komen, dan blijkt achteraf vaak sprake van een combinatie van extra leningen, die zij erbij hebben gekregen. Door de inflatie en de stijgende energielasten komen zij nu in de knel. We moeten eens stoppen met al die telefoonkredieten en private lease. Dát moet strenger worden aangepakt. Deze leningen afsluiten gaat nu te makkelijk.”
Tachtig procent van de Nederlandse huishoudens voelt zich genoodzaakt om het huis te verduurzamen. Hoe belangrijk is het dat jij zelf verduurzaamt om het gesprek hierover aan te gaan?
“Ik vertel heel vaak over mijn eigen situatie, bijvoorbeeld over dat ik zelf elektrisch rij en hoe dat bevalt. Het is ook een van de redenen dat ik in 2019 mijn eigen huis verduurzaamd heb. Als ik met klanten wil praten over hoe zo’n proces in zijn werk gaat, dan wil ik het zelf ook hebben meegemaakt. Anders is het te lastig om dat beeld te schetsen en over te brengen. Ik heb zelfs een cursus gevolgd over verduurzamen. Daar ging het ook over dingen als het klimaatakkoord van Parijs.”
Banken zien het vertrouwen van beleggers groeien. Beleggen wordt überhaupt populairder, ook onder jongeren. Welke positie neem jij in als adviseur als dit onderwerp aan bod komt?
“Laatst had ik een vrouw die belegt in zilver, dat heeft ze mij toen allemaal uitgelegd. Ik leer dus ook van klanten. Zelf zit ik een klein beetje in de cryptomunten, zodat ik weet waar het over gaat als een klant daarmee aankomt. Je kan echt in van alles beleggen. Sommigen willen minder aflossen, om elke maand iets weg te kunnen zetten.
Ik geef geen beleggingsadvies, maar ik ga wel het gesprek aan: wat is het plan? Als iemand het laatste stukje van zijn of haar hypotheek wil aflossen, waar een rente op staat van anderhalve procent, dan kan je ook andere keuzes maken. Ook hier betrek ik mijn eigen situatie. Misschien heeft de klant net als ik kinderen en kan je beter het geld gebruiken om hen ergens mee helpen.”