"Maximale hypotheek daalde nog verder omdat de rente opnieuw steeg"
In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Bas van Hoorn vertelt over dat ene advies…
Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Deze week vertelt Paul Swinkels onder meer over de vele verbouwingen in Nederland. Ook hij ziet de aanvragen hiervoor stijgen, met name om te verduurzamen. “Het wordt nu zichtbaar dat ze honderden euro’s meer aan energielasten betalen”, aldus de hypotheekadviseur.
“Het wordt nu zichtbaar dat ze honderden euro’s meer aan energielasten betalen. Mensen kijken massaal wat ze kunnen doen om te verduurzamen. Bijvoorbeeld naar het installeren van een warmtepomp, die overigens niet te verkrijgen zijn nu, maar dat gaat al gauw om tien- tot vijftienduizend euro. Dat verklaart dat er niet alleen vaker maar ook meer wordt geleend voor verbouwingen.
De verbouwingen vliegen je dus om de oren, ook omdat de meeste mensen niet meer willen verhuizen. Ze zitten lekker op hun plek en investeren – als dat kan – een stukje overwaarde in een stukje meer woongenot.”
“Ja, met vier procent rente heeft het geen enkele zin meer om aflossingsvrij te sluiten in box 3. Je hebt geen recht meer op de hypotheekrenteaftrek bij nieuwe aflossingsvrije hypotheken, en dat tikt bij een hogere hypotheekrente aan. Aflossingsvrij was ten tijde van lagere rentes een hulpstuk om de gewilde hypotheek betaalbaar te maken. Dat circus is helaas voorbij. Tenzij je zeventig bent, dan heeft het geen zin om af te lossen. Daar zit geen fiscaliteit achter.”
“Dat zou ik niet verstandig vinden. Ze hebben het geld niet, dan moet je niet (nog meer) gaan lenen. Het is een ander verhaal als mensen moeite hebben met de betaalbaarheid van een lopende lening. Als je dan wat lucht kan creëren door binnen de normen goed naar de financiering te kijken, dan help ik daar uiteraard graag aan mee.
Neem bijvoorbeeld de aanwezigheid van een leaseauto. De voorlichting door maatschappijen over de impact van leasen is vrij slecht. Logisch ook, want zij gaan niet zeggen: let even op bij het leasen van deze auto, want de financiële gevolgen zijn groot. Leasen kan hele zware consequentie hebben, maar dat weet men vaak niet. Het staat overigens wel in het contract, maar in kleine lettertjes.”
In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Bas van Hoorn vertelt over dat ene advies…
Als adviseur zal dit vast herkenbaar zijn: zodra mensen erachter komen dat ik ‘iets met hypotheken’ doe, krijg ik onmiddellijk de vraag of het een goed moment is om te kopen. De verwachting is dat ik dan met een hele beleggingsanalyse kom, want ik ben ten slot van rekening ook een belegger.
De Zwitserse hypotheek- en woningmarkt ziet er heel anders uit dan de Nederlandse. Zo is de hypotheekadviesbranche heel klein, bezitten weinig mensen een eigen woning, kan er niet boetevrij worden afgelost en bestaan Zwitserse hypotheken uit twee delen.
De hypotheekadviseur van de maand augustus heeft het niet druk. Wat is er aan de hand bij Simon Hulsman?