Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Rick Slooten uit Alkmaar van Van Bruggen Adviesgroep over financieringsvoorbehoud, de bouwkundige keuring en de impact van een nieuw miljoenenfonds.
“Ja, vooral dat mensen zonder financieringsvoorbehoud bieden. Vooral starters, en dat is echt iets van de afgelopen jaren. Door de oververhitte woningmarkt voelen zij de druk om het financieringsvoorbehoud achterwege te laten om zo kans te maken op een woning. Wat echter ook in opkomst is, is dat veel mensen kiezen voor een leencertificaat in plaats van een financieringsvoorbehoud. Hypotheekadviseurs kunnen vaak inschatten of kopen van een woning wel of niet gaat lukken. Als de adviseur dat kan inschatten, dan kan een leencertificaat uitgegeven worden aan de potentiële kopers. Klanten betalen ook voor dit certificaat, een verzekeringspremie. Als het dan toch niet goed komt met de financiering voor de potentiële woning, en je daarom de boete moet betalen, dan wordt de boete voor jou betaald. Ik zie dat tegenwoordig veel mensen voor dit certificaat kiezen, omdat het relatief makkelijk te verkrijgen is. Ik raad trouwens niet aan om zonder financieringsvoorbehoud te tekenen. Het blijft namelijk altijd een risico.”
“Ik vind van wel. In sommige gevallen kun je overwegen om de bouwkundige keuring achterwege te laten, bijvoorbeeld bij een bouwval. Dan is het vaak voor de koper ook al duidelijk dat er veel aan de woning gedaan moet worden. Er zijn echter ook gevallen waarbij de woning er keurig uit zien, maar dan blijkt er van alles mis te zijn. Je weet nooit hoe een verbouwing is gelopen of wat er achter de muren plaatsvindt. Laat daarom altijd die bouwkundige keuring verrichten. Ook met woningen die vrij recent zijn gebouwd of verbouwd. Je weet immers nooit hoe een verbouwing is gelopen en of die is uitgevoerd door vakmensen.”
“Het is vaak zo dat als dit soort maatregelen wordt getroffen, verkopers hun vraagprijzen opschroeven omdat zij weten dat potentiële kopers meer te besteden hebben. Dit was bijvoorbeeld ook met het verruimen van de leennormen: als kopers meer kunnen lenen, gaan de prijzen evenredig omhoog. Ik zou daarom willen meegeven aan iedereen op de woningmarkt: denk meer aan elkaar, gun elkaar wat meer. Ik snap dat mensen denken aan hun eigen portemonnee, maar als je de mogelijkheid hebt, wees dan lief voor elkaar. Als iedereen daarvoor iets meer zou open staan, dan zou dat de woningmarkt veel goeds doen.”