“Mensen willen wél advies over duurzaamheid, maar uiteindelijk blijkt het lastig om de stap te nemen"

18 november 2024 Leestijd ± 3minuten
“Mensen willen wél advies over duurzaamheid, maar uiteindelijk blijkt het lastig om de stap te nemen"

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Perry Brouwer van Eemland Hypotheken over verduurzamen, hoger energielabel en risico's bij hypotheken.  

Nederlandse grootbanken zijn een campagne begonnen om hypotheekklanten aan te sporen hun woning te verduurzamen en te voorzien van een hoger energielabel, blijkt uit rondgang van het FD. Werkt dat? Hoe wordt er volgens jou in de praktijk gekeken naar een hoger energielabel?  

“Het is ingewikkeld om nu al te zeggen of deze campagne effectief gaat zijn. Ik ben bijvoorbeeld betrokken bij de gemeente Amersfoort, waar we zoeken naar manieren om mensen te motiveren stappen te zetten op het gebied van duurzaamheid. We geven een voucher voor energiebesparingsadvies, waarmee mensen kunnen kijken welke maatregelen mogelijk zijn. Toch merk ik dat klanten vaak twijfelen als ze geconfronteerd worden met kosten zonder duidelijke, snelle opbrengsten. Mensen willen wel advies over duurzaamheid, maar uiteindelijk de stap nemen blijkt lastig. Geldverstrekkers proberen met duurzame leningen en kortingen een prikkel te bieden, maar uiteindelijk moet de klant zelf actie ondernemen. Een korting op de rente alleen is vaak niet genoeg om echt door te pakken. 

De kosten van verduurzamen spelen een grote rol. Het kan helpen dat de AFM nu kortere adviezen toestaat, waardoor het advies goedkoper wordt. Maar als mensen eigen middelen hebben, ligt die drempel om te verduurzamen natuurlijk lager. Lenen, ook al is het tegen een lagere rente, blijft voor velen toch een stap te ver.  

Op dit moment merk ik dat mijn klanten het energielabel niet zo belangrijk vinden. Klanten zijn allang blij dat ze überhaupt een woning kunnen kopen. Bij de aankoop ligt de prioriteit vaak bij de keuken of badkamer, terwijl isolatie en zonnepanelen in veel gevallen niet dringend zijn. In deze markt willen mensen vooral hun woning kunnen kopen en aanpassen naar hun wensen. Energiebesparing is vaak een bijzaak.” 

Hypotheken stijgen naar recordhoogte. Het gemiddelde hypotheekbedrag voor de aankoop van een nieuwe woning ligt volgens De Hypotheker inmiddels op 346.572 euro, het hoogste niveau ooit. Zie je bij jouw klanten risico's door deze hypotheken?  

“Minder dan je misschien zou verwachten. Tegenwoordig moet je verplicht aflossen, waardoor mensen op termijn een stukje van hun hypotheek afbouwen. Ik merk wel dat er weinig oog is voor risico's zoals arbeidsongeschiktheid of werkeloosheid. Zeker starters zijn vaak erg gefocust op het snel handelen om hun woning te kopen. Ze geven daardoor minder prioriteit aan het afdekken van risico’s. Ik zie regelmatig dat mensen terughoudend zijn om extra te betalen voor verzekeringen. Door de hoge kosten van de hypotheek proberen zij te bezuinigen door geen verzekeringen af te sluiten. Terwijl dit soort verzekeringen juist heel nuttig zijn.” 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.