Als ik niet werk… maak ik achterwaartse salto’s
Als ik niet werk… maak ik achterwaartse salto’s
Van horeca-manager naar hypotheekadviseur lijkt geen logische stap. Maar bij adviseur van de maand Quintus Winkler viel alles op z’n plaats bij het adviseurschap. “Ik ga elke dag fluitend naar kantoor.”
“Als student fiscale economie werkte ik als bijbaantje in de horeca, daar ben ik in blijven hangen. Ik groeide door en kreeg management functies in restaurants en cateringbedrijven. Daar heb ik een fantastische tijd gehad, maar het betekende wel dat ik al mijn avonden en weekends kwijt was. Dat is prima als je in de twintig bent, maar ik wilde wat meer vastigheid. Een vriend van me was hypotheekadviseur en moedigde me aan om ook het vak in te gaan.”
“Het voelde in het begin als een enorme stap terug. Omdat ik eerst nog mijn papieren moest halen, begon ik als assistent. Toch twijfelde ik niet of het wel de juiste keuze was. Door als assistent te beginnen, leer je het proces goed kennen. De eerste keer twijfel je aan alles. Gelukkig kon ik veel kennis opdoen bij de adviseurs waar ik mee samenwerkte.”
“Dat was meteen een lastige casus. Een echtpaar uit China, zij had een eigen restaurant, hij was freelance kok. Ze stroomden door, woonden al jaren in Nederland maar hun Nederlands was - en dan zeg ik het voorzichtig - niet hun sterkste kant. Dat maakte het heel uitdagend, en de constructie die ik voor ze bedacht had kwam rond. Ik had me voorbereid op een stroperig proces maar die kwam niet. Dat gaf me echt een kick.”
“In Leidsche Rijn hadden we veel nieuwbouw, terwijl de klantenkring in Maarssen heel divers is. Daardoor zien we een groot aantal verschillende hypotheekaanvragen. Van huizen die onder NHG gefinancierd kunnen worden tot grachtenpanden in Maarssen dorp, maar ook woonboerderijen met mantelzorg in de omgeving.”
“Wees een spons. Kijk hoe je collega’s het doen en leer van hen. Zo ben ik zelf ook begonnen. En bouw contacten op, dat is echt belangrijk in deze sector. Niet zozeer voor de standaard gevallen, daarvoor is kennis van de voorwaarden van de geldverstrekkers belangrijk. Maar elk jaar komen er toch flink wat bijzondere situaties op je bureau, dan is het handig dat je goed contact hebt met accountmanagers en acceptanten, je krijgt dan vaker en sneller zaken voor elkaar.”
“Op een woensdag in november kreeg ik een appje van een vriend. Ik zou worden gebeld door een vriend van hem met een vraag over hypotheken. Die had een paar uur daarvoor zijn koopcontract ontbonden nadat hij bijna twee maanden tevergeefs bezig was geweest met een hypotheekadviseur. De man was zelfstandig ondernemer en woonachtig in het buitenland en wilde met zijn gezin terug naar Nederland verhuizen. Ik zag er wel heil in, maakte snel een plan en belde de verkopende partij om twee dagen uitstel te vragen. Een dag later kon ik de klant opbellen met een bindende offerte.”
“Zakelijk verwacht ik dat er niet veel zal veranderen de komende maanden. Het heeft me echt verbaasd hoe de vraag naar hypotheken toenam vanaf de eerste lockdown. Terugkijkend is dat wel begrijpelijk: mensen zagen de muren op zich afkomen, willen meer ruimte en denken dus na over verhuizen of verbouwen. Ook wordt er extra goed gekeken naar de maandlasten en de oversluitmogelijkheden. Misschien wordt het wat rustiger in de tweede helft van het jaar, maar zolang de rente zo laag blijft en de druk op de woningmarkt zo hoog, valt er voor ons nog veel te doen.”
Als ik niet werk… maak ik achterwaartse salto’s
De hypotheekadviseur van de maand augustus heeft het niet druk. Wat is er aan de hand bij Simon Hulsman?
Natuurlijk, meedoen aan een spannende kalender was vooral voor het goede doel, Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis. Maar Quintus Winkler van De Hypotheker in Maarssen is er zelf ook niet slechter van geworden: “De extra aandacht leverde een aantal nieuwe klanten op.”