Miljarden extra nodig om woningbouw uit slop te trekken: ‘Maatregelen tot nu toe zijn los zand’

04 maart 2024 Leestijd ± 2minuten
Miljarden extra nodig om woningbouw uit slop te trekken: ‘Maatregelen tot nu toe zijn los zand’

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Roel Wonders van Roel Wonders Hypotheekadvies over het manifest van een brede wooncoalitie.  

Twaalf belangenorganisaties op de woningmarkt doen een dringende oproep voor een stabiel politiek beleid en miljarden euro’s uit Den Haag.

Denk je dat problemen op de woningmarkt sneller worden opgelost als er ‘structurele middelen’ beschikbaar worden gesteld? 

“Eigenlijk gaat het al jaren niet goed op de woningmarkt. Je hoort regelmatig in het nieuws dat er vanuit de overheid weer nieuwe plannen worden bedacht om de woningmarkt op gang te helpen. Ik heb nog geen plannen gehoord of gezien waarvan ik denk: ‘dat gaat echt werken’. Het zijn vaak los-zand-oplossingen. Er is weinig samenhang tussen de plannen die worden gemaakt.”  

“Neem de starterslening. Het verschilt per gemeente of deze beschikbaar is. Er is ook weinig budget voor, waardoor de pot met geld vaak snel leeg is, veel starters die te laat zijn komen niet aanmerking. Het zou veel eerlijker zijn als dit landelijk wordt geregeld en als er veel meer geld voor vrij wordt gemaakt. Nu vissen veel starters achter het net.”  

“Laatst hoorde ik dat NHG de reservepot wil inzetten voor verduurzaming. Op zich een goed initiatief. Maar mijn idee zou dan zijn: trek het breder en maak bijvoorbeeld ook een deel van het geld vrij voor het verstrekken van startersleningen.” 

Denk jij dat de oplossing ligt in bijvoorbeeld meer prefab huizen of beter overleg in bouwprojecten? 

“Het bouwproces kan zeker versneld worden door prefab huizen. Daarnaast is tijdswinst te halen door bouwprojecten sneller te laten starten en vergunningsprocedures te vereenvoudigen en versnellen. Als er meer huizen uit de fabriek rollen, moeten ze wel geplaatst kunnen worden op aangewezen bouwlocaties met vergunning.”  

Denk je dat het streven van een miljoen nieuwe huizen in de komende tien jaar reëel is? 

“Nee. Als je hoort dat er in 2023 minder nieuwe huizen zijn gebouwd dan in 2022, dan geeft dat niet echt veel vertrouwen dat het aantal nieuwe huizen in de komende jaren gaat toenemen en anders zou ik de huizenprijzen verwachting moeten bijstellen.”  

“Het is in de afgelopen tien jaar nog niet één jaar gelukt om 100.000 huizen te bouwen. Ik zou het graag anders zien, maar ik verwacht niet dat er de komende tien jaar een miljoen huizen bij komen.” 


Lees ook
Pensioenfonds PME: “Hypotheken zien we vooral als een veilige belegging”

Pensioenfonds PME: “Hypotheken zien we vooral als een veilige belegging”

Pensioenfondsen beleggen hun vermogen niet alleen om een goed rendement te maken, de meesten willen ook de maatschappij en leefomgeving verbeteren. PME, het pensioenfonds voor de metaal- en techindustrie, doet dat onder andere door te investeren in hypotheken van MUNT. 

Rente maar vijf jaar vastzetten? Ervaringen adviseurs lopen uiteen van ‘geen interesse’ tot ‘mooie combinatie’

Rente maar vijf jaar vastzetten? Ervaringen adviseurs lopen uiteen van ‘geen interesse’ tot ‘mooie combinatie’

De keuze voor een hypotheek met een rentevasteperiode van vijf jaar is in 2023 verdriedubbeld en groeit gestaag door in 2024. Die conclusies trokken Van Bruggen Adviesgroep en Independer vorige week op basis van HDN-data. Maar adviseurs zijn het er niet over eens of deze grotere voorkeur voor vijf jaar nu wel zo verstandig is. 

Zdenka van Schaijk (AFM): “Maatwerk moet volledig vrij zijn – maar wél worden onderbouwd”
De Koplopers

Zdenka van Schaijk (AFM): “Maatwerk moet volledig vrij zijn – maar wél worden onderbouwd”

Onafhankelijke hypotheekadviseurs verdienen een pluim voor hun werk. Zdenka van Schaik, manager Lenen en Sparen van de Autoriteit Financiële Markten, ziet een gedreven beroepsgroep die het beste met hun klanten voor heeft. Toch legt ze ook direct de vinger op de zere plaats: “Klanten willen helpen mag nooit ten koste gaan van verantwoorde kredietverlening.” 

Verhuurhypotheek is vaak een reparatie: “Bank blijkt van niets te weten”

Verhuurhypotheek is vaak een reparatie: “Bank blijkt van niets te weten”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Klaas Ozinga van De Hypotheker Voorburg over korte rentevaste periodes, de roep om klimaatlabels en de terugkeer van verhuurhypotheken.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.