Moeten geldverstrekkers automatisch de risico-opslag bijstellen?

18 maart 2022 Leestijd ± 2minuten
Moeten geldverstrekkers automatisch de risico-opslag bijstellen?

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Arjé Pappie van De Hypotheekshop Watergraafsmeer en Jeroen van Lunen van DGA Financieel Adviseurs vinden dat geldverstrekkers automatisch de risico-opslag moeten verlagen als de woningwaarde is gestegen.

De aflossingsvrije hypotheek is weer helemaal terug. Aantrekkelijk maar niet zonder risico, volgens sommigen. Hoe kijk jij hiernaar?

Arjé: “Ik ben groot voorstander, ook voor starters. Waarom moet de koper zo tegen zichzelf beschermd worden door de overheid? Als je samen AOW hebt, kan je al een ton aflossingsvrij aan hypotheek hebben. Je kan beter lage lasten hebben en daardoor je kinderen een beetje op weg helpen.”

Jeroen: “Ik maak de splitsing tussen jong en oud. In tegenstelling tot ouderen ben ik bij starters ben wel voorstander van aflossen. Het is nog maar afwachten of het pensioen tegen die tijd allemaal nog zo is zoals het nu is. Als de klant het per se wil kan het, maar we lopen er niet mee te koop.”

Sommige banken laten de risico-opslag vaak ongemerkt doorlopen, terwijl dat allang niet meer nodig is, als de woningwaarde is gestegen. Zouden alle geldverstrekkers dit verplicht automatisch moeten doorvoeren?

Arjé: “Ik vind van wel. De mensen bij de bank waar ik dagelijks mee te maken heb, willen zelf ook heel graag dat het automatisch gaat. Zij willen ook gewoon van het gedoe af. Maar zover is het helaas nog niet.”

Jeroen: “Ja, omdat het de consument vaak niet genoeg interesseert. Ze kijken niet hoe dingen anders kunnen. Dat is zonde, want men kan veel besparen. Hetzelfde geldt voor het verlengen na afloop van een rentevaste periode. Ze kiezen klakkeloos, zonder te kijken naar de beste voorwaarden.”

Jeroen Oversteegen, directeur van de Nationale Hypotheekbond, pleit voor een beperkte leencapaciteit voor huizen met een energielabel van C of hoger. Ben jij het met hem eens? 

Arjé: “Ik ben absoluut voor verduurzamen, maar je moet belonen, niet straffen. Op het moment dat de bijtelling voor elektrische auto’s minder werd, gingen mensen weer kiezen voor benzine. Ik heb liever een verhoging van de leencapaciteit bij een beter label. Of samen kijken of er wat geld vrij kan worden gemaakt voor een verduurzaming bij een C-label of hoger.”

Jeroen: “Je moet verduurzaming juist stimuleren. Ik pleit ervoor dat het label de prijs van de woning beïnvloedt. Het huis van een klant van mij zou geen euro waardevoller worden, ondanks een geplande verduurzaming van twee ton. Dus zei mijn klant: dan betaal ik liever meer aan energielasten. Dat is niet wenselijk.”


Lees ook
Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’
Opinie

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’

Twee miljoen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Een deel verwacht in de problemen te komen als het moment voor aflossing daar is. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwen voor een mogelijk drama. Maar volgens financieel adviseur Paul van der Kwast loopt het niet zo’n vaart.

Vijf redenen voor de forse toename van de huizenprijzen
Cijfers & onderzoeken

Vijf redenen voor de forse toename van de huizenprijzen

In januari 2022 waren de prijzen van bestaande koopwoningen bijna 91% hoger dan medio 2013, toen de huizenprijzen een dieptepunt bereikten. Wat zijn de voornaamste redenen voor de prijsstijgingen? Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deed onderzoek.

Jeroen Oversteegen: “Slechte energiescore? Lagere hypotheek!”
De Koplopers

Jeroen Oversteegen: “Slechte energiescore? Lagere hypotheek!”

Voor huizen met een slechte energiescore van C of hoger, mag 10 procent minder worden geleend. Energiescore G levert zelfs een beperking op van 20 procent. Daarvoor pleit Jeroen Oversteegen, directeur van de Nationale Hypotheekbond. “Het is bizar dat een woning met energielabel G op dezelfde wijze gefinancierd mag worden als een woning met label A”, meent Oversteegen.

Ouderschapsverlof beïnvloedt leencapaciteit
Opinie

Ouderschapsverlof beïnvloedt leencapaciteit

Na de geboorte van je kind kun je tijdelijk minder gaan werken en zo gebruik maken van het ouderschapsverlof. Dit is nu nog meestal onbetaald verlof. Toch is het een interessante regeling voor ouders omdat ze recht houden op het aantal uren werk dat ze hadden voor het verlof in ging. Bij het kopen van een huis kan het alleen wel een aandachtspunt zijn. Adviseurs kunnen namelijk niet zomaar rekenen met het inkomen van voor het verlof. Hierdoor kunnen consumenten mogelijk een lagere hypotheek afsluiten.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.