Mogelijke zeepbel, stijgende rente en populaire aflossingsvrij

18 februari 2022 Leestijd ± 3minuten
Mogelijke zeepbel, stijgende rente en populaire aflossingsvrij

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Ramón Wernsen van Financial Planning 4 All in Alkmaar en Auke Pul van Baksteen & Pul financiële dienstverleners in Epe denken niet dat er een zeepbel op de Nederlandse woningmarkt is ontstaan.

De Europese toezichthouder ESRB vindt dat er op de Nederlandse woningmarkt een zeepbel is ontstaan. Ben je het daarmee eens?

Ramón: “Ik vind dit nogal overdreven. Die zeepbel zie ik niet. Je moet de woningmarkt altijd in een breder perspectief zien. Net als de aandelenmarkt laat de woningmarkt periodes van stijgingen en dalingen zien. Er zit een volatiliteit in, die er gewoon bij hoort.”

Auke: “Ik zeg voorzichtig nee;  er is nog steeds veel meer vraag dan aanbod. Bovendien is de rente nog steeds historisch laag. De ECB heeft dat gedaan om andere problemen op te lossen, maar daarmee hebben ze dit probleem niet verkleind. Mensen kunnen en willen in vijftien tot twintig jaar nog steeds veel aflossen. En daarom zie ik geen zeepbel.”

De rente is de afgelopen week snel toegenomen. De snelste stijging sinds 2008. Komen kopers nu in het nauw?

Ramón: “Ik vind dat de rente nog steeds heel erg laag is in vergelijking met voorheen. Je moet ook altijd kijken naar de rente, gecorrigeerd voor inflatie. Dat wordt nogal eens vergeten. Eigenlijk is de rente op dit moment nog lager dan vorig jaar, als je die hoge inflatie in ogenschouw neemt. Ik verwacht dat de rente zich op lange termijn weer normaliseert.”

Auke: “Ik heb al gesprekken gehad, waarbij de klant zei: ik dacht het passend was, maar nu ineens is dat niet meer het geval. Hij wilde vijf ton lenen en dat paste precies. Maar het gaat nu niet meer door, omdat de rente een halve procent is gestegen. Zijn leencapaciteit is dus verminderd. Ik denk dat die stijging inderdaad invloed op de woningmarkt gaat hebben.”

Volgens een onderzoek van De Hypotheker hebben momenteel veel jongeren interesse in het afsluiten van aflossingsvrije hypotheken. Herken je dat in je eigen praktijk?

Ramón: “Nee, dat herken ik niet. Ik heb ook niet heel veel jongere klanten. Maar het wel is logisch. Op dit moment is het verduurzamen van de eigen woning heel populair. De rente is bovendien relatief laag en de huizenprijzen zitten nog steeds in een stijgende lijn. Waarom zou je dan nog een annuïteitenhypotheek nemen? Die is fiscaal waardeloos en kost heel veel geld. Niet een heel ideale hypotheek.”

Auke: “Het is afhankelijk van de prijs en de regio, waar de klant op gericht is. Als de starter gericht is op het westen en midden van het land, dan moet hij meer op tafel leggen dan hier op de Veluwe. En als de prijs rond de vijf ton ligt, wordt er sneller gekozen voor aflossingsvrij dan voor annuïtair. Er zijn ook veel starters die eigen geld meebrengen. Die kiezen eerder voor een annuïteitenhypotheek.”


Lees ook
Recreatiewoning kopen? Doe het niet in een opwelling
Opinie

Recreatiewoning kopen? Doe het niet in een opwelling

De aankoop van een vakantiewoning als belegging is onverminderd populair. Door de zeer lage rente op spaarrekeningen zoeken mensen naar andere mogelijkheden om hun geld te laten renderen, stelt Oscar Noorlag van Van Bruggen Adviesgroep. Hij waarschuwt wel voor de teleurstelling die een dergelijke belegging met zich kan meebrengen.

Wat zijn de aandachtspunten bij hypotheken voor nieuwbouw?
Trends

Wat zijn de aandachtspunten bij hypotheken voor nieuwbouw?

Het hypotheekproces bij nieuwbouw verloopt anders dan bij bestaande woningen. Het is voor hypotheekadviseurs een andere tak van sport, stelt nieuwbouwexpert Ivo Hofstede van Financieel Fit in Bergschenhoek. Hij legt uit wat aandachtspunten zijn in dit hypotheektraject.

Door overlijdensrisicoverzekering kon jong gezin hun gewenste nieuwbouwwoning betrekken
Dat ene advies

Door overlijdensrisicoverzekering kon jong gezin hun gewenste nieuwbouwwoning betrekken

Je hoopt dat het je klanten niet overkomt. Maar soms slaat het noodlot toe. Adviseur Wilco Aalbers vertelt over het advies dat hem altijd is bijgebleven - en waarom overlijdensrisicoverzekeringen nut hebben. 

Wie acht jaar geleden nog in staat was de Kalverstraat te kopen, mag nu met moeite bieden op de Dorpsstraat
Column

Wie acht jaar geleden nog in staat was de Kalverstraat te kopen, mag nu met moeite bieden op de Dorpsstraat

Wie heeft Monopoly niet in zijn of haar spelletjeskast liggen? Het doel van het spel is een monopolie op te bouwen door zoveel mogelijk straten op te kopen. Maar wie heeft het monopolie eigenlijk in handen?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.