Nederland in Europese top-4 stijging woningprijzen

13 juli 2022 Leestijd ± 1minuut
Nederland in Europese top-4 stijging woningprijzen

De prijs voor een woning steeg in het eerste kwartaal van dit jaar met 19,5% ten opzichte van een jaar geleden. Daarmee hoort Nederland bij de vier landen in de Europese Unie waar de huizenprijzen het snelst stijgen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, het Kadaster en Eurostat.

Gemiddeld zijn de huizenprijzen in de Europese Unie in het eerste kwartaal van 2022 met 10,5% gestegen. Na Tsjechië (+24,7%), Estland (+21,0%) en Hongarije (+20,6%) kende Nederland de grootste stijging van de huizenprijzen. Cyprus bungelt onderaan met een toename van slechts 1,1%.

In het eerste kwartaal van 2022 was in Nederland de transactieprijs van een nieuwbouwkoopwoning gemiddeld 14,8% hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De prijs van een bestaande koopwoning was gemiddeld 20,3% hoger, de hoogste jaar-op-jaarstijging in een kwartaal sinds het begin van de meting in 1995.

Daling verkoop bestaande woningen

In het eerste kwartaal van 2022 werden 43.923 bestaande koopwoningen verkocht. Dit is een daling van 34,1% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Met 6.884 transacties is het aantal verkochte nieuwbouwkoopwoningen juist met 1,7% gestegen. Dat is het hoogste aantal verkochte nieuwbouwwoningen in een eerste kwartaal sinds het begin van de meting in 2015.

In totaal zijn er in het eerste kwartaal 30,8% minder woningen verkocht. Het is het vierde kwartaal op rij dat het totaal aantal transacties afneemt ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.
 


Lees ook
Politiek wil eigenwoningforfait opkrikken: “Terwijl de compensatie van Wet Hillen al wordt afgebouwd”

Politiek wil eigenwoningforfait opkrikken: “Terwijl de compensatie van Wet Hillen al wordt afgebouwd”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Dick van Leeuwen en Guido Schotten bespreken onder meer de beoogde verhoging van het eigenwoningforfait: “Vooral gepensioneerden die hun woning al afbetaald hebben gaan dit voelen.”

Keep it simple! Striktere regels voor erfpacht
Column

Keep it simple! Striktere regels voor erfpacht

Nu de woningmarkt onder druk staat, schieten nieuwe ideeën als paddenstoelen uit de grond. Positief, want daaruit blijkt dat we samen onze schouders eronder willen zetten. Maar we moeten ook uitkijken dat we met alle – veelal goedbedoelde – ideeën, plannen en regels niet een tegenovergesteld effect bereiken. Het kan de woningmarkt onnodig ingewikkeld maken, verwarring creëren en zelfs in het nadeel van de consument werken.  Zo ook rondom het thema erfpacht.

Dít doen ze anders op de Belgische hypotheekmarkt
Over de grens

Dít doen ze anders op de Belgische hypotheekmarkt

De Belgische hypotheekmarkt is voor een deel vergelijkbaar met de Nederlandse, maar wijkt ook op bepaalde punten af. Zo wordt er bij onze zuiderburen een leeftijdsgrens gehanteerd en kan in België een koop ook mondeling worden gesloten.

Dít doen ze anders op de Britse hypotheekmarkt
Over de grens

Dít doen ze anders op de Britse hypotheekmarkt

De hypotheekmarkt in Groot-Brittannië ziet er op veel punten anders uit dan de Nederlandse. Er is geen provisieverbod en er worden veel kortlopende hypotheken verstrekt. Ook vecht een groot aantal hypotheekverstrekkers om een klein marktaandeel.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.