NHG wil reservepot gebruiken voor verduurzaming: “Waarom laat je de consument nog steeds 0,6 procent borgtochtprovisie betalen?”

22 januari 2024 Leestijd ± 2minuten
NHG wil reservepot gebruiken voor verduurzaming: “Waarom laat je de consument nog steeds 0,6 procent borgtochtprovisie betalen?”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Frank Calis van Hypotheco in Haren over de ongebruikte miljoenen van Nationale Hypotheek Garantie.

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat NHG wil dat huizenbezitters de mogelijkheid krijgen om meer geld te lenen voor verduurzaming. Wat vind jij van deze plannen? 

“We moeten en willen met z’n allen verduurzamen, maar of het plan van NHG nou de oplossing is, weet ik niet. Kan de klant gewoon aankloppen bij NHG en zonder advies een lening aangaan? Daar ben je uiteindelijk als consument niet bij gebaat. De toegevoegde waarde van een adviseur blijft; het gaat niet alleen om het ‘even’ afsluiten van een lening, die raakt namelijk ook aan je bestaande situatie en de hypotheek die je al hebt. Het is verstandig om de totale financiële situatie tegen het licht te houden. De consument is er niet mee geholpen als NHG dit soort leningen gaat verstrekken via een aanmeldformulier op de website, zonder dat de aanvrager al te veel informatie hoeft aan te leveren.”

Waar ligt wat jou betreft de oplossing? 

“De drempel om voor verduurzaming naar de adviseur te stappen, moet omlaag - daar streven de brancheorganisaties al jaren voor. Nu is de nota die je van de adviseur krijgt relatief gezien hoog. De klant klopt daarom niet bij je aan of ze gaan het zelf doen met de risico’s van dien. De oplossing zit hem wat mij betreft in de mogelijkheid en vrijheid om een verkort advies te geven, zonder de andere scenario’s nog een keer langs te gaan. Voor zover ik weet is er echter nog nooit een formeel antwoord gekregen van de AFM dat dat mag, dus we doen dat niet. Wat wij daarom doen: we bieden onze bestaande klanten een gereduceerd tarief voor de duurzaamheidshypotheek. Zo zorgen wij voor verduurzaming door de drempel voor de klant te verlagen.”

De borgtochtprovisie van NHG bedraagt nu 0,6% van de koopsom. Heeft de consument jarenlang te veel betaald?

“Ja. Dat percentage is veel te hoog en zou omlaag moeten. De rekensom ‘wel of geen NHG’ is als consument snel gemaakt want die 0,6 procent heb je binnen twee jaar terugverdiend. Het doel van NHG is het bevorderen van eigen woningbezit, en het helpen van de consument als die in de problemen zit. Maar verkopen met verlies gebeurt niet, dus NHG hoeft bijna nooit de portemonnee te trekken. Waarom laat je die consument wel nog steeds 0,6 procent betalen, als je het geld toch niet uitgeeft?  NHG heeft tot nu toe bijna geen geld uitgekeerd. Ik zou het logisch vinden als de borgtochtprovisie naar beneden gaat. Die pot met geld wordt alleen maar groter.”


Lees ook
Rente en inflatie: heeft sparen zin?

Rente en inflatie: heeft sparen zin?

Rente en inflatie, een twee-eiige tweeling. Onlosmakelijk met elkaar verbonden en veel besproken op verjaardagen en borrels, maar hoe zit dat nou precies? En wanneer is er echt een probleem? Matthieu Vos, senior portfolio manager bij DMFCO, gaat dieper op de materie in. 

MUNT roept ‘Jaar van het Onafhankelijk Advies’ uit op Stamppotparty

MUNT roept ‘Jaar van het Onafhankelijk Advies’ uit op Stamppotparty

Met grote instemming is 2024 uitgeroepen tot het Jaar van het Onafhankelijk Advies. In een gezellig druk Madurodam ontvouwde Menno Luiten, directeur van MUNT Hypotheken, de plannen van de geldverstrekker om het onafhankelijk intermediair dit jaar in het zonnetje te zetten. “Oneigenlijke concurrentie van banken schaadt de markt.”

Met een goed plan haal je ook in een neergaande markt meer omzet
Column

Met een goed plan haal je ook in een neergaande markt meer omzet

Begin 2023 begon moeizaam - er werd voorspeld dat adviseurs bijna een derde minder omzet zouden gaan draaien. Toch hebben we het jaar afgesloten met een plus van 12 procent. Hoe? Door mijn doelen aan het begin van het jaar op papier te zetten.

De 10 meest opvallende hypotheekadviseurs van dit moment
Adviseur van de maand

De 10 meest opvallende hypotheekadviseurs van dit moment

Hypotheekadviseur is en blijft een speciaal beroep. Het afgelopen jaar zette Kop-Munt elke maand een andere hypotheekadviseur in de spotlight. Lees hier hun bijzondere verhalen…

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.