Nieuwe woningfinanciering liefst helemaal zonder hypotheek?

06 september 2019 Leestijd ± 3minuten
Nieuwe woningfinanciering liefst helemaal zonder hypotheek?

In een wereld waar blockchain en cryptovaluta in opkomst zijn, wordt ook naar nieuwe manieren gezocht om woningen te financieren. Een van die alternatieven is Blandlord, waar mensen deel-eigenaar worden van een woning die vervolgens wordt verhuurd.

Het concept van Blandlord (spreek uit als het Engelse ‘Be Landlord’) lijkt eenvoudig. Een groep mensen wordt samen eigenaar van een woning. Die woning wordt vervolgens verhuurd en het rendement dat dit opbrengt wordt weer uitgekeerd aan de eigenaren.

De praktijk is echter iets minder eenvoudig dan dit concept in eerste instantie lijkt. Robert-Reinder Nederhoed is CEO van Blandlord. Hij vertelt openhartig over de ontdekkingstocht naar een alternatief financieringsmodel voor woningen.

‘Crowdownership’ hoe regel je dat eigenlijk?

“Het idee is dat het deel-eigenaarschap met Blandlord zo ingericht wordt, dat een grote groep eigenaren zonder tussenkomst van een derde partij, eigendom kan overdragen en de woning kan beheren. Dit kan met blockchain geregeld worden. Blockchain is de technologie achter de bitcoin en hiermee kunnen administratieve en juridische processen veilig ingericht worden.

In het geval van Blandlord hebben we de woningen omgezet in verhandelbare rechten door de waarde te ‘tokenizen’. Daardoor kan het eigenaarschap van de woning gedeeld worden. Juridisch en technisch gezien is het echter nog niet mogelijk om dit volledig via de blockchain te laten verlopen.”

Nog niet helemaal af, maar wat is het doel?

“Het kan enorm interessant zijn om rechtstreeks te investeren in vastgoed. Zeker nu de spaarrente zo laag staat. Door initiatieven als Blandlord wordt dit toegankelijk voor mensen die niet een hele woning kunnen kopen als investering. Zij doen dit samen en zorgen er ook samen voor dat hun gezamenlijke bezit een rendement oplevert.

We hebben goed nagedacht over het type woningen dat we kopen en verhuren. We vinden het belangrijk dat Blandlord een sociaal element behoudt, we hebben daarom gekozen voor sociale huurwoningen die rond de 700 euro per maand opleveren.

Sommigen verklaarden ons voor gek. Want in deze regio is het rendement veel groter op woningen voor expats in het hoge segment. Toch is dit  een stabiele investering gebleken, de woningen leveren bijna 4 procent rendement uit huur en 20 procent door waardestijging per jaar. Het enige nadeel is wel dat de huizenprijzen zo zijn gestegen de afgelopen jaren, dat het erg lastig is om een sociale huurwoning te kopen met een nettorendement van minimaal 4 procent.

Binnenkort dus geen hypotheek meer nodig?

“Dat zou interessant zijn. Op dit moment hebben we twee woningen via Blandlord kunnen aanschaffen zonder hypotheek door middel van crowdownership. De blockchaintechnologie ontwikkelt zich razendsnel, zo hebben we stemrecht toegevoegd aan het contract, zodat eigenaren op afstand beslissingen kunnen nemen bij het beheer. Ook kunnen huurinkomsten in bitcoins aan het contract betaald worden, die dan meteen beschikbaar zijn voor elke eigenaar.

Echter, juridisch is het nog niet haalbaar om dit model goed schaalbaar te maken. De tokenization van vastgoed moet nog even landen bij de AFM; op dit moment zien zij ons nog als een soort investeringsfonds. Dat betekent dat we voor iedere woning een aparte prospectus moeten opstellen om aan de regelgeving te voldoen.

De mogelijkheden die blockchain biedt, sluiten heel goed aan bij mijn filosofie dat onze economie minder gebaseerd moet zijn op leningen. Door de steeds lagere rente, werden hypotheken goedkoper en zijn de huizenprijzen flink gestegen. Sparen loont niet meer. Crowdownership maakt het mogelijk om met je spaargeld mede-eigenaar te worden van een woning met rendement uit huur.

Op zich heb ik overigens weinig tegen leningen, zolang je maar geld leent voor iets dat in de toekomst iets gaat opleveren, zoals een opleiding of een woning. Wat dat betreft kan een hypotheek misschien ook wel een rol spelen binnen het crowdownership model van Blandlord. Het één hoeft het ander natuurlijk niet uit te sluiten. In de tussentijd blijven wij onderzoeken wat er mogelijk is.”


Lees ook
Gluren bij de buren: Het grootste misverstand over Deense hypotheken
Over de grens

Gluren bij de buren: Het grootste misverstand over Deense hypotheken

Wat kan Nederland qua hypotheken nog leren van andere Europese landen? Dit keer kijken we naar het Deense systeem voor woningfinanciering. Wereldberoemd van de ‘hypotheken waar je geld toe krijgt’ (wat overigens niet waar is). En er zijn meer facetten van dit hypotheekstelsel die erg interessant zijn.

Je kunt een hypotheek ‘aflossen met bitcoins’, maar is dat ook slim?
Trends

Je kunt een hypotheek ‘aflossen met bitcoins’, maar is dat ook slim?

Nieuwe cryptovaluta als de bitcoin zijn razend populair. Een Brave New Financial World ligt in het verschiet. Althans, volgens sommige crypto-goeroe’s. Maar wat kunnen we nu écht met de bitcoin? En waar liggen mogelijkheden voor crypto-hypotheken?

Wordt de hypotheekklant niet horendol van al die apps?
Trends

Wordt de hypotheekklant niet horendol van al die apps?

Een hypotheek aanvragen is al genoeg gedoe met alle documenten die hiervoor nodig zijn. Worden klanten dan niet helemaal horendol als ze dan ook nog moeten inloggen in de reeks aan ‘beveiligde omgevingen’ of ‘apps’?

Eric de Vrieze over 2020: Het wordt alleen maar beter
Trends

Eric de Vrieze over 2020: Het wordt alleen maar beter

Eric de Vrieze, als zelfstandig ondernemer verbonden aan Hypotheken Midden Nederland, blikt terug op 2019 en kijkt vooruit naar 2020: ‘Het was mooi dat ik veel klanten van vroeger weer verder kon helpen.’

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.