Nu écht maatregelen tegen buy-to-let?

08 augustus 2019 Leestijd ± 3minuten
Nu écht maatregelen tegen buy-to-let?

De concurrentiestrijd tussen starters op de woningmarkt en beleggers lijkt uit de hand te lopen. Arjen van Drunen, fractievoorzitter van de PvdA in Breda, wil maatregelen nemen om de starters te beschermen. 

Breda is de stad met de hoogste huizenprijzen buiten de randstad. “Deze oververhitting wordt onder andere veroorzaakt door de concurrentie tussen starters en beleggers,” vertelt van Drunen. “Door beleggers die woningen kopen om te verhuren, oftewel buy-to-let, rijzen prijzen echt de pan uit. We zitten ondertussen op een vierkantemeterprijs van 3.000 euro.”

Tijd om maatregelen te nemen

Van Drunen vindt dat het tijd is om maatregelen te nemen, zodat starters beschermd worden tegen de hoge huizenprijzen. “Ik heb het college van Burgemeester en Wethouders (B&W) gevraagd om te onderzoeken welke maatregelen mogelijk zijn. Hierbij denk ik aan een gemeentelijke heffing, of een hogere overdrachtsbelasting voor woningbeleggers.” Deze maatregelen zijn volgens van Drunen hard nodig om de concurrentie tussen starters en beleggers weer te normaliseren.

Maar woningbeleggers zijn hard nodig

“Het is trouwens niet zo dat ik vind dat er iets mis is met het beleggen in woningen. Sterker nog, ik denk dat we woningbeleggers hard nodig hebben de aankomende tijd,” stelt Van Drunen. Om de druk op de woningmarkt te verlichten, wil Breda de aankomende jaren 6.000 woningen bijbouwen. “Daarvoor zijn investeerders nodig. Echter, door de manier waarop woningbeleggers nu te werk gaan wordt de prijsdruk op de woningmarkt alleen maar groter.

Ik zou liever zien dat de beleggers, in plaats van onderdeel van het probleem, onderdeel worden van de oplossing. Dat kan bijvoorbeeld als meerdere woningbeleggers samenwerken in een soort coöperatie en samen betaalbare nieuwbouwwoningen gaan bouwen, of investeren in het ombouwen van kantoren naar woningen. Hiermee wordt voorkomen dat er overal hap-snap woningen worden opgekocht en beleggers de prijs ook nog eens opdrijven door onderlinge concurrentie.”

Breda is een prima plek voor een pilot

“De druk op de woningmarkt in Breda maakt dat het een prima plek is om te kijken hoe de invloed van buy-to-let in goede banen geleid kan worden,” vindt Van Drunen. “We móéten nu wel aan de slag.

De woningmarkt in Breda is onder andere oververhit doordat mensen wegtrekken uit de randstad, met name Rotterdam. Tel daar de extra druk van de buy-to-let markt bij op en we moeten hoognodig aan de bak. Voor zover ik weet zijn er nog geen andere gemeentes waar maatregelen zijn genomen tegen woningbeleggers. Maar in Breda is de urgentie is nu zo groot dat we wel íets moeten doen.”

Woningcorporaties of samenwerken met beleggers?

Er gaan ook stemmen op om de woningcorporaties meer ruimte te geven. Die kunnen dan de markt reguleren van de woningen nét boven de sociale huurgrens. “Dat klinkt als een goed idee,” vindt ook Van Drunen. “Het punt is alleen dat daar geen ruimte voor is op dit moment. Woningcorporaties hebben hun handen vol aan het bijbouwen van woningen onder de sociale huurgrens. Ze hebben financieel weinig vet meer op de botten. Dat komt ook door excessen uit het verleden. Hoe dan ook, ik denk dat bij woningcorporaties op dit moment weinig praktische mogelijkheden liggen om bij te dragen aan de oplossing voor het middeldure segment.”

Win-win voor belegger én starter

De oplossing voor het middeldure segment ziet Van Drunen wel bij de woningbeleggers, of die nu privé of institutioneel zijn. “Als de gemeente en de beleggers samenwerken, levert dat vooral voordelen op. Voor de beleggers is deze groeimarkt een enorme investeringskans en het voorkomt concurrentie onderling. Wanneer de prijzen dan weer normaliseren door goede afspraken, of maatregelen, heeft de starter op de woningmarkt ook weer meer kansen.”


Lees ook
‘Mensen zitten er niet op te wachten zich in de schulden te steken voor duurzaamheid’
Opinie

‘Mensen zitten er niet op te wachten zich in de schulden te steken voor duurzaamheid’

Huizenbezitters lopen nog niet heel erg warm om te lenen voor verduurzaming. In een onderzoek van Stichting Erkend Hypotheekadviseur gaf slechts 9 procent van de woningbezitters aan bereid te zijn te lenen voor een energieneutrale woning. Wat kan de sector doen om de verduurzaming op gang te brengen? De visie van directeur Bart de Nie van SEH en Carla Muters van NHG.

Dit is het kantoor dat de klant eens goed door elkaar schudt
Adviseur van de maand

Dit is het kantoor dat de klant eens goed door elkaar schudt

De onconventionele aanpak van hypotheekadviseur Pieter Bolle leidt tot tevreden en soms positief geschrokken klanten. Hét advieskantoor van de maand juni is Gewoon Lekker Leven in het Zeeuwse Wemeldinge. Bolle vertelt wat zijn zaak zo speciaal maakt.

Bij deze adviseur kun je altijd aanwaaien
Adviseur van de maand

Bij deze adviseur kun je altijd aanwaaien

Dé adviseur van de maand november is Nico de Graaf van de Hypotheekshop Bussum. Dit kantoor staat bewust midden in een woonwijk en de hele buurt komt aanwaaien voor financieel advies.

Arbeidsmarktscan zal het verschil niet maken (maar is wel nuttig)
Opinie

Arbeidsmarktscan zal het verschil niet maken (maar is wel nuttig)

Starters met een flexibel inkomen moeten meer kans maken op een woning. Een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) zou hieraan aan kunnen bijdragen. Minister Ollongren en NHG introduceren hiervoor de Arbeidsmarktscan. Nog een ‘extra’ scan, is dat nou nodig?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.