Mensen van buiten betalen te veel
“Het is echt een gekkenhuis. Op dit moment zijn er heel veel transacties”, zegt vastgoedondernemer en makelaar Vincent de Wit. “Vroeger kochten mensen vastgoed, tegenwoordig kopen mensen huur en kijken minder of niet naar de leegwaarde. Ik merk dat het vooral mensen van buiten het vastgoed zijn die veel, soms te veel, betalen.”
De verhoging van de overdrachtsbelasting is voor veel beleggers een reden om nog dit jaar in actie te komen. Deze belasting stijgt op 1 januari waarschijnlijk van 2 naar 8 procent. “Dit soort beleggers lijkt nu bereid 10 tot 20 procent meer te betalen om 6 procent overdrachtsbelasting te vermijden. Inmiddels zijn de meeste notarissen vol en de banken dicht.”
Geld stroomt naar woningsector
“Het zijn met name nieuwe kleine beleggers die iets willen met hun spaargeld. Door de veranderingen op financiële markten stroomt er veel geld naar de particuliere woningsector. De markt was de laatste twee jaar al oververhit, maar er is nu een extra spurt bovenop gekomen door deze verandering van de overdrachtsbelasting”, zegt ook investeerder Jeroen Lentze. Hij is al ruim twintig jaar actief op de onroerend goed markt in Den Haag.
Hij ziet het in Den Haag gebeuren dat beleggers een pand kopen zonder dat ze de regelgeving goed begrijpen. Ze kopen dan een woning met het doel deze te splitsen of er kamers in te verhuren, terwijl dat verboden is.
Niet de boot missen
“Ik begrijp de beweegredenen wel. Misschien denken mensen wel dat als ze in de verhuur geen winst maken, het pand toch wel het dubbele waard wordt. Dat is de afgelopen vijf jaar immers ook gebeurd. Dat kan ik natuurlijk niet uitsluiten. Sommige mensen die de boot hebben gemist zullen denken dat ze de volgende wel willen hebben.”
Wie zijn de nieuwe beleggers die de huidige hausse voeden? “Er zitten succesvolle MKB’ers tussen vanaf een jaar of veertig die wat kapitaal hebben opgebouwd, maar er zijn ook heel veel vijftigers en zestigers. Het zijn zelden jongeren.”
Volgend jaar wellicht een crash
Terwijl nieuwe kleine particuliere beleggers enthousiast kopen, gebeurt volgens Lentze onder meer ervaren beleggers het tegenovergestelde. “Ik zie juist veel meer professionele partijen een stapje terug doen en niks meer kopen. Ze verwachten dat er volgend jaar wellicht een crash komt. Er zullen mensen zijn die werken in de horeca of de reisbranche die hun hypotheek niet meer kunnen betalen.”
Dat hoeft niet meteen te betekenen dat de prijzen instorten, maar wel dat de prijsstijgingen stoppen. De Wit houdt hier ook rekening mee. “Wellicht zal achteraf blijken dat mensen die nu kopen niet te veel hebben betaald. Veel beleggers hebben moeite met het betalen van geld aan de fiscus. De grote vraag is wat er gebeurt vanaf 1 januari.”