‘Nu tijd om energietransitie te versnellen’

25 september 2018 Leestijd ± 2minuten
‘Nu tijd om energietransitie te versnellen’

Veel woningbezitters zeggen dat ze graag energiebesparende maatregelen nemen, maar slechts een klein deel zet de stap ook echt. Dit bleek vorige maand uit onderzoek van adviesbureau IG&H en bevestigde het beeld dat de consument het nog erg moeilijk vindt om zijn rol in de energietransitie te pakken.

Jeffry Broek, oprichter van De Energiebespaarders, was desondanks opgetogen toen hij de resultaten las. De Energiebespaarders biedt namelijk een complete oplossing waarmee het juist die woningbezitters wil helpen die vastlopen.

De woningbezitter die wel wil verduurzamen, maar het niet doet. Een herkenbaar beeld?

“Absoluut. IG&H concludeerde ook dat de klant een maatwerkoplossing wil en dat versnelling vraagt om een gepersonaliseerde en proactieve aanpak. Met De Energiebespaarders bieden wij een online platform dat de barrières wegneemt die woningbezitters tegenkomen. We vonden het dus erg leuk om te lezen.”

Wat bieden jullie precies?

“Wij helpen klanten eigenlijk in drie stappen. Ten eerste met gratis inzicht op afstand, ten tweede met onafhankelijk advies en ten derde met een zorgeloze installatie. 

Een obstakel lijkt dat duurzaamheid vaak niet aan bod komt bij een hypotheekaanvraag. Hoe kijken jullie daarnaar?

“Mensen identificeren financiering ook niet zo snel met een slimme of goede oplossing. Lenen is toch een beetje een vies iets, terwijl als je leent om je woning te verduurzamen dat een groot verschil kan geven in je maandelijkse lasten. Daarnaast heeft de hypotheekadviseur het ook al druk genoeg. We moeten dus niet te veel tijd en moeite van hem vragen.”

Zijn er genoeg financieringsmogelijkheden voor energiebesparende maatregelen?

“Als het via de hypotheek loopt zijn dat van nature wel langlopende processen. Er is beweging maar ik heb wel het gevoel dat het nog wel iets innovatiever zou kunnen. Ik vind bijvoorbeeld dat de rentes op consumptieve kredieten niet concurrerend zijn. Ik zou aanbieders toejuichen als ze in het gat tussen hypotheekrente en de rente op een consumptief krediet zouden springen. Daar tussenin zouden ze iets voor duurzame oplossingen kunnen gaan doen.”

Zou de financiële sector meer kunnen doen?

“Ik denk dat het goed zou zijn als er meer oplossingen komen. Ik ben er wel een fan van om de energietransitie te vergelijken met de Deltawerken. We moeten met z’n allen versneld de energietransitie in gaan en duurzamer gaan wonen. Het is nu tijd dat we gaan versnellen.”


Lees ook
Oversluiten? ‘Ouderen hebben veel moeite met de plotselinge aflosverplichting’
Opinie

Oversluiten? ‘Ouderen hebben veel moeite met de plotselinge aflosverplichting’

De lage hypotheekrente spoort veel woningbezitters aan om hun hypotheek over te sluiten. Daarbij krijgen ze wel te maken met complicaties. Zo is het rentetarief op een aflossingsvrije hypotheek bij veel aanbieders hoger dan op een hypotheek waarop wordt afgelost. Daarnaast hanteren veel aanbieders een aflosverplichting op minstens 50 procent van de woningwaarde.

Verhuizing en oversluiten: merendeel houdt aflossingsvrij en spaarproducten in stand
Opinie

Verhuizing en oversluiten: merendeel houdt aflossingsvrij en spaarproducten in stand

Bij de meeste aanbieders is er een flink verschil in rentetarief tussen een aflossingsvrije hypotheek en een hypotheek waarop wordt afgelost. Toch kiezen de meeste consumenten die verhuizen of oversluiten ervoor hun aflossingsvrije hypotheekdelen in stand te houden, vertelt hypotheekadviseur Dennis van Lieshout van Freek Hypotheek.

‘Inflatie zorgt voor hoger inkomen en verlicht de hypotheeklast’
Opinie

‘Inflatie zorgt voor hoger inkomen en verlicht de hypotheeklast’

Inflatie is vervelend als het gaat om de dagelijkse boodschappen die duurder worden of de energierekening die stijgt. Aan de andere kant verlicht inflatie in de loop van de tijd ook de last van de hypotheekschuld en laat het huis in waarde stijgen.

Aflossingspijn

Aflossingspijn

Groot nieuws afgelopen week: veel mensen met een aflossingsvrije hypotheek komen in de problemen. Ze hebben te weinig gespaard om deze straks aan het einde van de looptijd af te lossen. Gemiddeld komen deze consumenten 68.000 euro te kort.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.