Oerwoud aan financiële regelgeving: “Ons vak krijgt steeds meer waarde”

04 december 2023 Leestijd ± 3minuten
Oerwoud aan financiële regelgeving: “Ons vak krijgt steeds meer waarde”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Hans Stroosma van BTER Financieel Leeuwarden over de mogelijke wijzigingen in het belastingstelsel, en wat de invloed hiervan is op financieel advies.

Tijdens de verkiezingen was belasting een belangrijk thema, waaronder ook de erfbelasting op woningen. Zo wil GroenLinks-PvdA deze belasting verhogen. Waar sta jij in deze discussie?   

“Ik ben geen voorstander om daar meer belasting op te heffen. Aan de andere kant is het te makkelijk om populistische uitspraken te doen als partij. Alles verlagen of afschaffen kan niet. Nederland heeft een flink begrotingstekort, wat volgens berekeningen alleen maar groter wordt. We geven meer uit dan binnenkomt. En die rekening moet ergens van betaald worden. Verlaag je dus op het ene vlak de belasting, dan zal een andere belastingpost omhoog moeten.

De discussie gaat vaak over belasting op inkomen versus vermogen. Stel, dit gaat op de schop: wat betekent dit dan voor het intermediair en financieel advies?

“Ik zie wel dat ons vak steeds meer waarde krijgt. In de financiële crisis stond de rol van onafhankelijke adviseur ter discussie. Onze rol was uitgespeeld, dacht iedereen. Dit beeld is volledig gekanteld. De overheid maakt de financiële regelgeving steeds complexer, waardoor er steeds meer behoefte is aan advies op maat. Dit kunnen consumenten niet even uit de computer halen.”

Doordat het zo’n oerwoud is geworden met allerlei wetten, regels en subsidies is jullie rol belangrijker geworden?

“Het lukt de overheid en gemeenten niet om de burger te bereiken. Ze hebben de kennis niet in pacht en mogen ook niet adviseren over financiële zaken. Hierdoor zien de burgers door de bomen het bos niet meer. Dat gaat overigens verder dan de woningmarkt. Je ziet bijvoorbeeld hetzelfde in de zorg gebeuren. Waar moeten mensen met problemen heen?”

Nu kan de consument de weg zelf nog niet vinden, maar wellicht brengt de ontwikkeling van artificial intelligence daar op termijn verandering in. Ben jij bang voor die bedreiging?

“We moeten hier zeker op anticiperen. Er zal vast een hybride vorm van advies komen, maar bang voor volledig vervangen ben ik niet. Als de consument een grote financiële beslissing neemt, wil hij of zij altijd een bevestiging. Informeren doen ze wel op het internet, maar je kan de kwaliteit moeilijk toetsen. Klopt het? Is de informatie verouderd of gestuurd advies? Dan ga je toch zoeken naar een professional.”

Er zijn al extensies als Betrap de Makelaar voor woningzoekers. Wat nou als er ook zulke technologieën voor financieel advies komen?

“Uiteindelijk gaat het om het interpreteren van kennis. Je kan heel veel informatie krijgen, maar wat kan je ermee? Leidt dat tot het gewenste resultaat? Als ik een MRI scan laat maken, dan zie ik exact hetzelfde als wat de arts ziet, maar ik kan er niets mee. En dan heb ik het nog niet eens over de input die je AI moet geven. Nee, ik zie ons niet snel vervangen worden door een robot.”


Lees ook
Jan Thale Haandrikman: ‘Banken willen van hun advieswerk af en staan open voor verschuiving naar intermediair’
De Koplopers

Jan Thale Haandrikman: ‘Banken willen van hun advieswerk af en staan open voor verschuiving naar intermediair’

Sinds 14 augustus staat Jan Thale Haandrikman aan het roer van Van Bruggen Adviesgroep. Door het wegvallen van de oversluitmarkt hebben hypotheekondernemers zich moeten heroriënteren en ingrijpende personele maatregelen moeten nemen. Toch maakt Haandrikman zich geen zorgen: “We zien stabiliteit ontstaan in de nieuwe werkelijkheid.”

Nieuwe tools voor woningbehoud
Column

Nieuwe tools voor woningbehoud

Op 1 januari gaan onze nieuwe Voorwaarden en normen in, daar zijn we bij NHG trots op. We denken dat we ze duidelijker en gebruiksvriendelijker hebben gemaakt. Logischer opgebouwd, met onderdelen die goed op elkaar aansluiten, in heldere taal verwoord. En daarmee dus waardevoller voor keten en consument. Daarnaast voeren we inhoudelijke vernieuwingen en verbeteringen door. Eéntje licht ik er hier graag uit: de uitbreiding van de ‘woningbehoud-tools’. 

Geld lenen van familie voor huis populair: “Kan tot frictie leiden”

Geld lenen van familie voor huis populair: “Kan tot frictie leiden”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Erik Verberg van De Financiële Alliantie in Zwolle over de familiehypotheek, doorstroming van ouderen en lage hypotheekrente. 

Huidige manier van financieren gedateerd? “Het is op het moment veel te rigide”

Huidige manier van financieren gedateerd? “Het is op het moment veel te rigide”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week geeft Christian Gilissen van Gilissen Finance zijn visie op de uitspraak van Menno Luiten dat banken moeten stoppen met hun hypotheekadvies en de uitspraak van Carla Muters dat de woningfinanciering gedateerd is.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.