‘Ondanks een BKR-registratie was een hypotheek toch mogelijk’

12 oktober 2023 Leestijd ± 2minuten
‘Ondanks een BKR-registratie was een hypotheek toch mogelijk’

In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Vandaag vertelt Stephan Schouten, bedrijfsleider/financieel adviseur bij De Hypotheker in Hoofddorp, over dat ene advies…

“Een man van 50 jaar moest zijn eigen woning verkopen nadat hij arbeidsongeschikt was geraakt en de hypotheek niet meer kon betalen. Daarna was hij bij een familielid gaan inwonen.”
“Ondertussen waren er wat betalingsachterstanden ontstaan, waardoor hij een A2-codering bij het BKR op zijn naam kreeg. Die codering zou op 1 januari 2024 verwijderd worden. Toen meneer weer hersteld was, heeft hij een baan in loondienst gezocht, in plaats van het zelfstandig ondernemerschap dat hij daarvoor had gedaan.”

Coulant

“Dit jaar is hij erin geslaagd een nieuwe woning te kopen, ondanks die A2-codering bij het BKR. De hypotheekverstrekker, die ook zijn woning daarvoor had gefinancierd, stapte hier overheen. Ze waren coulant, omdat vrij snel de A2-codering zou aflopen. Bovendien heeft de man op dit moment een goed inkomen en heeft hij spaargeld van ruim 40.000 euro achter de hand.”

“Dit is een redelijk uniek geval. De meeste geldverstrekkers gaan bij zo’n BKR-registratie niet met de hypotheekaanvrager in zee, bij 95 procent van de geldverstrekkers hoef je niet aan te kloppen. Maar deze persoon had inmiddels netjes zijn betalingsachterstanden bij de hypotheekaanbieder ingelopen, wat in zijn voordeel sprak. In de praktijk kom ik overigens zelden klanten tegen, die een A-codering bij het BKR op hun naam hebben staan.”

Niet blindstaren

“Je kunt hier als adviseur de les uit trekken dat je moet onderzoeken of er een hypotheekverstrekker is, die mensen met een A-codering accepteren. Puur op basis van de cijfers paste de hypotheek prima bij de klant en hij had ook geld achter de hand. Belangrijk is dat je iemand niet direct moet afrekenen op bepaalde omstandigheden uit het verleden, waar hij niets aan kan doen. In dit geval was dat arbeidsongeschiktheid. Ik dacht eerst dat dit een kansloos verhaal zou zijn, maar ik ben heel blij voor de klant dat dit toch is gelukt.”


Lees ook
Rente op studieschuld vervijfvoudigt: “Met de kennis van nu hadden veel mensen andere keuzes gemaakt”

Rente op studieschuld vervijfvoudigt: “Met de kennis van nu hadden veel mensen andere keuzes gemaakt”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week spreken we Nico de Graaf van Hypotheekshop Bussum over de rente op studieschulden, die vanaf volgend jaar vijf keer zo hoog is.

Zijn senioren de toekomst van de huizenmarkt?
Column

Zijn senioren de toekomst van de huizenmarkt?

Tegen 2030 heeft een kwart van de huishoudens in Nederland een hoofdbewoner die 70-plus is. Het grootste gedeelte van deze bevolkingsgroep heeft een woning die in verhouding (te) groot is. Het is logisch dat senioren blijven wonen in die grote woning, maar dit betekent wel dat de doorstroming van de huizenmarkt beperkt wordt. 

Geen doorhalingen meer: “Als een klant gokverslaafd is, kan hij of zij dat alsnog buiten beeld houden”

Geen doorhalingen meer: “Als een klant gokverslaafd is, kan hij of zij dat alsnog buiten beeld houden”

Tegenwoordig zijn bankafschriften niet meer geanonimiseerd/doorgehaald. Banken en adviseurs kunnen alle transacties zien, waaronder ook betalingen die wellicht gevoelig liggen. Zoals gokgerelateerde afschrijvingen, maar bijvoorbeeld ook grote betalingen aan slijterijen. Hoe gaan adviseurs hiermee om?

Meer leenruimte bij een goed energielabel: ‘Ook verduurzaming bij lage labels stimuleren’

Meer leenruimte bij een goed energielabel: ‘Ook verduurzaming bij lage labels stimuleren’

Kopers van een woning met een hoog label krijgen volgend jaar meer leenruimte. Hoe beter het huis geïsoleerd is, hoe meer je mag lenen. Dat blijkt uit de nieuwe richtlijnen voor hypotheken voor volgend jaar vanuit het ministerie van Financiën. Maar de meningen over dit plan zijn verdeeld. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.