De huizenmarkt is in grote delen van Nederland oververhit. Het Financieel Stabiliteitscomité van de overheid wil onderzoeken of bepaalde verkoopmethoden speculatie in de hand werken. Een nieuwe verkoopmethode die in opkomst is, is online bieden. De vraag is of dit tot speculatie leidt.
Mark Glas van de Gratis Makelaar uit Rotterdam denkt van niet. Het bedrijf is vorig jaar april gestart met online bieden. Verkopers kunnen hun woning aanmelden voor de site. Het proces is voor hun gratis, de uiteindelijke koper betaalt veilingkosten. Tot nu toe heeft het kantoor tweehonderdvijftig woningen op deze manier verkocht. Oprichter Glas vertelt hoe het verkoopproces werkt en tot wat voor verkoopopbrengsten dit leidt.
Hoe werkt het verkoopproces van de Gratis Makelaar?
“Eerst komt onze taxateur langs om met de verkoper een vraagprijs vast te stellen. Als een woning op de markt komt, houden we standaard twee keer een open huis. Daarna is er drie tot vijf werkdagen de tijd om een bod uit te brengen. Als koper kun je er zo goed over nadenken en een bod uitbrengen. Ik vergelijk het altijd met hoe het verkoopproces normaal gaat. Onder hoge druk moeten kopers vaak in een ondoorzichtig proces een beslissing nemen. Dat is echt niet goed.”
Online verkopen leidt tot een rustiger verkoopproces?
“Ja, wij brengen rust in het verkoopproces. Wij gaan nooit voor de markt uit. Wat veel gebeurt is dat vóór een woning op de markt komt makelaars die al aan elkaar hebben doorgespeeld. Als koper moet je dan eigenlijk al duizenden euro’s uitgeven aan een aankoopmakelaar om toegang te krijgen tot de woningmarkt. Wij kiezen ervoor om er even de tijd voor te nemen. Voor kopers is dat prettig, maar voor het proces als geheel ook.”
Hoe zit het met de verkoopopbrengsten?
“We zien dat online bieden leidt tot goede verkoopopbrengsten, maar ik zal niet zeggen dat wij altijd in iedere situatie de allerhoogste opbrengst weten te realiseren. Wij zien het ook breder dan alleen het hoogste bod, het gaat om een combinatie van opbrengst en de voorwaarden. Het kan best zijn dat iemand aangeeft dat hij geen voorbehoud van financiering nodig heeft of over twee maanden al kan afnemen en dat dit de verkoper heel goed uitkomt. Het komt ook voor dat bieder nummer twee en de verkoper tijdens het open huis een goede klik met elkaar hebben en dat het een persoonlijke gunning is.”
De transparantie van online bieden leidt dus niet tot speculatie?
“Ik vind het interessant dat er onderzoek gedaan gaat worden naar speculatie. Ik ben heel benieuwd hoe ze de markt met gesloten enveloppen waarderen. Ik denk dat dit juist zorgt dat voor een enorme druk op de prijzen en voor onmenselijke situaties. Volgens mij kun je niet tegen de transparantie zijn zoals wij die bieden. Ik geloof ook niet dat het tot speculatie leidt, ik denk dat het juist leidt tot een goed marktevenwicht.”