Ons advies helpt mee om een dure vereffening te voorkomen

15 november 2023 Leestijd ± 2minuten
Ons advies helpt mee om een dure vereffening te voorkomen

De eigenaar van een woning is overleden, heeft geen testament en de erfgenamen zijn onvindbaar. In zo'n geval kan de rechter op verzoek van een belanghebbende of een schuldeiser een zogeheten vereffenaar benoemen. Die is dan verantwoordelijk voor de afwikkeling van de nalatenschap. 

De bank heeft een hypothecaire vordering op de overledene en is zowel belanghebbende als schuldeiser. Daarom is mij gevraagd op te treden als vereffenaar. 

Naast een nog verdergaand erfgenamenonderzoek dan normaal, doe ik onderzoek naar de samenstelling van de nalatenschap en start de verkoop van het huis. 

Hoe je het ook wendt of keert, er gaat veel tijd zitten in het vereffenen van een nalatenschap. En daarmee zijn de kosten aanmerkelijk, kosten die niet zouden hoeven te worden gemaakt als er een testament zou zijn gemaakt door de eigenaar van de woning. 

Sinds ik dit soort vereffeningen doe, ben ik me meer bewust van het belang van een testament. In artikel 43 Wet op het notarisambt staat onder andere dat de notaris zo nodig wijst op de gevolgen voor de partijen die uit de inhoud van de opgemaakte aktes voortvloeien. Ik geef een kleine twist aan dit artikel: als iemand wel een huis koopt maar geen testament maakt of heeft, wijs ik de partij(en) op de gevolgen voor hen die uit het niet-maken van een testament voortvloeien. Vaak worden ze daar wakker door geschud.

Als u met mij van mening bent dat het hebben van een testament het 'gedoe' van een vereffening voorkomt en dat daarmee aanzienlijke kosten kunnen worden bespaard, dan nodig ik u graag uit om dit aspect bij uw klanten te benadrukken.


Lees ook
Menno Luiten: “De consument verdient volledige transparantie”
De Koplopers

Menno Luiten: “De consument verdient volledige transparantie”

De afgelopen weken kon niemand in de vakpers om Menno Luiten heen. Na bijna vijf jaar is hij weer terug op het oude nest. Direct laat de nieuwe directeur van MUNT Hypotheken het stof opwaaien in hypotheekland. Enigszins verbaasd: “Ik verkondig de boodschap dat banken geen advies zouden moeten geven al tien jaar.”

Huidige manier van financieren gedateerd? “Het is op het moment veel te rigide”

Huidige manier van financieren gedateerd? “Het is op het moment veel te rigide”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week geeft Christian Gilissen van Gilissen Finance zijn visie op de uitspraak van Menno Luiten dat banken moeten stoppen met hun hypotheekadvies en de uitspraak van Carla Muters dat de woningfinanciering gedateerd is.

Wie krijgt mijn stem?
Column

Wie krijgt mijn stem?

Er zijn meer dan genoeg belangrijke onderwerpen te bedenken voor de verkiezingen. Als hypotheekadviseur die dagelijks aan tafel zit met woningzoekenden, kan ik mij maar één hoofdthema bedenken: de woningnood.

Bieden zonder voorwaarden: “Verplichting zou een gelijk speelveld creëren”

Bieden zonder voorwaarden: “Verplichting zou een gelijk speelveld creëren”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week deelt Roel Wonders onder meer zijn visie op het schrappen van voorbehoud van financiering. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.