Onvoorziene fiscale strop treft juist huizenbezitters die veel hebben afgelost

31 mei 2017 Leestijd ± 3minuten
Onvoorziene fiscale strop treft juist huizenbezitters die veel hebben afgelost

Een huizenbezitter met een kleine hypotheekschuld kan er vanwege de jaarlijkse inperking van de hypotheekrenteaftrek mee geconfronteerd worden dat hij meer belasting moet betalen dan hij kan aftrekken. Dat kan voorkomen omdat iedereen, volgens staatssecretaris Wiebes, de hypotheekrente in de aangifte moet opgeven, zelfs als dit niet of niet volledig leidt tot een aftrekpost. De VEH vindt dat dit in strijd is met eerdere toezeggingen van minister Blok en tekent protest aan. “Het toont maar weer aan hoe complex we de regelgeving met betrekking tot de eigen woning hebben gemaakt,” vindt Hendrik Schakel van Viisi.

Tot vier jaar geleden konden huizenbezitters nog tegen het hoogste tarief van 52 procent hypotheekrente aftrekken. Inmiddels gaat daar ieder jaar een half procent vanaf. Een van de gevolgen daarvan is dat een huizenbezitter die nog maar een kleine hypotheekschuld heeft, meer belasting moet betalen dan er aan hypotheekrenteaftrek kan worden verrekend. In feite betaalt hij dus geld bij, in plaats van te profiteren van de hypotheekrenteaftrek. In antwoord op Kamervragen stelt staatssecretaris Eric Wiebes dat het ’verplicht’ is om een eigenwoningschuld “en de daarmee verband houdende aftrekbare kosten eigen woning” op te voeren in de aangifte. “Dat betreft geen keuze”, aldus Wiebes.

Standpunt VEH
De Vereniging Eigen Huis is het niet eens met deze opvatting en vindt dat die in strijd is met eerder gedane toezeggingen door minister Blok bij de behandeling van de Wet Maatregelen Woningmarkt 2014. Daarin gaf Blok het volgende aan: “Overigens biedt het wetsvoorstel belastingplichtigen die onder de Hillen-regeling vallen en een kleine eigenwoningschuld hebben de ruimte om de gevolgen van de tariefsaanpassing te voorkomen. Belastingplichtigen kunnen er in dat geval voor kiezen om de kosten vanaf 2014 niet in box 1 in aftrek te brengen.” Kort gezegd: de belastingplichtige moet volgens de VEH de vrijheid hebben om de aftrekbare rente en kosten van de eigen woning wel of niet in de aangifte op te geven om op die manier een belastingcorrectie te voorkomen.

De Vereniging Eigen Huis vindt dat mensen erop moeten kunnen vertrouwen dat het kabinet altijd met één mond spreekt. De vereniging roept in een brief de Staatssecretaris op de onduidelijkheid die nu is gecreëerd weg te nemen en eerder gedane toezeggingen van het Kabinet na te komen. Ook uit de politiek komen soortgelijke signalen. Zo stelt Carola Schouten van de ChristenUnie: “Dit is totaal niet in de geest van de wet. De Kamer heeft dit niet zo gewild, dus los het op!”

De bedoeling van de wet
Hoe kijkt de markt naar de kwestie? “Het gaat erom of het de bedoeling van de wet was om de tariefcorrectie altijd toe te passen”, vindt Hendrik Schakel, co-founder van Viisi. “Volgens de wet zitten de woning en de woningschuld in box 1, en ben je verplicht de hypotheekrenteaftrek op te geven. En dat kost een paar honderd euro per jaar, afhankelijk van de hoogte van de eigenwoningschuld, de rente en je belastingtarief. Als het onbedoeld is – en daar lijkt het wel op, gezien de uitspraak van minister Blok – dan moet je daar als overheid duidelijkheid over geven. De retoriek achter het verlagen van de hypotheekrenteaftrek was ‘we gaan het voordeel verkleinen’. Niet: ‘we gaan het voordeel ombuigen in een nadeel’.”

Volgens Schakel illustreert de kwestie hoe complex de wetgeving bij een eigen woning is geworden. “Een punt is dat je juist de mensen die hun hypotheek aflossen, opzadelt met een belastingcorrectie. Immers, als je niet of weinig aflost, voel je deze correctie niet. Je wordt dus eigenlijk bestraft omdat je je hypotheek aflost. Terwijl de wetgeving sinds 2013 is erop gericht om de aflossen te belonen.”  


Lees ook
Kleine schulden uit het verleden zitten hypotheek in de weg
Opinie

Kleine schulden uit het verleden zitten hypotheek in de weg

Wie vanwege een relatief kleine en inmiddels afbetaalde schuld uit het verleden nog een negatieve kredietregistratie heeft bij het Bureau Kredietregistratie (BKR), kan daar nog vijf jaar last van hebben bij een hypotheekaanvraag. Zo blijkt uit het artikel Helaas, geen nieuw huis dankzij BKR op NRC.nl. Volgens Marcel Warnaar van het NIBUD ligt de zwarte piet iets te snel bij het BKR: “Een minder rigide omgang door hypotheekverstrekkers met schulden uit het verleden zou ook helpen.”

Ewald Bary, Lindenhaeghe: “De klant wil bevestiging van iemand die hij vertrouwt”
Opinie

Ewald Bary, Lindenhaeghe: “De klant wil bevestiging van iemand die hij vertrouwt”

Veel financieel dienstverleners hebben hun adviseurs afgelopen jaren onderworpen aan vakbekwaamheidsopleidingen in het kader van de wettelijke cyclus. Nu is er weer ruimte voor bovenwettelijke opleidingen. Vragen stellen is wellicht de belangrijkste vaardigheid. “Menig adviseur kan hier nog sterk in verbeteren”, stelt Ewald Bary, commercieel directeur van opleidingsinstituut Lindenhaeghe. Lees ook de interviews met Jeanette Hadderingh van NIBE-SVV en Edwin Deijs van Hoffelijk.

Kopen om te verhuren steeds populairder
Opinie

Kopen om te verhuren steeds populairder

In Nederland zijn zo’n 460.000 huizen gekocht door private investeerders, met als doel deze te verhuren. Op een markt van in totaal 7,6 miljoen woningen misschien nog niet zo heel veel, maar toch wordt buy-to-let ook in Nederland steeds populairder. NIBC Direct richt zich sinds kort met de Investeringshypotheek precies op deze doelgroep.

“Pensioenfondsen kijken meer dan banken naar de lange termijn”
Opinie

“Pensioenfondsen kijken meer dan banken naar de lange termijn”

Sinds enkele jaren betreden pensioenfondsen en andere investeerders de Nederlandse woningmarkt. Zowel de consument als het intermediair profiteert. Toch kunnen partijen zoals MUNT Hypotheken rekenen op kritiek. Want blijven zij wel trouw aan de huizenbezitter? Zijn pensioenfondsen niet snel gevlogen als andere investeringen meer rendement opleveren? Jeroen Looman, directeur van MUNT Hypotheken, stelt dat het benoemen van de risico’s duidt op gebrekkige kennis. “De angst voor verandering, die heel menselijk is, wint het nog te vaak van de ratio.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.