‘Ook als alleenstaande kun je een huis kopen in Amsterdam, met de juiste voorbereiding en het juiste team om je heen'

22 april 2025 Leestijd ± 5minuten
‘Ook als alleenstaande kun je een huis kopen in Amsterdam, met de juiste voorbereiding en het juiste team om je heen'

Iedere adviseur kent het wel: zo’n advies dat je bijblijft. Ook na jaren en heel veel klanten. Zo'n moment waarop je samen met een klant iets moois voor elkaar krijgt. Deze keer vertelt Ilse van Rijn van AH Finance in Amstelveen over een klant die dacht geen kans te maken op de Amsterdamse woningmarkt. 

Kun je de situatie schetsen? 

Ja, er kwam niet zo lang geleden een klant bij mij langs, Pedro. Hij was al bij verschillende hypotheekadviseurs in en rondom Amsterdam geweest en eigenlijk een beetje moedeloos. Hij had een goed salaris, meer dan 1,5 keer modaal, was ambitieus, begin 30 en volop in ontwikkeling. Overal kreeg hij te horen: ‘Als alleenstaande ga je het in Amsterdam niet redden, je hebt een partner nodig.’ Hij woonde hier pas drie jaar, had wel wat gespaard, maar zag zijn situatie zelf ook als een flinke uitdaging.  

Wat me raakte, was zijn bescheidenheid en eerlijkheid. Hij had gespaard, ondanks een hoge huur, en was oprecht toe aan een volgende stap. De gunfactor was er absoluut, maar belangrijker: de financiële basis ook. Klanten als Pedro komen vaker langs – mensen die twijfelen of het überhaupt zin heeft. Dan is het aan mij om juist dát vonkje hoop aan te wakkeren. 

Hoe heb je dit aangepakt? 

We zijn begonnen met een open gesprek en niet meteen gaan kijken naar wat níet kan, maar juist opzoek gegaan naar kansen. Ik wilde begrijpen wie hij was, wat hij belangrijk vond en hoe zijn financiële situatie écht in elkaar zat. En wat bleek? Ondanks de druk van de huurmarkt en zijn eenpersoonshuishouden, had hij zijn zaken goed op orde. 

Daarna hebben we heel concreet gekeken: wat voelt comfortabel, zónder dat je moet inleveren op levensgeluk? We hebben ook meteen onze aankoopmakelaar erbij betrokken. Kijk eens mee, wat is er realistisch te koop voor zijn budget, in welke buurten kan hij dan gaan zoeken? Door zo’n team om hem heen te bouwen en alles goed voor te bereiden, kreeg hij ook dat zelfvertrouwen terug. Het gevoel van: hé, er zijn dus wél mogelijkheden voor mij. Dit samen met een klant bereiken is zo waardevol. 

Wat maakte dit advies anders dan dat van andere adviseurs? 

Ik denk dat wij misschien net wat verder kijken dan de eerste ‘onmogelijkheden’. We zoeken echt naar de kansen, naar de details die net het verschil kunnen maken. Dat begint bij die grondige voorbereiding: we pluizen vooraf alles uit – inkomen, spaargeld, BKR, noem maar op. Dan kun je straks snel schakelen. En we kijken naar die kleine knoppen waar je aan kunt draaien. En dan gaat het om de details: welke geldverstrekker kijkt gunstiger naar jouw type inkomen? Hoe kan een goed energielabel je extra ruimte geven? Soms maakt het uit of je voor 10 of 20 jaar rentevast kiest. Allemaal knoppen waar je aan kunt draaien. Dat maatwerk kan net het verschil zijn tussen ‘helaas’ en ‘het is gelukt’.  

Je hebt dus ook meteen een aankoopmakelaar erbij betrokken? 

Ja, die samenwerking is voor mij een essentieel onderdeel van goed advies. De korte lijntjes met de aankoopmakelaar zijn goud waard. Dan kun je snel schakelen over een bod of de voorwaarden omdat je iemands situatie en wensen door en door kent. Je kunt jouw klant zo ook het vertrouwen geven. Pedro belde me soms op, gestrest: ‘Ilse, doe ik er wel goed aan? Doe ik niks geks?’ Hij voelde zich soms bijna schuldig dat hij weer belde. Maar dat vond ik geen enkel probleem. Even 5 minuten sparren, kan net die stress wegnemen. Dat hoort ook bij mijn rol als adviseur. 

Wat was het resultaat voor de klant? 

Dat was fantastisch: hij kocht direct de eerste woning die hij bezichtigde! Hij twijfelde zelf nog even: ‘Is dat niet gek, het eerste huis meteen kopen?’ Maar de voorbereiding was goed, het gevoel was goed, dus hij durfde de stap te zetten. Hij heeft nu zijn eigen plek in Amsterdam Nieuw-West en is helemaal happy. En inmiddels stuurt hij zijn vrienden door die in een vergelijkbare situatie zitten. Dat zegt denk ik alles. 

Wat is je belangrijkste les uit deze situatie? 

Wat ik hier vooral weer uit meeneem, is hoe belangrijk die goede voorbereiding en begeleiding zijn. Zeker voor alleenstaanden in een lastige markt als Amsterdam. Er zijn zoveel hardwerkende mensen, die ambitieus zijn en het ook heel goed doen, maar toch denken dat het voor hen onmogelijk is om een woning te kopen. Hierdoor blijven zij torenhoge huren betalen. 

Als je echt de diepte ingaat, alle mogelijkheden bekijkt en samenwerkt met experts, dan kun je vaak veel meer dan je denkt. Het geeft mij enorm veel voldoening als je iemand als Pedro, die de hoop bijna had opgegeven, toch aan een koopwoning kunt helpen. Het laat gewoon zien: er liggen kansen, ook nu. Je moet alleen weten waar je moet zoeken en welke stappen je moet zetten. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.