Hij is zonder een financiële opleiding in het vak van hypotheekadviseur terechtgekomen. Maar inmiddels heeft hij een grote affiniteit voor zijn vak ontwikkeld. “Elke casus is anders. Dat maakt het interessant”, zegt Denijal Dzemidzic van Van Bruggen Adviesgroep in Assen.
Dzemidzic is in 2016 begonnen bij assurantiekantoor Hemmen Advies in Assen. Op een dag werd hij daar voor een kopje koffie uitgenodigd.
“Ze kenden me via de handbalvereniging waar mijn vader actief was. Ik ben toen langs gegaan en blijven plakken. Ik heb al mijn Wft-diploma’s gehaald en heb me zo langzaam omhoog gewerkt tot financieel adviseur. Maar het zat niet in mijn opleiding dat ik deze kant op zou gaan. Ik heb een economische, maar geen financiële opleiding gevolgd. Ik heb hiervoor commerciële economie gestudeerd, met een minor ondernemerschap.”
Grotere mogelijkheden
Van Bruggen Adviesgroep nam vier jaar geleden Hemmen Advies over en zo kwam Dzemidzic bij Van Bruggen terecht. De overname is Dzemidzic goed bevallen. “Van Bruggen is natuurlijk een landelijke keten en daardoor worden de mogelijkheden toch wat groter. We hebben directere ingangen. Het bevalt uitstekend bij Van Bruggen Adviesgroep.”
Dzemidzic behandelt voornamelijk hypotheken en daarnaast particuliere en zakelijke schadeverzekeringen.
“Het meeste doe ik op het gebied van hypotheken. Ik hoor weleens: wat is hier nou interessant aan? Die hypotheken zijn toch allemaal hetzelfde? Maar dat vind ik nou niet. Ik heb bijvoorbeeld soms twee klanten die voor dezelfde woning gaan, maar toch een totaal verschillende casus hebben. Ze hebben bijvoorbeeld een heel ander inkomen, of een heel andere schuldenproblematiek. Elke casus is verschillend en dat vind ik zo interessant. Geen enkel dossier is hetzelfde.”
Gewenning aan hoge rente
Dzemidzic merkt dat de zomervakantie voorbij is en dat er weer veel woningen op de markt komen. “Dat zorgt voor veel roering op de markt. Mensen zijn gewend geraakt aan de hoge rente. Tijdens het begin van de oorlog in Oekraïne werden mensen behoorlijk terughoudend. Daardoor gingen de woningprijzen omlaag. Maar ook in Assen is er nog steeds een woningtekort. Daardoor gaan mensen weer fanatieker de huizenmarkt op, ondanks die nog aanhoudend hoge rente.”
“We hebben bij Van Bruggen ook naastgelegen kantoren in Groningen en Klazienaveen. In alle drie de gebieden zie je dat het overbieden weer terug begint te komen. Dat gebeurt zelfs in dorpen in de provincie Groningen.”
Dzemidzic ziet dat het voor doorstromers makkelijker is om te overbieden, omdat die gebruik kunnen maken van hun overwaarde. “Ik heb laatst een situatie gehad dat een starter en een doorstromer naar dezelfde woning gingen kijken. Dan heeft zo’n doorstromer toch net iets meer stootkracht dan een starter. Ook zie ik dat weinig alleenstaanden een huis kopen. Dat geldt vooral voor de starters. Ze hebben helaas minder financiële mogelijkheden dan de doorstromer.”