Fraudeurs belanden vervolgens in een register dat hypotheekverstrekkers kunnen inzien. Daar staat ‘een groot aantal’ namen in, weet Van der Laan. Wie in de fout is gegaan, komt meestal acht jaar op de lijst te staan.
Geldverstrekkers zijn gewaarschuwd
“Het is niet zo dat iemand die op de lijst staat helemaal nooit meer een hypotheek kan krijgen, maar het wordt wel veel moeilijker: andere geldverstrekkers zijn dan gewaarschuwd. Deze kunnen dan contact opnemen met de vorige hypotheekbank van de aanvrager om na te gaan waarom iemand op de lijst is gezet”, aldus Van der Laan.
Het zijn vooral consumenten die in dit frauderegister staan. “De rol van de adviseur blijft bij fraudezaken vaak buiten beeld. Als een adviseur bij verschillende verstrekkers frauduleuze aanvragen doet, wil dat niet zeggen dat de ene partij weet dat de adviseur dat ook bij een andere partij heeft gedaan”, stelt Van der Laan. Toch staan er ook verschillende adviseurs op de lijst. “We hebben voorbeelden gezien waarbij de adviseur mensen stimuleerde om bepaalde zaken aan te passen in hun hypotheekaanvraag.”
In geval van fraude wordt er samengewerkt met de gemeente, het Openbaar Ministerie en de politie en kunnen panden worden gesloten of in beslag genomen.