Over grijzer en kaler worden - én de liefde voor het vak

15 juni 2022 Leestijd ± 2minuten
Over grijzer en kaler worden - én de liefde voor het vak

Er is natuurlijk niets mis met oudere grijze mannen, kijk maar naar mijn foto. In de advieswereld wordt het aantal grijstinten alleen wel erg hoog. En deze vergrijzing lijkt gepaard te gaan met een kaalslag.

Veel ongebonden en onafhankelijke adviseurs stoppen en verkopen hun onderneming en portefeuille aan één van een aantal zeer actief opkopende partijen. Hiermee zijn zij meteen verzekerd van een leuk pensioen. Ook daar is niks mis mee natuurlijk.

Deze opkopende partijen zijn met name gericht op het efficiënter maken van de bedrijfsvoering, het verlagen van kosten en verhogen van het rendement. Ook niks mis mee, maar ik ben het met Jurjen Oosterbaan (DFO) eens dat deze partijen het weinig hebben over de klant. De vraag is dus ook of de consument gebaat is bij deze ontwikkeling, nog los van de andere door Jurjen geschetste mogelijke consequenties.

Online leads

In gesprek met het intermediair blijkt dat zij een aantal uitdagingen heeft. Met name als kleine intermediair is het lastig te investeren in automatisering, het efficiënter maken van processen door kantoorautomatisering en het creëren van online leads.

Ook wordt na jaren advieswerk de administratieve last steeds zwaarder en ziet men vaak op tegen het activeren van het bestaande, vaak wat verwaarloosde, klantenbestand. Verkopen voor een leuke prijs is dan een mooie oplossing, zeker nu we over de piek in het hypotheekmarkt heen zijn. 

Er is echter een aantrekkelijk alternatief: samenwerken. Aantrekkelijk, omdat veel adviseurs liefde voor het vak hebben en graag nog even door zouden willen gaan. En ook voor de klanten is het aantrekkelijk, omdat het bijdraagt aan de kwaliteit van de dienstverlening. Door samenwerking, met elkaar of met een grotere partij, kan er namelijk wél worden geïnvesteerd in automatisering, optimalisering van processen, actief klantbeheer en online aanwezigheid. 

Klantenportefeuille wordt meer waard

Daarmee blijft je agenda gevuld en kun je je als adviseur focussen op het advies: de mogelijkheid bestaat het administratieve werk en bijvoorbeeld de binnendienstactiviteiten uit te besteden. Als extra bijkomstigheid wordt de onderneming en de klantenportefeuille meer waard en draagt het bij aan een nog beter (verlaat) pensioen. Op deze manier hoeft vergrijzing niet gepaard te gaan met een kaalslag. 

Natuurlijk moeten we dan wel zorgen dat jongere adviseurs het ook aantrekkelijk vinden om als zelfstandige ondernemer het advieswerk op te gaan pakken. Dat het leuk en rendabel is, bewijzen de duizenden vergrijzende adviseurs al decennia. 


Lees ook
Overwaarde belasten? “Sommigen moeten dan een schuld aangaan”

Overwaarde belasten? “Sommigen moeten dan een schuld aangaan”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Robert van der Hoeven van Hypotheekshop Voorburg en Klaas Ozinga van De Hypotheker Voorburg bespreken onder meer het belasten van overwaarde: “In 2009 stonden mensen huilend aan mijn bureau.”

Kilometervreter op zoek naar de wensen van adviseurs

Kilometervreter op zoek naar de wensen van adviseurs

Per maand legt relatiemanager Remco van der Veen rustig drie- tot vierduizend kilometer af. Het is zijn missie om binnen een paar jaar alle hypotheekadviseurs van Nederland te hebben bezocht namens MUNT Hypotheken. “Mijn belangrijkste vraag is altijd: wat kan er beter?”

Hypotheekadvies geven aan expats: 7 vragen én antwoorden

Hypotheekadvies geven aan expats: 7 vragen én antwoorden

Elke hypotheekadviseur werkt zo nu en dan aan de financiering van een buitengewone woning. In deze rubriek gaan we op zoek naar bijzondere locaties. Dick van Leeuwen werkt als hypotheekadviseur in en rondom Den Haag, waar een kwart van zijn klantenportfolio bestaat uit arbeidsmigranten.

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’
Opinie

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’

Twee miljoen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Een deel verwacht in de problemen te komen als het moment voor aflossing daar is. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwen voor een mogelijk drama. Maar volgens financieel adviseur Paul van der Kwast loopt het niet zo’n vaart.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.