Makelaars stellen dat overbieden weer de norm is geworden. Herken je dat?
“Zeker, we zijn weer bijna terug naar Coronatijd waarbij je goed moet kijken of een woning niet expres lager in de markt is gezet dan de daadwerkelijke waarde van die woning. Een goede aankoopmakelaar kan huizenzoekers wel informeren tot welke grens ze zouden moeten gaan, maar dan nog zien we dat er flink over de adviesprijs wordt geboden. Er zijn nog steeds veel kopers met diepe zakken. Dat maakt het erg lastig voor de kopers die met veel moeite de kosten koper bij elkaar hebben weten te sparen.”
Wordt het weglaten van ontbindende voorwaarden ook weer ingezet?
“Ja. Ten opzichte van vorig jaar helpen we veel vaker klanten om een bod uit te brengen zonder voorbehoud van financiering. In veel gevallen komen ze er anders niet tussen. Tegelijkertijd zien we dat veel starters wegtrekken. Maarssenbroek was altijd een startersmarkt, maar ook hier zijn de prijzen fors gestegen. Starters trekken vooral naar het zuiden – daar zijn huizen beter betaalbaar.”
Heeft dat nog gevolgen voor je omzet?
“Nee. We helpen ze nog steeds aan een hypotheek, alleen wonen ze ergens anders. Het enige dat we daar minder goed kunnen, is schakelen met lokale makelaars en taxateurs. Ons netwerk ligt immers hier.”
Uit onderzoek blijkt dat starters niet meer op banen solliciteren als ze in de buurt geen geschikt huis kunnen betalen. Speelt dat ook een rol bij de starters die jij ziet wegtrekken?
“Ik zie vaak dat ze een woning kopen buiten de randstad. Dan blijven ze misschien korte tijd nog forensen, maar daarna zoeken ze een baan dichter bij huis. Dat past in de trend waar je niet meer jarenlang bij dezelfde werkgever blijft.”
Volgens het Kadaster zijn ‘kleine hypotheekverstrekkers’ in opkomst. Dan gaat het om particulieren of kleine bedrijven die maximaal vijf hypotheken verstrekken. Kom jij dat tegen?
“Niet bij bedrijven, maar wel bij familiehypotheken. Sporadisch hebben we een klant die de hele hypotheek bij een familielid afsluit. Dan pakken we onze adviserende rol op, maar hoeven uiteraard niet te bemiddelen. Meestal gaat het hierbij om een familie die in hetzelfde dorp wil blijven wonen – er komt een huis vrij in het dorp, dan helpen ze elkaar. Het is dan prettig dat alles goed is vastgelegd, daar komen wij bij om de hoek kijken. Natuurlijk gaat het veel vaker om een deel van de hypotheek dat bij een familielid wordt afgesloten, maar de volledige hypotheek komt ook af en toe voor.”