Pensioenfondsen beleggen een deel van hun vermogen in hypotheken. Wat maakt het voor hen aantrekkelijk? Henk Groot, die bij Pensioenfonds Detailhandel verantwoordelijk is voor de beleggingen, legt uit: “We zochten naar een goed alternatief voor obligaties. Nederlandse hypotheken bleken het best en betrouwbaarst.”
Hypotheken lopen vaak lang en leveren een stabiel rendement. De lange looptijd past goed bij de langlopende verplichtingen die pensioenfondsen hebben, namelijk het uitbetalen van pensioenen - nu en in de (verre) toekomst.
Nederlandse woninghypotheken zijn veilige beleggingen. Grond is schaars en woningen zijn waardevast. Dat maakt woningen betrouwbare onderpanden. Zo lopen pensioenfondsen minder risico en maken zij toch jaren achtereen rendement.
Beleggen in hypotheken
“Wij hebben veel jonge deelnemers die pas over twintig of dertig jaar hun pensioen in zicht krijgen”, vertelt Groot. “Dat gaat om de lange termijn. Daarom beleggen we veel in langlopende hypotheken, waarvan de rente ook twintig of dertig jaar vaststaat. Zo lopen onze langlopende verplichtingen mooi gelijk op met onze inkomsten uit die langlopende hypotheken."
Sinds 2015 belegt Pensioenfonds Detailhandel in MUNT. Groot: "We zijn ingestapt met zo’n € 800 miljoen, circa 2,5% van onze totale beleggingsportefeuille. Destijds zochten we naar een goed alternatief voor onze obligatieportefeuille: die rendeerde maar matig en in enkele gevallen zelfs negatief. Nederlandse woninghypotheken bleken het beste alternatief: die kennen lage kredietverliezen en bleken het beste en betrouwbaarste alternatief.”
Eigen portefeuille
Er zijn meer voordelen. Groot: “Door onze beleggingen in MUNT kunnen we, samen met de andere deelnemende pensioenfondsen, invloed uitoefenen op het beleid. Bovendien hadden we hier de mogelijkheid om een eigen portefeuille op te bouwen. Prettig, want zo kunnen we onze hypothekenportefeuille precies laten aansluiten op de wensen van onze deelnemers.”
En het rendement? “Daarbij nemen we als referentie altijd het rendement op veilige staatsobligaties. Je loopt bij het beleggen in woninghypotheken wel iets meer risico. Voor dat hogere risico wil je als belegger gecompenseerd worden en dus ook wat meer vergoed krijgen. Via deze woninghypotheken halen we 1,5 tot 2% extra rendement, dat is prima.”
Verduurzamen
Pensioenfonds Detailhandel koos voor MUNT omdat de hypotheekverstrekker het nét even anders doet dan de rest van de markt. “We helpen klanten bijvoorbeeld actief bij het verduurzamen van hun huis”, zegt Rogier van der Hijden, Algemeen Directeur van DMFCO Asset Management, de vermogensbeheerder achter MUNT.
Als een van de eerste maakte MUNT ook financiering van houten woningen mogelijk. Een sterk opkomende trend, niet alleen voor eengezinswoningen, maar inmiddels zelfs voor grote appartementencomplexen. Bekende recente houtbouwprojecten zijn HAUT in Amsterdam en het nieuwe SAWA, dat nu verrijst aan de Lloyd-pier in Rotterdam.
Van der Hijden: “Veel andere hypotheekverstrekkers waren terughoudend om huizen van hout te financieren. Ze vonden het risico van bijvoorbeeld brand te groot. Wij willen houtbouw juist graag mogelijk maken vanwege de milieuvoordelen. Daarom hebben we dat onderzocht. Wat bleek: moderne houtbouw met CTL – cross laminated timber oftewel kruiselings verlijmd naaldhout – is ijzersterk en in alle opzichten gelijkwaardig aan traditionele bouw.”
Dit artikel is ook verschenen in jij en wij online.