Poetsen starters hun studieschuld weg met cryptobeleggingen?

12 maart 2024 Leestijd ± 3minuten
Poetsen starters hun studieschuld weg met cryptobeleggingen?

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Hans Stroosma van BTER Financieel over de impact van studieschulden op de maximale hypotheek en de groeiende populariteit van cryptobeleggingen.

Per 1 januari zijn de nieuwe hypotheekregels van kracht. Vroeger werd bij de berekening van de maximale hypotheek gekeken naar de hoogte van de studieschuld. Tegenwoordig moeten geldverstrekkers kijken naar de hoogte van de rente en aflossing die men betaalt op de studieschuld

‘De pechgeneratie heeft ook pech met hypotheek’, kopt De Telegraaf. Hoe groot is de impact van studieschulden bij jouw klanten die willen starten op de woningmarkt?

“De starter die nu op de woningmarkt actief is, heeft regelmatig een forse studieschuld. Ik schrik vaak van de hoogte van die bedragen. Het gaat soms wel om vijftigduizend euro. Dat heeft een enorme impact. Het was al moeilijk om te starten op de huizenladder, maar met zo’n schuld wordt het nóg lastiger.”

Veel (oud-)studenten geven aan dat ze minder hadden geleend als ze beter op de hoogte waren geweest van de gevolgen.  

“Dat snap ik wel. Als student kijk je vaak niet verder dan de dag van morgen. Je kan de verantwoordelijkheid niet volledig van je afschuiven, maar het wordt en werd studenten wel heel makkelijk gemaakt. Op de gevolgen wordt te weinig gewezen, er is weinig voorlichting vanuit bijvoorbeeld DUO.”

Steeds meer jongeren starten met beleggen, waaronder in crypto. Ze hopen daarmee makkelijk en snel veel geld te verdienen, mogelijk ook om de kansen op de woningmarkt te vergroten. Hoe kijk jij naar die ontwikkeling?

“Waar ik mij zo over verbaas, is dat de AFM en de politiek hier zo weinig mee doen, terwijl het om serieuze bedragen gaat. Er zou verscherpt toezicht moeten komen. Helaas zie je vaak dat de politiek achterloopt op ontwikkelingen in de maatschappij. Als het kalf verdronken is, dempt men de put. Waarom komt er pas wet- en regelgeving als het fout is gegaan?”

Hoe kijk jij naar studenten die hun studielening op de bank zetten en/of beleggen om het uiteindelijk aan te wenden voor het kopen van een huis?

“Of het slim is, weet je pas achteraf. Feitelijk maak je misbruik van een faciliteit. Deze regeling is daar niet voor bedoeld. Ik heb wel eens een aanvraag daarop afgewezen, omdat ik het moreel laakbaar vind.” 

Een andere discussie over dit onderwerp is het verzwijgen van de studieschuld. Wat is jouw ervaring hiermee?

“Starters zijn op dit onderwerp vaak goed ingelezen. Wij als adviseurs kunnen het niet controleren. Ik stel natuurlijk altijd de vraag of er op dat gebied verplichtingen zijn, maar daarna moet ik iemand op zijn blauwe ogen geloven. Het enige wat ik kan doen is wijzen op de risico’s als het verzwegen wordt.”


Lees ook
Een hypotheek na of met kanker: “Er is meer mogelijk dan men denkt”

Een hypotheek na of met kanker: “Er is meer mogelijk dan men denkt”

Vrijwel elke hypotheekadviseur raadt aan om een ORV af te sluiten. Maar als een klant terminaal ziek is of bijvoorbeeld kanker heeft gehad, kan dat lastig zijn. De vooruitzichten op een lang gelukkig leven zijn troebeler, zeker in de ogen van de verzekeraar. Toch is een verantwoorde hypotheek afsluiten ook in deze gevallen niet onmogelijk.

Grote en kleine vragen aan NHG
Column

Grote en kleine vragen aan NHG

Er speelt veel op de huidige woningmarkt. De moeilijke toegang voor starters, het voorkomen dat mensen in financiële zorgen komen, het wegnemen van drempels om tot verduurzaming te komen, de flexibele hypotheek, om er maar een paar te noemen. Allemaal zaken waar we bij NHG heel gericht aan werken en waar ik in eerdere blogs aandacht aan heb besteed. Maar ook de ‘kleine’ vragen zijn voor ons van belang. 

Barstende aandelenbubbel geeft hypotheekmarkt ook een kater

Barstende aandelenbubbel geeft hypotheekmarkt ook een kater

Aandelenmarkten en hypotheekmarkten zijn normaal gesproken gescheiden, maar wanneer een zeepbel barst, voelt de hypotheekmarkt dat zeker. Zo’n zeepbel lijkt nu in de maak. Matthieu Vos, senior portfolio manager bij DMFCO, legt uit wat er speelt.

Verhuurhypotheek is vaak een reparatie: “Bank blijkt van niets te weten”

Verhuurhypotheek is vaak een reparatie: “Bank blijkt van niets te weten”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Klaas Ozinga van De Hypotheker Voorburg over korte rentevaste periodes, de roep om klimaatlabels en de terugkeer van verhuurhypotheken.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.